Pseći parkovi – upoznajte bonton ponašanja unutar psećih parkova

Parkovi za pse pružaju sigurno i zabavno okruženje za druženje, igru i vježbanje vašeg psa. U ograđenom prostoru, slobodan, bez različitih vodilica i uzica, svaki pas može provesti vrijeme u zabavi s drugim psima. Redovitim posjećivanjem parka za pse možete osigurati da vaš pas ima dovoljno fizičke aktivnosti i pritom se socijalizira i ponešto nauči!

Kako se posjet parku za pse ne bi pretvorio u neželjeni događaj treba se držati nekih osnovnih načela lijepog ponašanja, ali i obveza vlasnika.

pseci park pseca livada pas i dijete

Nije preporučljivo dovoditi malu djecu sa sobom u pseći park – zašto?

Iako se čini kao idealna prilika i korištenje slobodnog vremena odjednom, maloj djeci baš i nije mjesto u parku za pse, čak i ako žive sa psom. naime, pojedini psi koje u pseći park dovodi neki od vlasnika ne moraju živjeti u domaćinstvu s djetetom, a dječja razigranost i ponekad nesmotrenost može izazvati burniju reakciju pa čak agresivno ponašanje pasa koji ne žive u domu u kojem žive i djeca.

Imajte uvijek na umu kako se pojedini psi ne daju maziti i dirati od strane nepoznatih osoba. Osim toga, malo dijete lagano može srušiti neki pas u trku i izazvati neželjenu situaciju.

stenac pticar louis

Ne dovodite štence

Štence ili pse mlađe od šest mjeseca nemojte radije dovoditi u park za pse. Igrajte se s njim kod kuće ili na nekoj izoliranoj livadi dok ne postanu dovoljno stari za igru s velikim psima, a socijalizaciju mladih pasa najbolje je obavljati u pojedinačnim susretima.

Nesocijalizirani psi i agresivniji psi

Ako je vaš pas agresivan ili nije dobro socijaliziran također izbjegavajte dolazak u park za pse. Park za pse ne mora odgovarati ili biti dobra ideja za svakog psa. Pojedini psi se ne osjećaju dobro u komunikaciji s drugim psima te je možda za takve pse šetnja po izoliranijoj livadi ili nenapučenim puteljcima puno bolja ideja.

pseci park tresnjevka zagreb

Ulazak i izlazak iz parka za pse

Prilikom ulaska ili izlaska budite svjesni svoje okoline. Iako pojedini parkovi imaju dvoja vrata, kako bi se osiguralo pse unutar parka, budite sigurni da na vratima prilikom ulaska ili izlaska nema drugih pasa koji bi mogli iskoristiti trenutak i pobjeći iz parka. Također, ispravno zatvorite vrata i provjerite ih nakon ulaska odnosno izlaska.

Kada ste ušli u park, posebice, kada vidite da u park dolazi ili izlazi osoba sa psom, pozovite svog psa k sebi kako on ne bih ometao ulazak ili izlazak drugih osoba i njihovih ljubimaca.

pirinejski planinski francuski ovcar  stenac chloe

Hrana i grickalice za ljubimce u psećim parkovima

Zasta se najboljim pokazalo da svom ili bilo kojem drugom psu unutar parka ne dajete grickalice niti ikakve nagrade u obliku hrane. Iako vam se to čini primamljivom odgojnom mjerom uvijek mislite na druge pse koji bi mogli iskazati neprijateljsko i agresivno ponašanje u trenutku hranjenja.

Odgoj i ponašanje psa uvijek treba raditi samostalno, dok pas ne nauči slijediti i slušati komande bez davanja hrane za dobro obavljen zadatak.

Ako već imate potrebu nositi grickalice u pseći park imajte uvijek na umu kako se pojedini psi ne daju dirati od strane nepoznatih osoba te uvijek, ako se radi o nepoznatom psu, prvo pitajte i zatražite dozvolu vlasnika. Zatim pažljivo i polako pristupite psu i uspostavite kontakt s njim.

Također nije uputno nuditi svom psu grickalice ili neku drugu pseću hranu kada se u blizini nalaze drugi psi. Naime, ima jako “pohlepnih” i posesivnih pasa pa prilikom uzimanja hrane mogu režati i ponašati se teritorijalno kada i njima i svom psu istovremeno nudite hranu. Također uvijek prije nego što ponudite neku grickalicu tuđem psu pitajte vlasnika smijete li to učiniti, jer su neki psi intolerantni na pojedinu pseću hranu.

louis pas pticar

Voda u psećem parku

Neki parkovi za pse imaju pumpe za vodu, a neki nemaju. Nosite li zdjelicu za vodu obratite pažnju i potražite izoliranije mjesto gdje će ju on mirno popiti. U protivnom, može se dogoditi da još neki pas ili više njih poželi popiti vodu iz vaše zdjelice i tada može nastati problem. Psi ponekad ne znaju čekati na red ili moliti da vodu podijelite i s njima.

Ako su žedni oni vide samo rješenje svoje žeđi:) Također svaki put kad je vaš pas popio vodu zdjelicu odmah spremite na sigurno, jer će ju neki od prisutnih pasa možda doživjeti kao zanimljivu novu igračku. Ako se to i dogodi pomirite se s tim da će ju u igri možda i potrgati..

Također je izuzetno važno, ako postoji pumpa i zajednička zdjelica za vodu, da prije i nakon što se vaš pas napio obvezno zdjelicu isplahnete u nekoliko mlazova vode. Naime, zajedničke posude za vodu mogu biti leglo bakterija, virusa ili neke pseće bolesti.

bul terijer Tor

Ne skidajte ogrlicu ili oprsnicu s tijela i vrata psa

Nakon ulaska u park možete skinuti povodac, ali zadržite ogrlicu oko vrata na svom psu. Također, za svaki slučaj, povodac uvijek držite u svojoj blizini. Iako je možda vaš pas dobro odgojen i poslušan bolje je biti spreman na neželjene situacije kada ćete morati hitno reagirati.

pseci park psi s lopticom

Nadgledanje psa u psećem parku

Tijekom igre u parku za pse nije potrebno non-stop nadgledanje i kontroliranje vašeg psa, ali također morate biti svjesni da puštanjem psa s uzice to ujedno ne znači potpuno prepuštanje ponašanja prema njegovoj volji. Pratite svog psa u igri s drugim psima i po potrebi reagirajte na neželjeno ponašanje. Psi se ne moraju uvijek međusobno slagati pa se u određenim momentima i situacijama mogu čak agresivnije ponašati prema nekim određenim psima.

Ako je u parku istovremeno više pasa pazite da se pojedini psi ne udruže u čopor. To je njihovo prirodno ponašanje, ali ono može rezultirati agresivnim ponašanjem prema drugim psima koji nisu dio te skupine.

Ako primijetite agresivno ponašanje svoga psa prema drugim psima najbolje je napustiti park za pse pa se opet pokušajte probajte se vratiti u nekom drugom vremenu. Možda će sa se s nekim drugim psima ponašati bolje, a u slučaju da se neželjeno režanje, keženje ili znakovito lajanje ponovilo nekoliko puta najbolje je da “uložite” u odgoj vašeg psa sa stručnom osobom, trenerom za pse ili da ga upišete u neku pseću školu za socijalizaciju.

Ako primijetite agresivno ponašanje drugog psa nad vašim psom ne libite se odmah zamoliti vlasnika psa da opozove svog psa i prekine netolerantno ponašanje.

pas pticar Louis

Nije poželjno nositi igračke u park za pse – zašto?

Bez obzira na to kako se pas igra morate imati na umu i poneku neželjenu reakciju drugih pasa na igračke, koji mogu iskazati ljubomoru i agresivno ponašanje prema nekom predmetu.

Također, već ako ste donijeli svom psu lopticu ili neku drugu igračku u par za pse morate računati na to da će je neki drugi pas u nekom momentu uzeti vašem psu, potrgati ili je neće željeti vratiti. Nisu svi psi karakterno jednaki niti isto odgojeni pa stoga mnogi ne razumiju ljutnju na, njima se to tako čini, ponuđenu igračku ili lopticu na travi.

Zato, ako se tako nešto već dogodi, morate računati na to da ćete igračku ili lopticu podijeliti s drugima :)

Nije lijepo vikati na drugog vlasnika psa i inzistirati da se vaša igračka vrati odmah i sad, jer je to nekad nemoguće. Obzirom da je park za pse javna površina za pseće kućne ljubimce prihvatite ponašanje drugih pasa u igri.

pseci park pas bokser i pticar Louis

Ne dovodite kujice koje se tjeraju

Ako ste vlasnik kujice, pratite cikluse tjeranja te nikako nemojte kujicu koja se tjera dovoditi u park za pse. Pojava takvog psa bi mogla izazvati ozbiljne tuče i nemile događaje među drugim psima.

pirinejski planinski ovcar Chloe

Počistite iza svog psa

Pri odlasku u park za pse uvijek sa sobom ponesite par vrećica. Vaš pas će možda tijekom boravka i igranja u parku obaviti nuždu. Bez obzira na to što se radi o parku s travom nemojte iza svog ljubimca ostavljati nered i mislite na druge pse i njihove vlasnike.

Izleti u park za pse zabavan su način da se opustite, povežete sa svojim psom, ali uz obvezno poštivanje pravila psi se mogu igrati sretno i sigurno.

Tekst: Borna Marić
Fotografije: Diana Mikloš
Psi modeli: ptičar Louis i pirinejski planinski ovcar Chloé i bul terijer Tor

Facebook Like Button