Pravila ponašanja koje treba znati svaki vozač

Svaki profesionalni vozač prije ulaska u automobil i kretanja na cestu trebao bih biti upoznat s osnovnim navikama i obvezama važnih za svakog vozača.

Bilo da se vozite na daleki put ili do prijatelja u susjedstvo postoji neizbježni niz bonton pravila koja su važna za bolju sigurnost vaših suputnika kao i vas samih. Većina nas nikada ni ne razmišlja o pravilnostima koje bi trebalo poštivati poput kontrole vida ili smještaja određene kategorije suputnika u vaš automobil. Trudnice, starije osobe ili djeca zahtijevaju posebnu pažnju, a za svakog postoje različita pravila prilikom ulaska u automobil.

U ovom članku donosimo vam maleni pravilnik bontona, navika i obveza za svakog vozača.

Kontrola vida 

Kontrola vida iznimno je važna za svakog vozača, a posebno za one koji imaju problema s vidom te starije osobe. Redovite godišnje kontrole vida kod specijaliziranih liječnika samo su jedan od detalja o kojima je potrebno voditi računa. No što je sa svakodnevnim pregledima prilikom ulaska u automobil? Svaki vozač trebao bi znati pravilo koje kaže da svaka osoba prije odlaska u vožnju mora provjeriti svoj vid zbog svoje i tuđe sigurnosti. Ako ste nenaspavani, umorni ili pod stresom pokušajte odgoditi put kako se ne bih doveli u nezgodnu situaciju. Poznato je da je pri umoru vidljivost drastično smanjena, a samim time i sva opažanja oko vas. Ako imate problema s očima preporučuje se da se svakih sat vremena na nekom dužem putovanju zastane kako bi se oči mogle odmoriti. Također bitna informacija je i samo vrijeme vožnje. Nije isto voziti po danu kao po noći. Osobe koje imaju problema s vidim trebale bi svoje obveze obavljati za vrijeme dana budući da je u noći vidljivost smanjena.

Trudnica u automobilu 

Vezanje pojasom propisano je zakonom za sve vozače, pa tako i za trudnice. Prema istraživanjima koje su se provela na raznim institutima dokazano je da prilikom potencijalne nezgode pojas neće naštetiti trudnici, već će joj samo može pomoći. Bitno je napomenuti da se trudnice uglavnom boje da će im pritisak pojasom „stisnuti“ trbuh pa samim ne stavljanjem pojasa povećavaju veće mogućnosti za nesrećom. Ako se propisano ne vežu, prilikom sudara može doći do ozbiljnih posljedica zbog udarca u trbuh poput pobačaja ili rano izazvanih trudova. U specijaliziranim trgovinama mogu se pronaći posebni pojasevi za trudnice specijalno osmišljene za ovakvo stanje. Prilikom sjedanja u automobil trudnica bi trebala sjedalo odgurnuti malo unazad kako joj trbuh ne bi bio u direktnom kontaktu s volanom, a preporučuje se nekih 25 cm udaljenosti. Ako vam je trudnica suvozač koji je s vama, potrebno ju je upozoriti da se obavezno veže zbog vlastite sigurnosti.

trudnica
 

Starije osobe u automobilu 

Starije osobe zbog same fizionomije tijela imaju krhkiju građu kostiju te smanjenje vidne i slušne sposobnosti. Ako je starija osoba vozač preporučuje se vožnja u ranim satima budući da je osoba još odmorna, svježa i puna koncentracije. Kao i za sve vozače vrijedi pravilo da se obavezno moraju vezati te smanjiti brzinu u prometu zbog smanjenih sposobnosti uočavanja. Ako ste vi u situaciji da vozite stariju osobu, prema nepisanim pravilima potrebno je starije osobe smjestiti na stražnje sjedalo te ih vezati. Na stražnjim sjedalima uvijek ima više mjesta gdje će se ono osjećati ugodnije, a samim time da i dođe do potencijalne nezgode, mogućnosti za ozljedama su smanjenje.

Djeca u automobilu

Naša najveća blaga potrebno je smjestiti na najsigurnije mjesto u automobilima. Prema hrvatskom zakonu djeca mlađa od 12 godina moraju biti smještena na stražnjim sjedalima, a malene bebe trebali bi biti obavezno vezane u auto sjedalicama. Kada sa djeca smještena na stražnjim sjedalima nisu u direktnom kontaktu s prednjim dijelom autom te se smanjuje mogućnost ozljeđivanja kod nezgoda. Također je bitno napomenuti da je pravilno vezanje u sjedalicama izrazito važno. Ono mora biti pravilno, čvrsto i zategnutije kako djeca ne bi imala mogućnost pada iz njih, a prema riječima stručnjaka najsigurnije mjesto je u sredini automobila za postavljanje sjedalice. U većini slučajeva kada se i dogode nezgode dokazano je da roditelji nepravilno vežu auto sjedalice.

Suvozač na motoru 

Ukoliko prilikom vožnje kao suvozača imate drugog motociklista potrebno je voditi računa o nekoliko stvari. Samim „dodatnim teretom“ mijenja se sama težina vozila, odnosno sama težina tereta sada prelazi u zadnji dio. Budući da je sada dvoje ljudi sudjeluje u vožnji naglo povećanje brzine može izazvati nezgodu, stoga vodite brigu o brzinu. Također oba sudionika u prometu trebala bi zakonski nositi opremu poput kacige čija je namjena zaštita glave prilikom udarca. Pravila koje se moraju poštivati prilikom ovakve vožnje su jasna. Ne smiju postojati nagli pokreti, podizanja na motoru, velike brzine ili ekstremne vratolomije koje mogu dovesti do neželjenih ishoda.

Autor: Marina Jakšić

Croatia Osiguranje

Tekst omogućio
Croatia Osiguranje
Miramarska 22
10000 Zagreb

Tel: 01 63 32 000
Fax: 01 63 32 020
E-mail: info@crosig.hr

Facebook Like Button