Na izlet sa psom – kako se pripremiti

Uzmite svog psa i krenite na nezaboravni jednodnevni izlet. Zašto bi izleti bili samo za ljude? :)

Vaš ljubimac baš kao i vi čezne za suncem i svježim zrakom. Dok još traje toplo vrijeme, ali ne odustajte niti kad malo zahladi :) , sve što je vama potrebno je priroda, vaš pas i vi. A odličan način da uživate u prirodi je ako isplanirate izlet sa svojim ljubimcem.

Vi i vaš ljubimac imate nekoliko mogućnosti pri odabiru savršenog izleta. Neke stvari koje možete uzeti u obzir su:

Parkovi za pse

Ako vaš pas nije agresivan u društvu drugih pasa, lokalni park je odličan izbor za proljetni izlet. Parkovi su često ograđeni i omogućuju vam da svog psa pustite s uzice, tako da se on može kretati i igrati bez ograničenja. U Zagrebu postoji mnoštvo parkova za pse u kojima možete sjajno uživati šećući psećim parkom dok se vaš ljubimac veselo igra s ostalim psima.

Ako još niste posjetili neki od ovih parkova namijenjenih isključivo psićima donosimo vam korisne savjete oko toga

Pseći parkovi – upoznajte bonton ponašanja unutar psećih parkova

Prirodne staze

Ako se nalazite u urbanom gradu, uzmite psa i potražite najbližu šumu ili planinu, koja se nalazi u blizini grada. Zašto je prirodna staza jedan od boljih izbora za šetnju sa psom?

Vaš pas će čuti različite zvukove i osjetiti različite mirise u prirodi, koje neće moći pronaći u vašem domu ili dvorištu. Tako će vježbati svoja osjetila a i udahnuti svježi zrak, baš kao i vi.

izlet sa psom psi

Zalazak sunca

Sve što vam treba za ugodan provod je preklopna stolica, na otvorenoj livadi, gdje ćete u večernjim satima moći gledati zalazak sunca. U ovoj avanturi možete uživati sa psom bez uzice ili na uzici te uživati u miru, tišini i prirodnim zvukovima.

Popodnevni piknik

Ako se vaš pas agresivno ponaša u društvu drugih pasa ili ako ne hoda na uzici, najjednostavniji način da provedete dobar dan s njime je ako ga odvedete na veliku otvorenu livadu i organizirate si popodnevni mali piknik.

Ponekad vam je dosta samo lijepo mjesto, deka, igračke i njihovo omiljeno jelo, da bi ste zaista zajedno uživali i proveli kvalitetan dan. I u slučaju da je vaš pas na uzici, također može uživati s vama na deki na suncu. Samo zato što je na uzici ne znači da je to negativno, već probajte izvući alternativu iz svake situacije. A vjerujemo da će uživati s vama na deki dok jede svoje omiljeno jelo.

pas u cvijecu
 

Bez obzira na koji izlet se odlučite, morate imati na umu da postoje određena pravila o bontonu koje morate poštivati i vi i vaš pas, dok ste na otvorenom.

1. Počistite za svojim psom – sa sobom uvijek nosite vrećice za nuždu, kako bi ste mogli počistiti za svojim psom. Tko sve ne voli livadu koja ja čista? Taj ugođaj koji doživite natjera vas da se ponovno vratite tamo. I upravo zbog toga, čistite za svojim psom kako bi uživali u prirodi na isti način kao što bi i drugi uživali.

2. Ponesite vodu za svog psa – dolaze nam topliji dani i upravo radi toga sa sobom uvijek nosite bočicu vode kako vaš pas ne bi dehidrirao. Ipak oni nose krzneni kaput i jako brzo im postane vruće, a bez vode gube energiju za igrom a time su i “lošije” volje.

3. Obraćajte pozornost na svog psa – pratite svog ljubimca u svakom trenutku. Nemojte se dovesti u situaciju da vaš ljubimac odluta i ne zaboravite da se nalazite na otvorenom prostoru; vaš pas može u sekundi postati jako znatiželjan i krenuti bez vas u drugom smjeru. Također, ako je vaš ljubimac agresivan, držite ga na uzici i držite ga pod kontrolom. Tako ste sigurni da je vaš pas siguran kao što će time biti sigurni i drugi psi.

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button