Bonton ponašanja u Dubaiju

Ujedinjeni Arapski Emirati su država na obali Perzijskog i Omanskog zaljeva. Nalaze se na istočnom dijelu Arapskog poluotoka u jugozapadnoj Aziji. Važno je napomenuti da graniče sa Saudijskom Arabijom i Omanom, a postoji sedam emirata (Dubai, Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Sharjah, Umm al-Qaiwain i Ras al-Khaimah.

Glavni grad Emirata je Abu Dhabi iako je najpoznatija turistička destinacija upravo Dubai o kojem ćemo pisati. U narednom tekstu donosimo vam osnovna pravila ponašanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (odnosno Dubaiju) ako se odlučite posjetiti jedan od emirata, poput Dubaija.

Zabranjena je konzumacija alkohola

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima strogo je zabranjena konzumacija alkohola. Većina stanovništva ovdje je islamske vjeroispovijesti, a prema šerijatskom zakonu alkohol se nikako ne smije konzumirati.

Budući da je Dubai jedna od turističkih atrakcija svijeta ljudima iz inozemstva dopušteno je konzumiranje alkohola u točno određenim hotelima, barovima i klubovima s posebnom dozvolom. Također je važno napomenuti da je zabranjeno voziti u pijanom stanju jer vas u protivnom očekuje globa i boravak u zatvoru.

dubai-2

Pripazite na oblačenje

Na bonton ponašanja što se tiče Emirata, morate zasigurno obratiti pozornost. Zabranjeno je nošenje kratke, prozirne i preotvorene odjeće. U većinu centara možete vidjeti znakove koji naglašavaju da morate imati majice koje vam prekrivaju leđa i ramena.

Možete zamijetiti razlike u oblačenju što se tiče turista i lokalnog stanovništva, no ipak postoje granice koje se ne dopuštaju ni stranim državljanima. Zabranjeno je kupanje u tangama ili toplesu kao i bilo kakve nudističke plaže.

Bez obzira da li ste otvorenog uma, ovdje ćete se osjećati neugodno ako ćete odudarati od standarnog oblačenja stanovnika Dubaija.

Izdvojeno

Vodič za Dubai – Planirate put u fascinantni Dubai?
5 ugriza Dubaia – Što pojesti, gdje se zaputiti.
Dubai – za potpuni luksuz i uživanje – Prva pomisao na luksuzan i egzotičan odmor
Yas beach – najzabavnija strana Abu Dhabija – Plaža Yas Beach definitivno ima vodeće mjesto među plažama Abu Dhabija.
Znamenitosti i turističke atrakcije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Zabranjeno je iskazivanje emocija na javnim mjestima

Ako se odlučite posjetiti Dubai morate znati da vam je kao paru zabranjeno iskazivanje emocija, držanje za ruke i ljubljenja na javnim mjestima. Taj način ponašanja smatra se vulgarnim i uvrjedljivim, a ono što je najzanimljivije možete dobiti jako velike kazne ako vas uhvate. Također se ne smijete ljubiti u klubovima i kafićima.

dubai-1

Informirajte se unaprijed što se smije, a što ne smije fotografirati

U Dubaiju po javnim mjestima postoje znakovi koji nam slikovito govore da li se neka građevina ili javno mjesto smije fotografirati ili ne. Uglavnom neće te moći fotografirati državne i vojne ustanove i sve što ima veze za vladarima ove zemlje. Ovo shvatite ozbiljno jer ako vas uhvati lokalna policija platit ćete veliku globu.

Upadljivo, glasno i nekulturno ponašanje je zabranjeno

Kada dođete u Dubai vidjet ćete da je većina lokalnog stanovništva tiha, neupadljiva i nenametljiva. Uvrjedljivim i neukusnim se smatra glasno pričanje, smijanje ili komentiranje za vrijeme objeda.

Opijati, droge i lijekovi ne smiju se konzumirati

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima za ljude muslimanske vjere strogo je zabranjena konzumacija alkohola. Također, ni turisti ne bi smjeli konzumirati alkoholna pića na javnim mjestima osim za to predviđenim mjestima poput restorana, barova i hotela koji imaju dozvolu za izdavanje alkohola. Alkohol nećete moći kupiti u dućanu kao u Europi niti ga smijete piti po ulici. Budući da je Dubai važno turističko odredište, pronaći ćete dosta lokacija gdje je dozvoljeno piti uz čašicu alkohola. Zabranjena je konzumacija bilo koje vrste opijata kao i lijekova. Ako ste bolesni i potrebni su vam određeni lijekovi na vrijeme se informirajte kako biste vidjeli koji lijekovi se nalaze na dozvoljenoj listi, a za koje morate tražiti izdavanje posebne dozvole.

dubai

Poštujte pravila i kulturu zemlje

Kao i svaka zemlja, tako i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima postoje pravila koja su drugačija od većine europskih zemalja. Potrebno ih je poštivati kako bi iskazali poštovanje prema zemlju u koju idete, ali i kako biste se zaštitili od nepotrebnih nevolja ako u nekom slučaju doše do nesporazuma ili problema. Savjetujemo da se na vrijeme informirate o pravilima i kulturi zemlje u koju odlazite.

Ne obraćajte se lokalnim ženama

Ako se baš ne nalazite u velikoj opasnosti, pokušajte izbjegavati kontakte s lokalnim ženama. Ovdje se smatra uvredljivim ako stranac priđe ženi koja je udana za lokalnog čovjeka pa se savjetuje da ako nešto trebate pitati (nap. za neku željenu destinaciju i adresu) da se radije obratite njezinom partneru. Nažalost, još uvijek ovdje se osjeti dominantnost muškaraca nad ženama odnosno muškarci donose mnoge odluke za svoje supruge i obitelji.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button