Značenje zastava svijeta

Što simboliriza zastava pojedine države..

Prema zadnjem popisu stanovništva u svijetu postoji 258 država svijeta, a svaka od tih država ima svoju zastavu koja simbolizira dotičnu zemlju. Kada razmišljamo o toku nastanka zastave neke države trebamo uzeti u obzir povijest zemlje koja se uvijek mijenjala i nadograđivala.

KAKO SU NASTALE ZASTAVE POJEDINIH ZEMALJA

Od najranije povijesti zastava simbolizira ponos pojedinog naroda, a redovito ju možemo vidjeti na raznovrsnim političkim, društvenim ili sportskim događanjima. Zastave većine zemalja nalaze se u obliku pravokutnika, iako postoje države čije zastave su trokutastog, kvadratnog, okruglog ili lastavičjeg oblika. Motivi i uzorci na zastavama se također razlikuju od zemlje do zemlje, a mogu biti sastavljene od raznih pruga, križeva, zvijezda, životinja i sl. Svaka država ima zastavu koja je drugačija od neke druge susjedne zemlje. Upravo su ti simboli i boje unikatni za svaku zemlju koji predstavljaju povijesno značenje neke zemlje. Zastava je unikatna i jedinstvena te ju ne možemo ju mijenjati kako poželimo. Donosimo vam primjere najzanimljivijih zastava svijeta.

KANADA

Na kanadskoj zastavi dominiraju dvije boje, a to su crvena i bijela. Važan simbol koji se nalazi u sredini je javorov list kao nacionalni simbol.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Američka zastava na sebi ima plavu, bijelu i crvenu boju. U lijevom kutu zastave nalazi se 50 zvjezdica koje simboliziraju broj država dok su na ¾ zastave bijelo-crvene pruge koje imaju povijesno značenje, a označavaju 13 prvobitnih država.

BRAZIL

Zelena, žuta i plava boja glavne su na brazilskoj zastavi. Budući da je velik dio Brazila pun šuma, zelena boja simbolizira „pluća svijeta“. Dijamant žute boje predstavlja zlatno dok disk plave boje u sredini nosi natpis „ Red i napredak“ kao jednoj od mnogoljudnijih država svijeta.

FRANCUSKA

Tri okomita pravokutnika plave, bijele i crvene boje simboliziraju Francusku revoluciji 1789. Godine, koja je nosila značenje bratstva, slobode i jedinstva.

ITALIJA

Tri okomita pravokutnika zelene, bijele i crvene boje pojavila su se na talijanskoj zastavi kao službena 1919.godine. Još uvijek se ne zna točno značenje tih boja, no smatra se da su zelena i bijela boja preuzete kao glavne boje od tadašnje milanske policije. Prema nekim legendarnim pričama i predajama, smatra se da je zelena boja bila Napoleonova najdraža boja te da je to razlog zašto se zelena boja nalazi na talijanskoj zastavi.

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Svima poznata britanska zastava na sebi ima 3 križa koji se ukapaju u jedan. Zastavu čini Križ Sv.Jurja (koji simbolizira Englesku), Sv. Andrije (simbolizira Škotsku) i Sv.Patrika (simbolizira Irsku).

zastave_1  

NJEMAČKA

Tri vodoravna pravokutnika u crnoj, crvenoj i žutoj boji predstavljaju boju uniforma tadašnjih vojnika koji su se borili u napoleonskim ratovima u 19.stoljeću.

HRVATSKA

Hrvatska zastava usvojena je 1990.godine kada je stekla neovisnost. Boje na našoj zastavi su klasične slavenske boje koje ima većina država, no ono po čemu se ističe je veliki grb u sredini koji se sastoji od pet manjih, a svaki manji grb na vrhu simbolizira jednu regiju Hrvatske. Šahovnica u velikom grbu je drevni simbol hrvatskih kraljeva iz povijesti.

TURSKA

Vrlo jednostavna turska zastava posjeduje na sebi polumjesec i zvijezdu bijele boje koji se nalazi na crvenoj podlozi, a oba simbola karakteristika su islamske kulture.

JAPAN

Još jedna u nizu jednostavnih zastava je upravo japanska. Crveni sunčev disk Hinomaru nalazi se na bijeloj pozadini koja u japanskoj kulturi označava čistoću, poštenje i vjerodostojnost.

KINA

Tipična kineska boja je crvena koja se nalazi na 90% zastave. Osim što je simbol kineske kulture s druge strane predstavlja komunističku revoluciju. Na njoj se nalazi jedna velika zvijezda koja ima značenje Komunističke partije Kine te četiri manje koje simboliziraju različite društvene klase ljudi u državi.

AUSTRALIJA

Dominantna boja je plava, dok se u lijevom uglu zastave nalazi manja zastava Ujedinjenog Kraljevstva. Sedmerokraka bijela zvijezda je Zvijezda Commonwealtha. Dok pet manjih označavaju zviježđe Južni križ.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Južnoafrička zastava je jedna od šarolikih. Sadrži plavu, zelenu, žutu, crnu, bijelu i crvenu boju. Boje su poslagane u obliku ipsilona koji označava afričke putove koji se susreću negdje i napokon ujedinjuju.

Napisala: Marina Jakšić