Islamska sveta mjesta

Islam se počeo razvijati u 7. st. poslije Krista, što ga čini najmlađom od četiriju velikih svjetskih religija.

Prema predaji, sve je započelo kada se Muhamed ibn Abdulah, nepismeni trgovac i pastir iz Meke, počeo povlačiti u pećinu na nekoliko tjedana svake godine kako bi meditirao, pri čemu mu se tijekom jednog od njegovih posjeta ukazao melek Džibril (anđeo Gabrijel). Anđeo mu je otkrio prvih nekoliko redaka svetog teksta koji će poslije postati poznat pod nazivom Kuran (proces otkrivenja čitavog teksta trajao je čak 23 godine), a tri godine nakon ovog događaja Muhamed je počeo javno propovijedati svoja nova saznanja, govoreći da postoji jedan jedini bog, Alah, te da je jedini pravi način štovanja tog boga potpuno mu se predati – pa tako i samo značenje riječi islam jest ˝predaja˝, dok je musliman ˝onaj koji se predaje Bogu˝.

Prema islamskim vjerovanjima, učenje o islamu već su pokušali prenijeti mnogi proroci u prošlosti – među kojima su i mnogi biblijski proroci, pa tako i Isus – no njihova poruka je uvijek bivala iskrivljena. Zato je Muhamed poslan kao ˝kruna˝, tj. ˝pečat˝ svih proroka kako bi prenio posljednju Božju objavu, Kuran, i  darovao svijetu konačnu istinu – islam kao jedini ispravni način štovanja i vjerovanja u jedinog Boga, Alaha.

Islamska praksa počiva na pet osnovnih dužnosti, tj. ˝pet stupova Islama˝: šehadet (vjerovanje u jednog Boga, Alaha, i njegovog proroka Muhameda), namaz (klanjanje), ramazanski post, zekat (milostinja, tj. davanje jednog djela svojih primanja siromašnima) te izvršavanje hadža (hodočašća do Meke) barem jednom u životu. Dakle, hodočašće do Meke ne samo da je od presudne važnosti, već je i obaveza svakog muslimana koji je u financijskoj i fizičkoj mogućnosti to učiniti. Hodočašće se smatra hadžem jedino ako je izvršeno unutar određenog vremena (u zadnjem mjesecu islamskog kalendara), a ritual hodočašća do Meke u neko drugo doba godine naziva se umra.

Za muslimane, Meka je grad prožet svetošću – tu je sveti kamen ćaba (smatra se da ga je načinio Abraham), kojem se muslimani okreću kada se mole gdje god da se nalaze u svijetu, a okružuje ga najsvetija džamija svijetu, Al-Masdžid al-Haram. Tijekom sudjelovanja u hadžu, hodočasnici, tj. hadžije nose posebnu bijelu odjeću (ihram) i pridržavaju se određenih pravila ponašanja (npr. ne smije se nositi nikakva kozmetika ili parfem), a popularni ˝suvenir˝ koji sa sobom obavezno nose kući je voda iz svetog zem-zem izvora.

Ako niste musliman, nemojte se nadati da ćete moći biti jedan od čak 2 milijuna ljudi koji godišnje sudjeluju u hadžu, pa čak ni približiti se čitavom spektaklu. Osobama koje nisu islamske vjeroispovijesti ne samo da je zabranjeno sudjelovati u hadžu, već ne smiju uopće ulaziti u grad Meku! Autobusna stanica izvan Meke je najbliže što oni mogu doći ovom svetom gradu, a zalutaju li bliže prijeti im – deportacija ili zatvor. Nemuslimanima je pristup zabranjen i u središte drugog najsvetijeg islamskog grada, Medine, gdje se prema predaji prorok Muhamed preselio 622. godine (njegova seoba naziva se hidžra). No, treća najsvetija džamija u islamu, džamija Al-Aqsa u Jeruzalemu, dozvoljava strancima pristup na određene dane i u određene sate.

Iako bi, prema pravilima islama, trebalo dozvoljavati i onima koji ne slijede Muhamedova učenja ulazak u džamije, otvorenost prema strancima varira od države od države – dok, na primjer, na Arapskom poluotoku i u Maroku većina džamija zabranjuje nemuslimanima pristup, u muslimanskom svijetu postoje i mnoga mjesta koja rado primaju strance. No, valja zapamtiti da u džamiji vladaju ista pravila ponašanja i za vjernike i za nevjernike – podrazumijeva se obavezno skidanje cipela, ritualno pranje određenih dijelova tijela prije ulaska i prikladna odjeća (nošenje dugih hlača te obavezno pokrivanje kose za žene).

DŽAMIJA: BAITUL FUTUH 
LOKACIJA: London, UK
KONTAKT: tel.: 020 8687 7800; e-mail: info@baitulfutuh.org

DŽAMIJA: BAITUNNUR MOSQUE CALGARY
LOKACIJA: Calgary, Alberta, Kanada
KONTAKT: tel.:(403) 590-8008; e-mail: info@baitunnur.org

DŽAMIJA: BIRMINGHAM CENTRAL MOSQUE
LOKACIJA: Birmingham, UK
KONTAKT: tel.: 0121 440 5355; e-mail: enquiriescentralmosque.org.uk

DŽAMIJA: GRANDE MOSQUÉE DE LYON
LOKACIJA: Lyon, Francuska
KONTAKT: tel.: 04 78 76 00 23; e-mail: contact@mosquee-lyon.org

DŽAMIJA: JAMAAT IBAD AR-RAHMAN
LOKACIJA: Durham, North Carolina, SAD
KONTAKT: tel.: 919-683-5593; e-mail: imamamr@gmail.com

DŽAMIJA: LA MOSCHEA DI ROMA
LOKACIJA: Rim, Italija
KONTAKT: tel.: 06 808 2258; e-mail: info@moscheadiroma.com

DŽAMIJA: LAKEMBA MOSQUE
LOKACIJA: Sydney, Australija
KONTAKT: tel.: +61 2 9750 6833; e-mail: info@lma.org.au

DŽAMIJA: LONDON CENTRAL MOSQUE (REGENT’S PARK MOSQUE)
LOKACIJA: London, UK
KONTAKT: tel.: 020 7724 3363; e-mail: info@iccuk.org

DŽAMIJA: MASJID E UMAR
LOKACIJA: Auckland, Novi Zeland
KONTAKT: tel.: (09)6206479; e-mail: imam@masjideumar.co.nz

DŽAMIJA: MASJID ISTIQLAL
LOKACIJA: Jakarta, Indonezija
KONTAKT: tel.: +6221 3811708; e-mail: sekretariat@masjidistiqlal.or.id

DŽAMIJA: MASJID NEGARA
LOKACIJA: Kuala Lumpur, Malezija
KONTAKT: tel.: 03-26937784; e-mail: aduan@masjidnegara.gov.my

DŽAMIJA: MASJID SULTAN
LOKACIJA: Singapur
KONTAKT: tel.: (65) 6293 4405

DŽAMIJA: SHEIKH ZAYED GRAND MOSQUE
LOKACIJA: Abu Dhabi, UAE
KONTAKT: tel.: +97124416444; e-mail: tour@szgmc.ae

DŽAMIJA: THE ISLAMIC CENTER OF AMERICA
LOKACIJA: Dearborn, Michigan, SAD
KONTAKT: tel.: (313)593-0000; e-mail: info@icofa.com

DŽAMIJA: THE ISLAMIC CENTER OF WASHINGTON
LOKACIJA: Washington DC,SAD
KONTAKT: tel.: (202) 332-8343

DŽAMIJA: TOKYO CAMII
LOKACIJA: Tokio, Japan
KONTAKT: tel.: 03-5790-0760; e-mail: info@tokyocamii.org

Silvia Vidović

Facebook Like Button