Abu Dhabi grad u kojem se isprepliću prošlost, sadašnjost i budućnost

Jedan od najslavnijih gradova Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz Dubai, je glavni grad i drugi po veličini grad u državi Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dhabi.

Geografski je smješten na otoku u sjeveroistočnom dijelu Perzijskog zaljeva, a još uvijek se ne zna kako je sam grad dobio ime.

Postoji nekoliko teorija, a najuvjerljivija je ona koja govori o čovjeku koji je lovio antilope odnosno „ocu gazela“ budući da na arapskom riječ abu znači otac. Danas je Abu Dhabi političko središte zemlje važno za industrijski razvoj s posebnim naglaskom na trgovačko i turističko poslovanje.

abu-dhabi-1177898_960_720

Sve važne stvari formiraju se i dogovaraju u ovom veličanstveno lijepom glavnom gradu, a prema zadnjim podacima grad Abu Dhabi broji oko milijun stanovnika. Većinski dio grada nalazi se na otoku dok su pojedine građevine na kopnenom dijelu.

OVDJE saznajte više o znamenitostima muzeja Lovre u Abu Dhabiju koji čine neviđen arhitektonski poduhvat ovog dijela svijeta

Megagrađevina muzej Louvre Abu Dhabi oduzima dah na prvi pogled

Ako se odlučite na putovanje morate znati da je tamo klima pustinjska i suha, a preporuča se odlazaka u vrijeme od studenog do ožujka, budući da kasnije nastupaju visoke temperature i potencijalne pješčane oluje. U ljetnim mjesecima temperature mogu doseći i do 45 stupnjeva, a vlažnost zraka zna biti viša od 70 %.

jakub-david-444661-unsplash

Prijevoz do Abu Dhabija i javni prijevoz unutar grada

Danas ne postoji zemlja i avio kompanija koja ne osigurava letove do Abu Dhabija. Budući da je grad jako i važno poslovno središte, većina poslova dogovara se upravo tamo.

Cijeli grad ima odličnu infrastrukturu, a javni gradski promet je toliko savršeno napravljen da ne trebate brinuti o ničemu. Abu Dhabi unutar grada uključuje gradski prijevoz s autobusima, trajektima, zrakoplovima i naravno uvijek standardnim taksijima.

bijela dzamija abu dhabi

Znamenitosti koje trebate posjetiti u Abu Dhabiju
Džamija šeika Zayeda

abu-dhabi-3
Jedna od najvažnijih nezaobilaznih destinacija je džamija šeika Zayeda. Njezina gradnja započela je na inicijativu tadašnjeg predsjednika Zayeda po čemu je ona i dobila ime. Gradnja ove džamije trajala je punih 11 godina, a započela je 1996. godine.

Važna je informacija da je cjelokupan projekt stajao više od 550 milijuna američkih dolara, a u džamiju istovremeno može stati više od 40 000 ljudi.

abu-dhabi-12

Cjelokupan kompleks izgrađen je savršeno, a sama džamija ostavit će vas bez daha. Ono što je jako važno za napomenuti je činjenica da je šeik Zayed ujedinio različite stilove na način da je ujedinio brojne umjetnike iz cijelog svijeta i koristio materijale za izgradnju iz zemalja poput Italije, Njemačke, Maroka, Novog Zelanda, Turske, Malezije, Kine, Indije, Pakistana i dr.

bijela Dzamija šeika Zayeda

Inspiracija šeiku Zeyadu bile su mugalske, murske i perzijske džamije. Nikako nemojte izostaviti posjetiti džamiju šeika Zayeda koja je postala simbol UAE u cijelom svijetu. Ulaz u džamiju je besplatan, dopušteno je fotografiranje, a postoji poseban dio za turiste i vjernike koji se mole.

abu-dhabi-11

Heritage village

abu-dhabi-4
Zanimljiva destinacija koja je također lijepa za vidjeti nalazi se blizu Marina Malla-a. Ovdje možete vidjeti raznolike kućice i naučiti nešto o životu Beduina kao i o njihovim zanatskim radnjama. Također ovdje možete kupiti suvenire, poklone i razglednice za vaše najdraže.

abu dhabi

Emirates Palace hotel

Mnogi će se pitati zašto je na listi turističkih atrakcija znameniti Emirates Palace hotel je činjenica da je ovo drugi najskuplji hotel na svijetu ikada izgrađen. Naravno morat ćete naručiti nešto kao gost hotela ako želite uživati u ljepoti ovog luksuznog hotela.

Ukoliko se želite okupati na privatnoj plaži poznatog hotela morat ćete izdvojiti za jednodnevno kupanje na plaži oko 300 dirhama.

abu dhabi diana miklos hotel emirates palace

Falcon Hospital

abu-dhabi-6
Ljubitelji životinja i u Abu Dhabiju doći će na svoje Ovdje se nalazi poznata bolnica za sokole koja je jako zanimljiva, atraktivna i dosta neobična.

Yas Waterworld čarobni dječji zabavi svijet u Abu Dhabiju

abu-dhabi-5
Ako dolazite s djecom zanimljivo bi bilo da ne propustite posjetu ovom velikom parku s mnogim vodenim atrakcijama i toboganima.
A kada je riječ o plažama Abu Dhabija onda je plaža Yas Beach, na Yas Islandu, najpopularnije mjesto za opuštanje, odmor i zabavu

Adrenalinsko iznenađenje

abu-dhabi-7
Ako ste ljubitelj brzine i skupih automobila obavezno posjetite Ferrari Word. Riječ je o tematskom parku s trkaćim stazama za ljubitelje Ferrarija pod nazivom Ferrari Word.

abu dhabi Ferrari World

Noćni provod

abu-dhabi
Abu Dhabi kao grad ima u ponudi vrlo zanimljiv noćni život. Ovdje zaista svatko može pronaći sve za sebe. Ljubitelji salse bit će oduševljeni Abu Dhabijem gdje je u ponudi mnogo mjesta s živom glazbom i besplatnim učenjem plesa. Preporuča se „Cinnabar“ u hotelu Hilton.

Abu Dhabi Al ras al akhdar

Za ljubitelje vina i romantičnih svjetonazora preporuča se Yacht club u marini koji će oduševiti svakoga. Napominjemo da ne smijete nositi tenisice i morate biti stariji od 21 godinu kako bi vas pustili u klub. Ljubitelji noćnog života i glazbe pronaći će mnogo klubova, ovisno o žanru glazbe, a mi vam savjetujemo sljedeće: Escape, Oceans, Various i Sax.

Abu Dhabi Al safarat

Korisne informacije:

> Službeni jezik: arapski jezik
> Religija: islam
> Novčana valuta: UAE (dirham)
> Viza: Nije potrebna za Hrvate. Vize za Hrvate ukinute su od ulaska u EU
> Najbolje vrijeme posjeta: između studenog i ožujka
> Prosječna temperatura: 35 stupnjeva u „hladnijem periodu“, a ljeti i iznad 45 stupnjeva.
> Bolest i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljene prilikom ulaska u zemlju
> Hoteli za smještaj: Emirates Palace, Rayhaan hotel. Kempinski hotel Abu Dhabi
> Klima: suha i pustinjska
> Napomena: Budući da se nalazite u islamskoj zemlji žene bi trebale biti pristojno odjevene i preporuča se pratnja muškaraca

Autor: Marina Jakšić

Fotografije: Kerem Tapani Gültekin, Miroslav Petrasko, Fintrvlr, Jake Brewer, osamayy, Nuccia Faccenda, Aziz J.Hayat, cloudzilla, Shenli Leong, Asim Bharwani

Facebook Like Button