Pravo je vrijeme za Dubai: potpuni luksuz i uživanje

Pri pomisli na luksuzan i egzotičan odmor prva asocijacija često je upravo fascinantni Dubai. Stoga je teško i zamisliti da je taj grad, kada pogledamo njegovu današnju vizuru, u prošlosti, možemo čak reći donedavno, živio od ribolova i lova na školjkaše.

grad dubai

Intenzivni razvoj, koji ga je doveo na vodeće mjesto među turističkim lokacijama, započeo 1971. godine ujedinjenjem Dubaija i ostalih šest emirata u Ujedinjene Arapske Emirate, državu koja je najveći svjetski proizvođač nafte.

Jedan od slavnih gradova Emirata je i Abu Dhabi pa OVDJE pročitajte nešto o ovom starom dragulju koji očarava

Abu Dhabi grad čarobne ljepote

dubai hotel

Potez koji je Dubai učinio takvim kakav je danas povukao je jedan od šeika uloživši značajan prihod od nafte u rapidnu izgradnju svjetskog turističkog središta. Stoga danas blještavilo Dubaija privlači milijune turista u potrazi za luksuzom i vizurama od kojih zastaje dah.

dubai frame atrakcija dubaija

Grad je podijeljen na dva dijela: sjeverni dio Deiru – stari grad, i Bur Dubai – novi dio i središte grada s turistički popularnim dijelom Jumeirah. S obzirom na to da je “izrastao” u pustinji, pješčani nanosi još mu uvijek zadaju muke pa su jutra često maglovita baš zbog pijeska koji noću ispuni zrak.

dubai1

Znamenitosti Dubaija

Svakako najpoznatiji motiv Dubaija još uvijek predstavlja hotel Burj Al Arab, kojeg se popularno još naziva i Jedro, a koji je mnogo više od samoga hotela.

OVDJE saznajte još nekoliko zanimljivosti o Dubaiju

Dubai je najbolja destinacija za ljetni odmor usred zime

Sagrađen u obliku jedra na ribarskom brodiću, to je jedini hotel sa sedam zvjezdica na svijetu. Impresivne je visine od 321 metra, a ulazni hol hotela viši je čak i od Eiffelovog tornja.

Iako hoteli uobičajeno ne pripadaju među znamenitosti, ovaj je postao simbol Dubaija i jedna od najprepoznatljivijih svjetskih građevina.

Dubai

Jedna pak od najfotografiranijih građevina, osim Burj Al Arab hotela, je džamija Jumeirah, koja predstavlja primjer moderne islamske arhitekture, a njezina je specifičnost što je u potpunosti sagrađena od kamena.

Jumeirah dzamija dubaji

Njezina dojmljivost još je istaknutija noću, kada je suptilno osvijetljena što joj daje posebnu tajnovitost i čar. Iako u Dubaiju posjetitelji koji nisu muslimani ne mogu ući u ostale džamije, Jumeirah je moguće obići u organiziranom razgledavanju.

Opreka toj modernoj arhitekturi dom je šeika Saeed Al-Maktouma, jedna od najstarijih kuća u gradu (izgrađena je 1896. godine) i primjer tradicionalne arhitekture. Danas se u njoj može razgledati izložba o razvoju Dubaija tijekom jednog perioda 20. stoljeća.

dubai-3

I područje Bastakiya “pogled” je u prošlost, a sastoji se od tradicionalnih kuća s dvorištima koje sve više postaju turističko selo s brojnim atrakcijama. Jedna od atrakcija, pravi odraz prošlosti, su vjetrenjače koje su nekada hladile te kuće.

Atrakcija namijenjena djeci je Dječji grad, sagrađen 2002. godine. Na gotovo 8000 kvadratnih metara približava djeci znanost, anatomiju, svemir… kroz različite “zone” aktivnosti te predstave na engleskom i arapskom jeziku.

dubai-4

I u Dubaiju, kao i u svim turističkim središtima, muzeji kao uvid u povijest omiljena su stanica turistima. No Dubai Muzej specifičan je što se nalazi u zgradi koja je i sama značajan “eksponat”.
Al-Fahidi Fort povijesna je utvrda iz davne 1799. godine, a muzejom je postala 1970. godine te se u njemu može vidjeti širok spektar izložaka – od pribora lovaca na bisere pa do vojnih predmeta i povijesnog oružja.

souk dubai

Jedna od najživopisnijih lokacija Dubaija i uvid u život kakav je bio prije strelovitog razvoja, su njegove tržnice (Souks). Najpoznatija je Spice Market koja nudi najrazličitije arome i začine, kao i Golden Souk koja doslovno bliješti jer se sastoji od niza zlatarni.

trznica suk souk dubai

Napomena – cjenkanje se podrazumijeva i stvar je pristojnosti. Tržnice se nalaze na obje strane zaljeva i oduvijek privlače kako lokalno stanovništvo, tako i turiste.

dubai-1

Arhitektura Dubaija atrakcija je sama za sebe, a najbolji pogled na njegove nebodere i ostale specifičnosti nudi Sky Lounge u Burj Khalifi, najvišem svjetskom tornju, gotovo nevjerojatne visine od 828 metara.

Burj Khalifa dubaji

Kao suprotnost ovom monumentalnom blještavilu, svi koji su jednom bili u Dubaiju savjetuju da jedan dan svakako treba odvojiti i za pustinjski safari te posjet beduinskom selu.

pustinja dubai sokolar

Gastronomija Dubaija

Osim raznolike ponude, koja se doduše temelji na vrlo začinjenim jelima, u Dubaiju fascinira iznimno ljubazna i uslužna posluga. Tijekom veljače i ožujka traje Dubai Food Festival (Festival hrane) koji promovira gastronomsku ponudu i specifičnosti.

OVDJE saznajte što se u Dubaiju jede za doručak, ručak i večeru :)

5 zalogaja Dubaija koje ćete pamtiti

Neka od najpoznatijih jela su khamir (tradicionalni arapski kruh), Al Machboos (sastoji se od riže, mesa, luka, limuna i začina), falafel (pržene okruglice od slanutka i boba), shawarba (u nas poznat kao kebab)…

kebab dubaji

dubai kuhinja

U Dubaiju stanovnici vrlo često odlaze u restorane, a vikendom je bez rezervacije gotovo nemoguće pronaći mjesto. Ljubitelji jakih okusa specifičnih za ovu kuhinju, istraživanje mogu započeti u restoranu Ewaan, specijaliziranome za arapska i orijentalna tradicionalna jela.

U starom dijelu Dubaija nudi se koloritna iračka, indijska, libanonska, meksička, marokanska, ali i europska hrana, vrlo povoljnih cijena.

stari dio dubaija dubaji

Prestižni noćni život

U mnoštvu ponude teško je odabrati mjesto za izlazak. Posebno su poznati i omiljeni barovi i klubovi na plaži (Nassimi Beach Bar, Barasti Beach Bar, XL…).

nocni klub dubaji

Luksuzni izlazak nude Cavalli Club, Armani Prive u Burj Khalifi, Belgian Beer Caffee… U Dubaiju su vrlo česti koncerti svjetskih zvijezda, a protivno uvriježenom “vikend izlasku”, najprestižniji dani za izlazak su četvrtak i petak.

dubai-6

Shopping ludilo

Ponuda u brojnim trgovačkim centrima slijedi luksuz kojim odiše cijeli Dubai. Najpoznatiji trgovački centar je Dubai Mall koji je postao atrakcija po ogromnom akvariju u kojem osim brojnih vrsta riba, možete susresti i – morske pse.

dubai-shopping-mall

Ako poželite zimske uvjete, cilj je Emirati Mall koji sadrži pravo zatvoreno skijalište, a posebno je dojmljiv Ibn Batutta Mall, tematski trgovački centar koji je ime dobio po poznatom putopiscu, a dijelovi su podijeljeni po zemljama o kojima je pisao pa tu možete naići na vrata Andaluzije, Tunisa, Irana… koja otvaraju pogled na luksuznu ponudu svjetskih proizvođača.

Za potpuni luksuz i opuštanje

Dojmu potpunog luksuza u Dubaiju svakako doprinose i brojni spa centri. Jedan od najpoznatijih je Talise Ottoman Spa koji nudi čak 42 sobe s aromaterapijom, dvije snježne sobe te sobe s tretmanima vrućim kamenjem.

dubai-talise-ottoman-spa

Turhish Hammam posebna je atrakcija tog spa centra već i samim vizualnim dojmom kombinacije mramora i tamnog drva te murala i mozaika, u kojem se nude egzotični tretmani poput primjerice pilinga od kave.

Ljubiteljima luksuza savjetuje se i posjet ekskluzivnom Creek golf and Yacht klubu, resortu gdje se nalazi i Dubai Creek marina, Dubai Creek rezidencija…i brojni drugi sadržaji namijenjeni samo jednome-potpunom uživanju.

noćni život dubai

Facebook Like Button