Višnjan romantični istraski gradić

Savršena destinacija za nepopravljive romantičare koji bez prestanka mogu gledati u nebeski svod prepun svjetlucavih zvijezda.

Ukoliko ste dosad imali sreće i pronašli osobu s kojom želite proveti ostatak života, svakako je iznenadite putovanjem u Višnjan. Ovdje vam se pruža jedinstvena mogućnost da voljenoj osobi doslovce “skidate zvijezde s neba”, a zajedno ćete uživati u nevjerojatnoj ljepoti nebeskog svoda koje ćete oboje zauvijek pamtiti.

visnjan-23

Zvjezdarnica najveća atrakcija Višnjana

Višnjan je nadaleko poznat po svojoj Zvjezdarnici Višnjan, koja je svjetsku slavu stekla otkrivanjem tih malih nebeskih tijela unutar Sunčeva sustava.

Prije 35 godina osnovali su je lokalni entuzijasti, a danas je najistaknutiji među njima astronom Korado Korlević. S pogledom u zvijezde, pa čak i dalje od njih, u Višnjanu se polako počeo razvijati novi oblik turizma – astroturizam – jer u ovaj gradić s oko dvije tisuće stanovnika već godinama dolaze brojni zaljubljenici neba iz čitavog svijeta.

visnjan selo u istri istra

No ako uza sebe i nemate svoju bolju polovicu, možda je uz svu tu romantiku i ljepotu nebeskog svoda pronađete baš na ovome mjestu. Čak i zvijezde vam mogu posvjedočiti da je, uz razmjenu znanja o astrologiji, došlo i do razmjene emocija među mnogim posjetiteljima edukacijskih seminara koji se održavaju u Višnjanu.

Razvoju “cyber romantike” samo će još više pridonijeti završetak obližnje Zvjezdarnice Tičan  iz koje će nebo iznad nas biti još dostupnije.

Već smo rekli da tu baš nema nekih stabala višanja, ali je na samome ulazu u grad zaštićena šuma borova (pinja), a  najveća drvena atrakcija svakako je 160-godišnji hrast medunac koji je visok 18 metara i nalazi se svega kilometar udaljen od križanja lokalne ceste Poreč – Pazin.

visnjan-22

U lokalnim šumama, inače bogatim gljivama, raste i karakteristično drvo ladonja. No lako vam se može dogoditi da naletite i na divljač poput, primjerice, jelena ili vepra, koja živi u obližnjim šumama.

TURISTIČKE ATRAKCIJE:

Ostaci kulture Kelta, kao što su keramičko posuđe i druge sitnice, mogu se vidjeti na brežuljku Montemez u blizini Višnjana, a ime na keltskom znači “lijepa uzvisina”.

U blizini Višnjana nalazi se jama Baredine, krški fenomen ovog kraja, koja je uređena za posjete, ali da avanturistički duhovi ne bi mirovali, u okolici ima i jama koje još nisu istražene.

U naselju Dilian je samostan i crkva sv. Mihovila iz 11. stoljeća, na čijem istraživanju sudjeluju i svjetski arheolozi.

shutterstock_38474887

Badavca se naziva za izvor pitke vode i kraška uvala, koji se spominju u dokumentima još od 740. godine, a mjesto je okupljanja pjesnika i ljubitelja lijepe riječi svake zadnje nedjelje u svibnju.

KORISNE INFORMACIJE:

Smještaj: na raspolaganju su vam: Apartmani Višnjan, Luxusna Vila u Višnjanu, Apartmani Kristina i drugi.

Restorani: autentičnu istarsku kuhinju nude: Konoba Milena poznata je po spravljanju izvrsnog bakalara na bijelo, a obavezno kušajte i biftek od jelena u umaku od brusnice.

U Stanciji Boškarin možete kušati i upoznati se s poviješću autohtonog istarskog goveda boškarina, koje je vrlo specifično i različito od ostalih vrsta goveda.

Renata Cisar

Facebook Like Button