Bonton ponašanja na parkiralištu

Parkirališta za automobile danas možemo pronaći gotovo svugdje.

Nalaze se ispred privatnih stambenih i poslovnih objekta, velikih trgovačkih centara kao što ih možemo pronaći na svim gradskim površinama po gradu. Parkiralište je mjesto gdje parkiramo auto na vrijeme duže od tri minute te odlazimo izvan vozila. Kao i u svakoj ustanovi ili bilo kakvom domjenku tako i na parkiralištu postoji određeni bonton ponašanja koji bi svatko trebao poštivati. Kako bi svi bili zadovoljni i sretni potrudite se pročitati naš članak putem kojeg ćemo vas informirati o osnovnim pravilima ponašanja na parkiralištima.

1. Ne parkirajte na mjesta za invalide

Svaki uzoran vozač trebao bi znati da se ne smije parkirati na mjesta koja su namijenjena za invalide. Ukoliko to niste i nemate oznaku za to, ne zauzimajte mjesta onima kojima je to potrebno samo zato što vam se „ne da“ okolo tražiti parking ili ste lijeni prošetati se.

2. Ne zauzimajte dva mjesta na parkiralištu

Ako većina vozača išta mrzi to je onda činjenica da se netko parkira na dva parkirna mjesta. Zbog nemara i nepažnje izazivate bijes kod ostalih vozača jer jednostavno nije normalno da si dozvoljavate zauzimati nekom drugom mjesto zbog svoje nesposobnosti parkiranja ili čistog nemara. Zasluženo ćete pokupiti „ružne“ komentare na svoj račun.

3. Ne parkirajte se preblizu drugim automobilima

Budući da ste pohađali auto-školu logično je da se očekuje znanje parkiranja. Ukoliko smatrate da niste majstor od parkiranja, parkirajte se onda malo dalje kako se ne bi morali nabijati na ostale aute. Druga stvar koju svaki vozač ne voli je da se parkirate, odnosno nagurate doslovno na tuđi auto tako da na kraju nitko ne može normalno otvoriti vrata.

4. Ponašajte se prema tuđim automobilima kao prema vlastitom

Niti vi ne bi željeli da prilikom izlaska iz trgovačkog centra ugledate svoj auto oštećen ili udubljen. Prilikom izlaska i ulaska u auto vodite računa da ne udarite susjedni auto. Cijene popravka su skupe i zašto bi netko zbog vaše nepažnje imao nepotrebni trošak.

5. Parkirajte se samo na dopuštenim mjestima

Točno se znaju pravila gdje se auto može i mora parkirati. Ne pravite se blesavi parkirajući na nedopuštenim mjestima, a kasnije očekivati da ćete proći nekažnjeno.

6. Poštujte druge vozače

Sama kultura ljudskog roda nalaže da se trebamo odnositi jedni prema drugima s dozom poštovanja. Ukoliko i dođe do konflikta na parkiralištu pokušajte sve nesuglasice riješiti razgovorom i na lijepi način. Svađanjem i vrijeđanjem nitko ništa ne dobiva te se sama situacija može samo pogoršati.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button