Top 7 najljepših katedrala u Europi kojima se divimo već stoljećima

Gdje god putovali i kamo god krenuli u razgledu mnogih znamenitosti nekog grada, najčešće dominiraju i obilježavaju ga u arhitektonskim ljepotama crkve i katedrale.
Katedrale su obilježje i odraz nekog vremena, ali svaka od njih pokušava se svojom ljepotom približiti nebesima, Bogu i privući ljude na molitvu ili spokojnu kontemplaciju u unutrašnjosti svog raskošnog prostora.

U Europi zaista ima mnogo katedrala koje privlače pažnju svojom ljepotom, no zbog svojih posebnosti neke od njih izdvojile su se i ljudi ih smatraju najljepšima.

Prema definiciji katedrala ili crkva je terminološki naziv za instituciju u kršćanskoj zajednici u kojoj biskup obavlja svoje dužnosti odnosno božje bogoslužje.

Danas postoje mnoge značajne i posebne katedrale u svijetu, a mi vam donosimo sedam najpoznatijih i najznačajnijih u Europi. Mnoge od njih danas su važna odredišta za hodočasnike kao i brojne turističke posjetitelje iz cijelog svijeta.

katedrala notre dame paris pariz francuska

Katedrala Notre-Dame (Francuska)

Slavna katedrala Notre-Dame koja je ujedno jedna od najpoznatijih katedrala u svijetu nalazi se u Parizu, a još veće značenje dobiva nakon glavnog mjesta radnje u poznatom projektu „Zvonar crkve Notre-Dame“ kojeg oživljava Victor Hugo. Sama katedrala potječe iz vremena gotike, a njezina izgradnja započela je 1160.–e godine. Poznata je po posebnoj fasadi, a cjelokupna izgradnja trajala je 200 godina. Katedrala je otvorena svaki radni dan od 8:00-18.45 h.

OVDJE saznajte zanimljivosti o katedrli Notre Dame koje možda niste znali

katedrala svetog petra rim italija

Katedrala svetog Petra (Rim)

Možda jedna od najznačajnijih katedrala je vatikanska crkva sv. Petra. Ime je dobila po jednom od dvanaest apostola i prvog rimskog biskupa. Dotična katedrala jedna je od važnijih u kršćanskom svijetu, a pripada razdoblju klasične renesanse. Važno je napomenuti da su brojni umjetnici bili uključeni u njezino stvaranje poput Michelangela, Donata Bramantea i Gianlorenza Berninia. Najistaknutija je građevina u Rimu, a danas je popularno središte za hodočasnike i turiste.

OVDJE saznajte zašto je Italija čudesno lijepa zemlja povijesti, kulture i sjajne gastronomije

Katedrala svetog Pavla (London)

katedrala-svetog-pavla
Jedna od najpoznatijih engleskih crkva ujedno je i prva katedrala engleske protestantske (anglikanske) crkve. Izgradio ju je znameniti arhitekta Christopher Wren, a službeno pripada razdoblju baroka. Ovo je ujedno i druga po dužini crkva na svijetu, a njezina visina iznosi 141, 10 m.

OVDJE pogledajte London serviran s osobnošću: omiljene znamenitosti koje uvijek oduševljavaju

Katedrala Ivana Lateranskog (Presvetog Spasitelja)

katedrala-ivana-lateranskog
Još jedna rimska katedrala istaknula se kao posebna između ostalim crkvama. Značajna je iz razloga jer je ona službeno crkveno sjedište rimskog biskupa odnosno pape. Važno je napomenuti da je ova katedrala najznačajnija od ostalih četiriju katedrala u Rimu i prva po važnosti. Mogli bih reći majka i glava svih crkava u Rimu i cijelom svijetu.

spanjolska Gospina katedrala u Sevilli

Gospina katedrala u Sevilli (Španjolska)

Najveća gotička katedrala i treća po veličini u svijetu je slavna Gospina katedrala u Sevilli. Ističe se po tome jer ima jednostavnu arhitekturu, posvećena je Djevici Mariji, a u njoj je pokopan Christopher Columbo. Ima veliku povijesnu vrijednost, a od 1996. godine pod zaštitom je UNESCA-a.

katedrala sveti Vitus prag ceska

Katedrala svetog Vitusa (Češka)

Još jedna značajna europska katedrala nalazi se u prijestolnici Češke (Pragu). Jako je važna za građane Češke i ima posebnu povijesnu vrijednost. Njezina gradnja započela je početkom 14.-og stoljeća, a u njoj su se krunili češki krajevi i kraljice.

Kölnska katedrala (Njemačka)

katedrala-koln
Katedralna crkva Svetog Petra i Djevice Marije je rimokatolička crkva u Njemačkoj. Njezina gradnja započela je početkom 13.-og stoljeća, a trajala je oko 600 godina. Također se nalazi pod UNESCO-vom zaštitom, a danas je važno turističko odredište za brojne posjetitelje iz cijelog svijeta.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: John Skodak
dany13
Katie McKeown
Rain Rabbit
Tyler
Alessandro Rizzo
Lance Griffin
Lowfloater Photography

Facebook Like Button