Rječnik stranih riječi za sve zaljubljenike u putovanja

Ovo je rječnik “stranih” riječi za sve one riječi koje svaki zaljubljenik u putovanja treba znati! Volte putovati, često putujete ili volite maštati o svim mjestima koje biste željeli posjetiti, ali nailazite na izraze, termine ukratko na neke riječi za koje niste sigurni što znače i kako se zapravo odnose na putovanja.

Donosimo top vodič za 25 termina, izraza i stranih riječi za sve putoholičare

rjecnik stranih rijeci za utovanja

Što znači Wanderlust?

Za one koje vole putovati, wanderlust je poznat osjećaj. To je onaj mali glasić u vašoj podsvijesti koji vam govori “Rezerviraj taj let ODMAH”, iako vam račun u banci govori drugačije. Bez obzira na to koliko znali jezika i koliko vam širok bio vokabular, neka putovanja se ne mogu opisati riječima. Ako ne znate imena osjećaja kojima ste bili preplavljeni na zadnjem putovanju, ovdje je za vas naš rječnik stranih riječi.

Vagary

Iz latinskog vagari, što znači “lutati”, ova riječ iz 16. st. je originalno značila putovanje lutanjem, odnosno besciljno putovanje. Sada, “vagary” se referira na nepredvidive i bizarne situacije, ali to ne znači da ju ne možete više koristiti u originalnom značenju.

Numinous

Ova engleska riječ bi se mogla koristiti za Grand Canyon ili polarna svjetla. Nešto numinozno, je nešto što je misteriozno i što vas ispunjava čuđenjem. Teško je razumjeti to iz racionalne perspektive, no ova riječ opisuje tu specifičnu spiritualnu kvalitetu mjesta.

Selcouth

Stara engleska riječ koja se referira na nešto što je u isto vrijeme čudno i predivno. Ona je odličan način da opišete, na primjer, ovaj rječnik stranih riječi. Ili onaj put kad vas je opljačkao majmun.

Perambulate

Slično peregrinateu, ova riječ znači putovati iz mjesta u mjesto na noge. Tako da umjesto da kažete da ćete hodati po Londonu, možete reći da ćete perambulirati ulicama Londona. Zvuči profinjenije, zar ne?

daleka putovanja

Fernweh

Tko nije osjetio jaku želju da bude negdje – bilo gdje – osim tu gdje trenutačno jesu? To je “fernweh” ili “želja za dalekim“. Ova njemačka riječ je opisivana kao rođak wanderlustu.

Depaysement

Bilo tko, tko je bio u inozemstvu je ovo osjetio. Ova francuska riječ se referira na osjećaj disorijentacije koju osjećate kada izađete iz svoje komforne zone. Taj osjećaj najčešće nastupa kada napravite prvi korak van aviona.

Peregrinate

Peregrinirati je putovati od mjesta do mjesta, pogotovo na noge. Latinski korijen ove riječi, peregrinus, znači “strano”, baš kao i ovaj rječnik stranih riječi.

Derive

Još jedan dar od Francuza. Ova riječ se doslovno prevodi kao “zanošenje”, ali na zahvalu određenim francuskim filozofima, sada se referira na spontano putovanje. Nešto bez ikakvih planova, gdje dopuštate da vas okolina vodi.

Peripatetic

Mladi i nemirni će htjeti uvući ovu riječ u svoj leksikon. Ovaj pridjev se referira na one koji se neprestano miču iz mjesta u mjesto. U drugim riječima, to bi bio netko tko svojom voljom se ponaša kao nomad. Dolazi iz grčke riječi peripatein (“hodati gore-dolje”), koja se originalno asocirala s Aristotelom jer je uvijek hodao gore-dolje dok priča.

Waldeinsamkeit

Sami ste u šumi. Mirno je. Sunce zrakama probija kroz drveće i osjećate lagani povjetarac. To je waldeinsamkeit. Doslovno “samoća u šumi”. I da, Nijemci imaju najbolje riječi za putovanja.

Shinrin-Yoku

Na sličan način, ova japanska riječ znači “kupanje u šumi” i smatra se djelom prirodne medicine. Sada postoje mjesta za kupanje u šumi po cijelom svijetu, tako da možete probati ovo za sebe. Udahnite duboko i uživajte u šumskoj atmosferi. Jednostavno.

Resfeber

Upravo si rezervirao let. Tvoje srce krene jače kucati. Malo si nervozan oko svog putovanja, ali samo želiš krenuti. Ta spremnost, anksioznost i uzbuđenje su svi ubačeni u tu jednu riječ – resfeber.

daleko egzoticno putovanje

Solivagant

U onim trenutcima kada samo želite pobjeći od svojih odgovornosti, možete postati solivagant: usamljena lutalica.

Yoko meshi

Ova japanska riječ se doslovno prevodi u “obrok koji se jede postrance”, što je dobar način za opisati osjećaj pričanja stranog jezika kojeg ne govorite tečno.

Hiraeth

Nekada, bez obzira na ljepotu putovanja, samo želite doći kući svojem krevetu i mačkama. Ova velška riječ savršeno opisuje tu duboku potrebu za domom koji može nenadano udariti bilo koga i bilo kada.

Yugen

Ova japanska riječ se može uzeti kao “nježna elegancija” ili “suptilna misterija”, ali ona je puno više od toga. Ona je kada osjećate ljepotu svemira na najjače. Kada vas nešto jednostavno zaustavi i preplavi. Kada postanete jedno sa svojim okolišem i shvatite njegovu veličinu.

Schwellenangst

Doslovno “anksioznost kućnog praga”, ova njemačka riječ opisuje strahove koje osjećate prije nego uđete u totalno novo mjesto. Strah od prelaženja praga je normalna, čak i najiskusnijim putnicima, no treba zapamtiti da taj prelazak često dovodi do nečega predivnog.

Commuovere

Jeste li ikada vidjeli nešto toliko lijepo da ste htjeli zaplakati? To je commuovere. Ova talijanska riječ opisuje osjećaj koji dobijete kada vas neko mjesto dirne u dušu.

Hygge

Hygge je danska riječ opisuje topao osjećaj samozadovoljstva i ugode, kao i znanje da osjećate to. Ukratko, ovo je osjećaj koji dobijete kada shvatite da se osjećate dobro.

Hanyauku

Za one koji uskoro idu na plažu. Iz Kwangalija, jezika iz Namibije, hanyauku je trčanje na prstima po pijesku.

Smultronstalle

Ova švedska riječ znači “mjesto divljih jagoda”, ali metaforičko značenje je da je to vaše sretno mjesto. Negdje skriveno, gdje nitko ne zna za njega osim vas, nešto osobno i prelijepo.

rjecnik stranih izraza

Dustsceawung

Ova stara engleska riječ opisuje što vam se može dogoditi kada posjetite nešto poput Pompeja. Dok razmišljate o prošlim civilizacijama, shvatite da će se sve kad tad pretvoriti u prašinu. Sretna misao, znamo.

Vacilando

U nekim španjolskim dijalektima, riječ vacilando opisuje nekoga tko putuje s okvirnim ciljem, ali koji se ne žuri stići tamo. U drugim riječima, putovanje je važnije od odredišta.

Trouvaille

Trouvaille je nešto na što ste nabasali pukom srećom. To može biti neki ugodan kafić, zanimljiva ulica ili čudna mala radnja na koju ste naletjeli sasvim slučajno. Ovo je uistinu jedan od najboljih osjećaja.

Travel Advisor – Putovanja

Facebook Like Button