Nazilli grad Turske s najdugovječnijim stanovništvom

Grad s najduže živućim stanovništvom preko 100 godina.

Ovaj maleni gradić drugi je po veličini grad u provinciji grada Aydin smještenom u zapadnom dijelu Turske. Kada se opisuje geografska udaljenost često se spominju gradovi Denizli i Aydin budući da se Nazilli nalazi oko 50 km od grada Aydina.

Važno je naglasiti da je za vrijeme Turskog rata za Samostalnost grad Nazilli bio pod okupacijom grčkih snaga, da bi se tek 1922.godine vratio pod kontrolu turske vlasti. Grad je u povijesti bio značajan proizvođač lignita, a danas broji više od 120,000 tisuća stanovnika.

Sam grad Nazilli je odlično povezan s Izmirom preko Basmane-Nazilli regije, a međusobna udaljenost brzim vlakom iznosi oko 175,00km. U narednom tekstu donosimo vam više informacija o gradu Nazilliu, savjetujemo što posjetiti i otkrivamo zašto je to grad s najduže živućim stanovništvom preko 100 godina.

Kako je grad dobio ime?

Postoje brojne teorije o nastanku imena ovog grada, a jedna od najvećih i ljudima najdraža je ona ljubavna. Kao u većini balada i ova priča imala je nesretan ljubavni završetak koji je rezultirao nastankom imena ovog divnog grada. Prema legendi sin guvernera iz otomanskog razdoblja, zvao se Aydin i zaljubio se u mladu, lokalnu djevojku te biva odbijen od strane djevojčinog oca.

Od tuge i bola, mladić mijenja naziv grada u Nazli lli (Nazilov grad) kako bi iskazao svoju tugu za voljenom osobom. Druge teorije kažu da je grad dobio ime po hirovitosti bogate lokalne žene u gradu, a treća teorija smatra da je na izbor imena utjecala moćna obitelj Oguzi.

nazilli-1

Grad s najviše 100-godišnjaka

Grad u zapadnom dijelu Turske jedan je od glavnih ako ne i jedini gdje je 23% populacije starije od 60 godina. Mnogi se pitaju koja je tajna ovog čarobnog gradića i dugog životnog vijeka njegovih žitelja. Prema statistikama Nazilli je grad u Turskoj i susjednoj okolini koji broji najviše živućih stanovnika starijih od 100 godina.

Postavlja se pitanje zašto i što je pridonijelo njihovoj dugovječnosti. Za početak važno je naglasiti da je to grad u kojem industrija nije razvijena i postoji svega tek nekoliko tvornica. Samim time postoji manje zagađenja, zrak i tlo su čišći, a populacija je orijentirana na zdrav i prirodan način života.

Većina stanovnika ovog grada ima svoje vlastite prirodne vrtove i jednostavno nemaju potrebe odlaziti na tržnice ili supermarkete. Tajna se krije u prirodnim namirnicama iz vlastitog vrta bez dodatka ikakvih pesticida i ostalih kemikalija. Važno je napomenuti da je raznolikost agrikulturnih proizvoda specifična za ovo područje, a najviše od svega ističe se prirodno maslinovo ulje.

Mnoge žene u Turskoj već od davnina poznaju zdravstvene prednosti maslinovog ulja čije pozitivne strane koriste i u kulinarstvu. Dugotrajno pridržavanje ovakvog stila života rezultiralo je najzdravijim, najvitalnijim i najduže živućim stanovništvom u Turskoj.

Stanovnici sela od djetinjstva su naučeni jesti voće i povrće koje je uzgajano na prirodan način. Glavne prehrambene namirnice u prehrani su im povrće i žitarice koje im pružaju vitalnost i zdravlje. Naglašavamo da stanovnici Nazillia konzumiraju najbolje vrste maslina i njezinih proizvoda, budući da ih vlastitim rukama beru direktno sa drveta i suše u vlastitim domovima bez ikakve kemijske faze.

nazilli-2

Što možete posjetiti

Budući da je grad jedan od „manjih“ i više je orijentiran seoskom turizmu ne postoji previše atrakcija kao što je to uobičajeno u većim gradovima. No ako se nađete u ovom gradu savjetujemo vas da posjetite sljedeća mjesta: Nazilli Saray kino, 23 Nisan Park i Uznu Carsl.

Korisne informacije

Službeni jezik: Turski jezik
Religija: Islam
Valuta: Turska lira
Kako putovati: Turkish Air na svakodnevnoj bazi ima direktne letove za Istanbul. Iz Istanbula možete letjeti međunarodnim letom u bilo koji veći grad ili busom (ako ste željni razgledavanja). Ukoliko letite za Izmir najbolje je uzeti brzi vlak za grad Nazilli iz Izmira.
Bolesti i preventiva: Ne postoje posebne zdravstvene preporuke za boravak u Turskoj o kojima bi se trebalo brinuti.
Smještaj: Ege hotel, Metya hotel i Nysa hotel
Restorani: Obam, Gonul Hani, Hukul Pide, Kervan Kebap

Više informacija možete pronaći na sljedećim linkovima:
www.nazilli.bel.tr
www.yerelnet.org.tr/belediyeler/belediye.php?belediyeid=128727

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Nazilli Belediyesi

Facebook Like Button