Zašto psi laju i što vam poručuju

Pseća je dominantna komunikacija lajanje.
Ponašanje psa često je rezultat naučenih ali i genetskih elemenata, koji ga obilježavaju. Psi jako brzo reagiraju na određene stvari te često znaju verbalno, odnosno lajanjem, dati svima do znanja da su u određenom raspoloženju.

Postoje četiri vrste psećih zvukova, koje su bitne odrednice kada se želi shvatiti ponašanje psa


To su:
režanje, cviljenje, zavijanje i lajanje. Lajanje je najčešća svakodnevna pojava kod pasa, koja ponekad zna biti naporna za vlasnike.

No, da li znate koji su to razlozi zbog čega psi laju?

Sretan je

Od svih laveža koje pas ima, najsretniji je onaj koji vas pozdravlja kada prođete kroz ulazna vrata. Mašući repom, okretanjem u krugu te plesom, pozdravlja vas i daje vam do znanja da je sretan što ste kod kuće!

Pas

Uljez na teritoriju

Snažan lavež psa govori da se u blizini njega pronalazi uljez, bez obzira da li ima dvije ili četiri nogu. Samo vam želi reći “Maknite se s mog teritorija (ili travnjaka)”. Nitko se ne želi zezati s vašim psom kada je na svom teritoriju.

Boji se

Kada se pas boji, često ili savije rep ili vam daje lajanjem do znanja da je u strahu. To lajanje se može pretvoriti i u tiho cviljenje, kako bi privukao svu pažnju na sebe te pokazao kako nije u potpunosti zadovoljan ili se nešto događa (kao na primjer grmljavina ili možda novogodišnji vatromet).

Osjeća se izostavljeno

Nažalost, ljudi često zatvaraju psa u neku sobu ili ga stave u neki izolirani prostor te im tada nije jasno zašto psi laju. Psi su društvene životinje i ne cijene kada su izostavljeni ili ograđeni od svojih vlasnika. Ako već imate psa, dopustite mu slobodu i potrudite se, i kada se osjeća izostavljeno, da ga oraspoložite i pokažete mu da ga volite i želite biti s njim.

mali pas

U boli je

Psi ne znaju glumiti kada se radi o boli, jer imaju visoku toleranciju na bol koju ne pokazuju samo tako te zato i kada čujete jako zavijanje, prođite rukom po njegovom tijelu i provjerite da li ga nešto boli. To je zvuk koji ipak ne treba zanemariti jer želite da vaš ljubimac bude zdrav i sretan.

Želi razgovarati s Vama

Psi vole čuti svoj lavež, stoga nekada znaju bez prestanka lajati i lajati, samo kako bi privukli vašu pažnju i kako bi im vi rekli par riječi te bi tako ostvarili neki zajednički “razgovor”.

Razgovara s drugim psima
Psi po prirodi često odgovaraju na susjedov pseći lavež te ponekad ovo društveno lajanje znači “čujem te, prijatelju..”.

No, pripazite, nemojte odmah vikati na svog psa da bude miran tijekom “društvenog” lajanja, jer će on tu viku interpretirati kao da mora šutjeti i nadalje može postati nesocijaliziran.

Nedostajete mu

Neki psi, poput djece, teško doživljavaju razdvajanja od svojih vlasnika. Djeca vrište, psi laju. Anksiozni štenci često postaju destruktivni i rade veliki nered u kući, stanu. To je jedan od njihovih načina da vas “natjeraju” da se vratite kući odmah. Sigurno ste takav scenarij doživjeli i sa svojim odraslim psom, ali to je sve zapravo ljubav. Dobro razmislite prije nego se izderete impulzivno na svog psa, u slučaju da je izgrizao cipelu ili možda jastuk.

Facebook Like Button