Asansör – slavno dizalo u turskom gradu Izmiru

Nedavno smo pisali o prekrasnom turskom gradu Izmiru koji se svojom ljepotom i posebnošću svrstao na listu deset najugodnijih svjetskih gradova za život. Osim prirodne ljepote, ugodnog podneblja i odlične gastronomske ponude, grad Izmir ističe se i drugim povijesnim stvarima, poput slavnog dizala Asansör.

Rijetko koji grad može se pohvaliti ovakvom arhitektonskom gradnjom koja je na neki način obilježila povijest grada. U narednom tekstu donosimo vam više informacija o poznatom dizalu (liftu) Asansör, govorimo o njegovoj povijesti kao i bitnim činjenicama koje su ga učinile jednom od najpoznatijom svjetskom građevinom.

Kratka povijest Asansöra

Današnje povijesno dizalo Asansör nalazi se u blizini centra grada (Konak) odnosno u Karataşu (Izmir). Gradnja dizala započela je početkom 20.-og stoljeća, a dao ga je izgraditi poznati biznismen Nesim Levi. Gotovo puno stoljeće dizalo je povezivalo dvije ulice strmim stubištem koje se sastoji od 155 stepenica.

Slavno dizalo u Izmiru predstavlja jedno od najvažnijih žarišta grada, a sama građevina ima poseban i neobičan identitet kojim se izdvaja od ostalih. Koristeći tehnologiju tadašnjeg vremena, Nesim Levi (bankar židovskog porijekla) odlučuje omogućiti jednostavan pristup donjoj strani susjedstva koji su živjeli u ulici Mithapaşa s gornjom stranom druge ulice pod nazivom Şehit Nihat Bey.

Električna struja za pokretanje dizala uvodi se 1985. godine, a danas je dizalo u vlasništvu grada Izmira.

Asansor Asansor

Izgled slavnog dizala

Povijesna građevina se već na prvi pogled izdvaja od ostalih objekata svojim neobičnim izgledom. Prilikom ulaska u dizalo Asansör možemo opaziti tri odvojena drvena i dvostruka vrata koja se ističu posebnim stilom gradnje. Na vratima stoji stražar obučen u povijesno odijelo, a njegova uloga je otvaranje vrata posjetiteljima objekta uz srdačan osmjeh.

Kada uđete u samo dizalo možete zamijetiti da se unutra nalaze dva staklena prozora koja pružaju pogled na cijeli grada. Nakon što gosti uđu, dizalo odlazi u visinu, a pogled na cijeli grad je jednostavno očaravajući sa takvih visina. Na dnu kamenog dijela dizala stoji natpis na francuskom i hebrejskom jeziku pod sloganom „Asansör je sagradio Nesim Levi 1907.” Na vrhu dizala nalaze se ekskluzivni restorani i caffe barovi gdje posjetitelji mogu uživati te promatrati Izmir sa visina.

Svim posjetiteljima preporuča se odlazak u večernjim satima kada je sve najbolje osvjetljeno. Odlična atmosfera zagarantirana je na panoramski pogled grada dok sa svojim najbližima uživate u ukusnim delicijama koje pružaju razni restorani na samom vrhu dizala. Kako bi osjetili potpuno atmosferu preporučamo i šetnju dvjema ulicama koje povezuje slavno dizalo. Ulica koja vodi do dizala posvećena je slavnom pjevaču Dariju Morenu koji je dugi niz godina živio na navedenom području.

Asansor

Preporuka:

> Ukoliko želite uživati u povijesnim trenucima dok boravite u Izmiru preporučamo boravak u Grand Plaza hotelu
>
Odlične gurmanske delicije možete isprobati u restoranu pod nazivom Asansör Ceneviz Mayhenesi
>
Najpoznatiji restorani Izmira nalaze se na samom vrhu dizala

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button