Backpacking sve je popularniji način putovanja i odmora

Backpacking sve je popularniji način putovanja, obilazak je to koji garantira insajderske informacije o načinu života nekog kraja i otkrivanje mjesta koja se upoznaju upravo tako da “natovarite” svoj ruksak na leđa i krenete u istraživanje prepuno avantura i atrakcija koje skrivaju mjesta udaljena od očiju tipičnih turista.

Backpacking – što ponijeti na putovanje kad dobar dio vremena provodite s vlastitim stvarima na leđima?

Sve svoje sa sobom nosim – na rijetko koga je ta stara poslovica primjenjivija nego na backpackera.
Ako se planirate upustiti u backpacking avanturu valja se oduprijeti iskušenju da ponesete zaista sve što posjedujete, jer vas glomazna i teška torba može jedino sputavati.

Iskusni backpackeri savjetuju ovakav način pakiranja stvari za putovanje

Posložite na ravnu plohu sve što želite uzeti, a zatim u ruksak spremite tek polovicu stvari i dvostruko više novca od planiranog.
Vaša prtljaga mora biti lagana, praktična (štoviše, i multipraktična) te što je moguće manja. U backpakingu nema mjesta razmišljanjima poput ˝nikada se ne zna što može dobro doći˝. Uostalom, većinu potrepština možete kupiti i po putu, i to po mnogo jeftinijim cijenama.

Najvažniji artikl za backpacking način putovanja je, naravno, kvalitetan backpack odnosno ruksak

Neka ruksak bude praktičan, izdržljiv i opremljen mnoštvom pretinaca, a zapreminina neka mu ne bude veća od 35 do 55 litara. Također, nemojte zaboraviti na lokot s kombinacijom kako biste zaštitili svoje stvari, a ponesite i manju poštarsku torbicu za dan.

Količinu odjeće valja ograničiti na minimum iako će vam to možda teško pasti.
Najbolje je uzeti dvije majice s kratkim rukavima i dva para hlača (za žene je dobar izbor i duga pamučna suknja) te, samo jedan par cipela – onaj na vašim nogama.
Cipele zauzimaju mnogo mjesta u torbi, pa budite praktični i odlučite se za udobne sandale. Naravno, ako planirate putovati u hladnije krajeve, valja razmišljati i o zatvorenim cipelama i toplijoj odjeći.

Ipak, poznata je činjenica da većina backpackera putuje u ljetnim mjesecima i/ili za svoja odredišta odabire afričke i azijske zemlje i/ili neistražene predjele Europe i Južne Amerike, pa će jedan topliji džemper za svježa jutra i večeri bit sasvim dostatan.

Budući da ćete mnogo vremena provoditi u istoj odjeći, pobrinite se da ona bude udobna i kvalitetna te da može poslužiti za mnoge prilike – polo majice su popularan backpackerski izbor.

backpacking putovanja s ruksakom na leđima

Kozmetika i lijekovi neka također budu ograničeni na ono najnužnije – putni setovi šampona, regeneratora i sl. dobar su izbor, a korisno je ponijeti sapun od maslinovog ulja budući da se može koristiti za gotovo sve – od kose i kože pa do odjeće.

Što se lijekova tiče, odnosno putne ljekarne, ponesite samo ono za što smatrate da bi vam moglo trebati da prebrodite neki hitni slučaj dok ne uspijete doći do najbliže ljekarne/ambulante.

Ne zaboravite ni sitnice za osobnu njegu poput flastera, grickalice za nokte i pincete, vlažnih maramica (odlične za održavanje higijene u žurbi), putnog ručnika, rezervnog toaletnog papira te dezinfektanta za suho pranje ruku.

Dobro razmislite o nošenju vreće za spavanje – ona zauzima mnogo mjesta u ruksaku, a rijetko će vam biti potrebna, osobito ako putujete u toplije krajeve. Dobro razmislite i o nošenju dragocjenih predmeta, uspomena ili skupih elektroničkih uređaja jer su sitne krađe značajan problem u mnogim državama.

Ako već osjećate da ne možete bez svog najdražeg gadgeta, dobra je odluka investirati u putno osiguranje. Prijenosno računalo može biti korisno u razvijenijim državama u kojima je lako doći do besplatnog bežičnog pristupa Internetu, no telefonski uređaj s mogućnošću uspostavljanja internetske veze uglavnom je kompaktnije i bolje rješenje.

Nemojte se opterećivati kupovanjem bezbrojnih turističkih vodiča za svaku državu, jer oni zauzimaju mnogo mjesta – te ih po potrebi možete nabaviti i usput. Radije ponesite dvije-tri dobre knjige kako biste skratili vrijeme tijekom dugih sata putovanja, te neku društvenu igru, poput špila igraćih karata.

backpacking putovanje s ruksakom

OVDJE saznajte što kriju najbolje destinacije za odmor na Jadranu

Za kraj, evo još nekoliko sitnica koje se mogu pokazati korisnima na backpacking putovanju

Maleni sklopivi kišobran, čepići za uši, bilježnica i olovka, putni štrik za rublje (za sušenje odjeće i donjeg rublja tijekom noći), plastični pribor za jelo, MP3 player, digitalna kamera, vreće za smeće (kako biste prljavu odjeću mogli odvojiti od čiste) te praktična bočica za vodu.

Tekst napisala: Silvia Vidović

Facebook Like Button