Bonton zdravica na maturalnoj večeri i proslavi diplome

Svaka svečana prigoda podrazumijeva i zdravicu, odnosno zahvalu prisutnima na njihovu društvu i podršci.

Sam govor odražava važnost i svrhu okupljanja (može biti duži ili kraći), ali bitno je da obuhvaća sve bitne segmente i osobe koje su svojim radom i prisustvom toj svečanosti doprinijele.

Zdravica na maturalnoj večeri

Maturalna večer, zadnji dan srednjoškolskog druženja, simboličan je prelazak iz djetinjstva u zrelu fazu. Dok se neki odlučuju za daljnje školovanje, pred drugima je proces traženja posla i ulazak u svijet odraslih. No, prije važnih životnih odluka, potrebno je na najbolji mogući način proslaviti dane iza sebe i zahvaliti svima koji su nam pomogli da dođemo do toga.
I dok sama riječ maturirati znači sazrijeti, položiti ispit zrelosti, za maturante ona predstavlja i mnogo više. Uz pomno odabranu odjevnu kombinaciju, valja dobro pripaziti na govor i na najsitnije detalje.

Osim predstavnika generacije koji u ime svih učenika treba poželjeti dobrodošlicu i zahvaliti ravnatelju/ravnateljici i svim profesorima, dolično je svakom razredu ili pak predstavnicima razreda da ponaosob zahvale svojim razrednicima što su ih pratili tijekom godina. Ako su na svečanosti maturalne večeri prisutni i roditelji učenika, u svakom je slučaju potrebno posebno im zahvaliti na trudu i podršci.

Tko god održavao govor, bitno je da na samom početku uljudno pozdravi sve prisutne. Nakon uvodnog dijela poželjno je ispričati kratku priču iz faze sazrijevanja (od prvog razreda pa sve do mature) i to uz poneku anegdotu. Uz zahvalu ravnatelju/ravnateljici, profesorima i roditeljima, nije naodmet zahvaliti i kolegama te im poželjeti sreću i uspjeh u životu koji je pred njima.

Zdravica na proslavi diplome

Za razliku od proslave mature, proslava diplome obilježava kraj jedne druge životne faze. I dok smo nakon srednje škole svi još uvijek na neki način djeca, završetak fakulteta i proslava diplome simboliziraju jedan novi životni put zrelosti. Vrijeme srednjoškolskih zabava i fakultetskih briga proslavom diplome stigli su svome kraju.

Promocija je tako svojevrsna proslava ulaska u svijet odraslih. Neki spremniji u većoj mjeri, neki spremniji u manjoj mjeri u svakom slučaju na danu proslave trebaju prisutnima održati govor zahvale. I dok se zdravica na proslavi diplome u velikoj mjeri ne razlikuje od zdravice na proslavi mature, najveća je razlika upravo vrijeme o kojem se priča. Potvrda truda, zalaganja, vlastitih i roditeljskih odricanja baš na proslavi diplome dolazi do izražaja.

Ako govorimo o zahvali u sklopu same promocije na fakultetu tada bi predstavnik studenata ili jedan od diplomanata trebao u ime generacije zahvaliti dekanu i svim profesorima na njihovom trudu i zalaganju, roditeljima i obitelji na njihovoj podršci, ali i kolegama na trudu i upornosti. Sama ceremonija dodjele diploma ovisi o svakom pojedinom fakultetu, a započinje himnom, pozdravnim govorom dekana, prisegom studenata, podjelom diploma, govorom jednog od diplomanata te završava studentskom himnom De Brevitate Vitae, odnosno Gaudeamus koja najbolje opisuje cijelu ovu životnu fazu.

Nakon službene ceremonije, proslava diplome najčešće se nastavlja u slobodnijem tonu pa tako svaki od diplomanata u neformalnom okruženju može održati zdravicu kojom će zaokružiti sve dosad rečeno i na jedan intimniji način zahvaliti bliskim ljudima na pomoći i podršci tijekom studiranja.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button