Bonton ponašanja na koncertima

Kao i svaka ustanova, koncertna dvorana ima svoja pravila ponašanja koje bi prije odlaska na koncerte svi slušatelji/gledatelji trebali upoznati.

Bilo da je riječ o klasičnoj koncertnoj dvorani poput Vatroslava Lisinskog, kazališnim koncertima ili univerzalnim dvoranama u kojima se održavaju razni koncerti, potrebno je proučiti pravila dotične institucije. Mi vam donosima najosnovniji set bonton pravila.

Dress code

Svaka institucija zahtjeva određen dress code pa tako i kazališna dvorana. Kada odlazite poslušati nekakav klasični koncert ili pogledati predstavu u nacionalnoj kazališnoj dvorani, trebali bi biti pristojno odjeveni. To znači da se ne preporučuje doći u dnevnom ili sportskom izdanju, već da bi se ipak trebali malo urediti, a na kraju svega poštivati kodeks pojedine institucije. Odijelo za muškarce, a haljine za žene su uobičajene.

Nemojte kasniti

Svatko od nas u životu kasnio je na nekakav događaj ili sastanak s kolegom. Strogo se zabranjuje kašnjenje u ovakvom profilu institucija upravo zato što ćete svojim zakašnjelim dolaskom remetiti mir i tišinu ostalih posjetioca koji bi vas mogli čudno gledati, a dizanje ljudi sa stolica kako bi došli na svoju poziciju nikako nema smisla. Radije odustanite od predstave/koncerta i dođite u nekom drugom zakazanom terminu.

Budite pristojni

Nekakvo nepisano pravilo glasi da uvijek trebate biti srdačni prema ostalim posjetiteljima iako ih ne poznajete. Prilikom dolaska do vašeg sjedećeg mjesta nikada ne okrečite leđa ostalim ljudima jer je to znak nepristojnosti, već svoj pogled i prednji dio tijela usmjerite prema drugoj osobi. Za svaku svoju nesmetanu radnju budite se spremni ispričati. Također je vrlo bitno napomenuti da se ne preporučuje šuškanje, glasno pričanje, šaputanje ili slične stvari koje mogu ometati ostale ljude. Prije samog ulaska u dvoranu isključite svoje mobitele kako bi nesmetano mogli uživati u gledanju predstave ili klasičnog koncerta.

dvorana_

Bez nametljivosti

Jedan od važnijih segmenta je da ne budete napadni i nametljivi. Nemojte se previše gurati na susjednu ili suprotnu stranu gdje sjedi neka treća osoba. Svojim migoljenjem možda remetite njezin mir u kojem ona upravo uživa. Također se nemojte previše fizički približavati drugim osoba ili ulaziti u njihov privatan prostor ako vam to ne dozvole.

Nemojte glasno komentirati

Na svakoj predstavi ili koncertu može poći ponekad po zlu. Od zakazivanja opreme, nestanka struje ili greške izvođača. Zbog pristojnosti nemojte glasno komentirati i javno izjavljivati svoja mišljenja, a posebno koristiti nekakav neumjeren rječnik.

Fotografiranje

Ako je određena institucija naglasila da je zabranjeno korištenje fotoaparata i kamera, nemojte biti onaj pojedinac koji će ići mimo tih pravila. Za sve je potrebna suglasnost i odgovarajuća akreditacija koju izdaje nadležna ustanova.

Zabranjeno

Zabranjeno je dovođenje životinja i nošenje opasnih stvari poput oružja. Sokovi i hrana također su zabranjeni.
Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button