Megagrađevina muzej Louvre Abu Dhabi oduzima dah na prvi pogled

Na obalama Perzijskog zaljeva pluta impozantan muzej Louvre Abu Dhabi. Projektirao ga je poznati arhitekt Jean Nouvel, a taj muzej nadahnut arapskim svijetom, sagrađen je u suradnji s pariškim muzejom Louvre

U muzeju Louvre Abu Dhabi čuva se više od 400 neprocjenjivih umjetničkih remek-djela

Nad ovom impresivnom galerijom i čuvarom raskošnih umjetnina nadvila se golema uočljiva čelična kupola, koja se ljeska na suncu Abu Dhabija, a teška je 7000 tona, što ujedno predstavlja neviđeni inženjerski pothvat.

znamenitosti abu dhabija muzej louvre

Louvre Abu Dhabi vizionarski je pothvat arhitekture ispred svoga vremena, a moglo bi se reći da je i sam po sebi umjetničko djelo. Megagrađevina Louvre Abu Dhabi smještena je u pustinji i svaki njen posjetitelj posvetiti će podjednako vremena obilazeći je izvana i iznutra.

kupola muzej galerija louvre abu dhabi

Ova galerija odnosno cijeli proces gradnje trajao je pet godina, a svaka etapa bila je specifična, zbog izabrane konstrukcije i izgleda, izazov za sebe.
Na izgradnji Louvre Abu Dhabi sudjelovao je ogroman broj stručnjaka, od arhitekata, projektnih menadžera te sjajnih vizionara, a radili su danonoćno na ovom projektu kako bi kreativni koncept muzeja Louvre Abu Dhabi doveli do realizacije.

megagradevina muzej louvre abu dhabi

Muzej je sagrađen na otoku Saadijat te čini 55 bijelih zgrada, podignutih nad morem i nadsvođenih kupolom od 180 metara promjera koju čini 7.850 metalnih zvijezda kroz koju prodiru sunčeve zrake a koju je autor, arhitekt Jean Nouvel, nazvao “svjetlosnom kišom”.

Prirodna svjetlost stiže skroz do poda muzeja, a svaka zraka svjetla mora se probiti kroz osam slojeva uzoraka što obilazak neviđeno lijepog prostora čini bajkovitim i očaravajućim.

OVDJE pročitajte još mnogo zanimljivosti o atrakcijama i znamenitostima predivnog grada Abu Dhabija

Abu Dhabi grad čarobne ljepote
Yas beach – najzabavnija strana na najpopularnijoj plaži Abu Dhabija

muzej abu dhabi galerija louvre

IZDVOJENO
> Znate li da svjetlost koja prodire kroz kupolu muzeja Louvre Abu Dhabi imitira sjene koje na tradicionalnim arapskim tržnicama stvaraju grane palmi.
> Osim mnogobrojnih cijenjenih djela iz svijeta umjetnosti, među 28 izložaka iz ustanova s Bliskog istoka je i monumentalna dvoglava skulptura, starija od 8000 godina, posuđena iz Antičkog muzeja u Jordanu.

Facebook Like Button