Bonton vožnje u automobilu, na motoru i na biciklu u prometu

Razmislite koliko se držite bontona tijekom vožnje u automobilu, na motoru ili biciklu. Da li se pridržavate pravila i svih prometnih znakova? Pridržavate li se bontona?

Poštivanje bontona u vožnji te poštivanje prometnih pravila i znakova pomoći će Vama ali i drugima da lakše dođu do svog cilja te da se osjećaju ugodnije tijekom vožnje.

Bonton vožnje u automobilu

Kada sjednete u auto prvo što trebate napraviti je vezati se i provjeriti svoje retrovizore da su pravilno namješteni . Probajte izbjegavati automobil ako ste umorni, iscrpljeni ili niste sposobni voziti; pitajte prijatelje ili nekog bliskog da vas vozi do odredišta.

Tijekom vožnje obavezno prikazujte drugima koje namjere imate; to uključuje postepeno kočenje, paljenje žmigavca na vrijeme te ispravno prestrojavanje. Ne započnite preticati ako je vozilo iza vas već započelo tu radnju.

Dok se vozite, iz auta ne bacajte smeće, boce ili opuške, jer tako možete ošteti auto koji se nalazi iza vas. Izbjegavajte “lijepljenje” za vozilo koje se nalazi ispred vas, jer možete učiniti osobu iz tog auta, nervoznom. Ako Vam se dogodi neki kvar na automobilu nemojte se parkirati na sredinu ceste gdje je promet, već se pomaknite koliko možete dalje od ceste te upalite sva četiri žmigavca kako bi dali do znanja drugim vozačima da ste stali.

Pristojno je ako se zahvalite određenim signalom (recimo potezom ruke) drugom vozaču ako je vas je recimo propustio u prometu. Ne dovodite se u neugodne situacije, što uključuje nepristojne geste, prigovaranja ili nepoštivanje drugih vozača. Pristojnost je ipak na prvom mjestu i bez obzira na to što se nalazite u autu, trebate se određenog bontona držati.

Prilikom parkiranja vašeg automobila na parkiralištu, zauzmite samo jedno parkirališno mjesto te se izbjegavajte parkirati na dva parkirališna mjesta, jer tako oduzimate drugim ljudima njihovu priliku da se parkiraju na tom parkiralištu. Također, tijekom parkiranja obavezno mora postojati određeni prostor između vašeg i tuđeg auta te u slučaju da nečiji auto oštetite, pristojno ostavite svoje podatke na poruci, koju ćete ostaviti ispod njihovih brisača.

Pridržavajte se ograničenja na cesti odnosno određenim postavljenim prometnim znakom. Na autocesti ne koristite traku za zaustavljanje vozila kao traku za pretjecanje ili vožnju te se uvijek krećite desnom prometnom trakom.

Probajte tijekom vožnje izbjegavati stvari koje vas mogu naživcirati, kao naprimjer svađe ali isto tako nemojte telefonirati, slati sms poruke ili raditi neke druge radnje koje vas mogu ometati tijekom vožnje.

Ako planirate na neki duži put, provjerite tehničku ispravnost svog automobila te da li imate svu potrebnu opremu (rezervne gume, komplet prve pomoći, komplet rezervnih žarulja, reflektirajući prsluk, euro sigurnosni trokut). Ujedno, tijekom vožnje radite nekoliko pauza kako bi se vaš um ali i tijelo odmorilo od naporne vožnje. Izlazak iz auta će Vam dobro doći i malo će vas osvježiti.

Također, ako se nalazite u nekoj drugoj državi, poštujte sva pravila i sve znakove!

zena u autu
 

Bonton vožnje na motoru

Pravila koja vrijede za vožnju u automobilu (poštivanje prometnih znakova i bonton ponašanja tijekom vožnje) vrijede i za vožnju na motoru. No, ipak postoje pravila kojih se svaki motorist treba pridržavati.

Na vožnju na motoru se pripremajte samo ako imate: kacigu, rukavice, ugodna odjeća i obavezne štitnike kao što je to štitnik za cijeli dio gornjeg tijela ili štitnik za leđa.

Da bi ste uživali u vožnji potrebna je i odgovarajuća oprema. Prije nego što krenete na vožnju provjerite da je motor tehnički ispravan te da ima odgovarajuće gume (zimske ili ljetne, ovisi o godišnjem dobu).

Obavezno imajte uključena svijetla kako bi Vas drugi vozači primijetili, a također je dobro imati i odjeću živih boja. Ne odvajajte ruke od volana kako se ne bi doveli u nezgodnu situaciju tijekom vožnje te poštujte sve druge vozače.

motocikl
 

Bonton vožnje na biciklu

Najzdraviji način vožnje je upravo vožnja biciklom. Osim svježeg zraka istovremeno poboljšavate svoju kondiciju. No, potrebno je znati nekoliko općih pravila kojih se svaki vozač bicikla treba pridržavati.

Za početak, potrebno je nositi biciklističku opremu; kaciga, rukavice i ugodna odjeća.

Prije nego što krenete na vožnju, obavezno provjerite ispravnost bicikla – sjedalo, volan i lanac su najbitniji elementi i ne bi ste željeli da vam se tijekom vožnje dogodi situacija u kojoj ne možete radi kvara, kontrolirati bicikl. Također, obavezno provjerite da li imate svijetla na biciklu (naprijed i odostraga, kako bi vas ostali primijetili) te zvonce.

Tijekom vožnje svoju brzinu prilagodite svojim mogućnosti i sposobnostima, s obzirom na teren na kojem ćete se voziti. Poštujte druge vozače, pješake i bicikliste te se obavezno pridržavajte svih prometnih pravila i znakova. Zbog svoje sigurnosti prednost dajte svima bez obzira o kojem se sudioniku radilo i budite strpljivi na cesti.

Ako na cesti postoji biciklistička staza, obavezno se vozite po njoj kako biste izbjegli neugodnosti s pješacima ili autima. U slučaju da ne postoji biciklistička staza, ako se vozite po nogostupu, pazite na pješake te pričekajte da vam se pomaknu sa strane, kako bi prošli. U slučaju da se vozite na cesti, pripazite na aute iza i ispred sebe, kako ne bi došlo do neugodnih situacija tijekom vožnje.

obitelj
 

Oprez!!!!

Ne vozite pod utjecajem opojnih sredstava! Vaš život vrijedan je koliko i tuđi! Stoga, pazite kako i kada sjedate za volan!

Želimo Vam ugodnu vožnju!

Autorica: Azra Terzić

Croatia Osiguranje

Tekst omogućio
Croatia Osiguranje
Miramarska 22
10000 Zagreb

Tel: 01 63 32 000
Fax: 01 63 32 020
E-mail: info@crosig.hr

Facebook Like Button