Alergija kod pasa i kako je prepoznati

Baš kao i ljudi i psi mogu imati kožne probleme, no nažalost za neke od njih ne postoji lijek.

Mnogim alergijama nije moguće pronaći uzrok, ali postoji neke od načina koji mogu smanjiti izloženost alergijama. Ako primijetite da se kod vašeg dragog ljubimca pojavio svrbež te da je postao nervozn, promijenite deterdžent s kojim perete posteljinu, tepih, rublje, namještaj i zavjese.

Prirodan način pranja je najbolji način, za održavanje čistoće svih materijala koji dolaze u doticaj s vašim psom. Pod prirodno mislimo doslovce na pranje uz pomoć vode i malo limuna.

Ako vaš ljubimac, vaš pas ili maca, zadobije ugriz buhe lako može patiti od svrbeža koji niti malo nije ugodan. Ono što odmah morate napraviti ukoliko primijetite buhe na psu, je riješiti ih se!
Najbolje je da koristite neki od preparata koji su namijenjeni protiv buha, a koje možete kupiti u prodavaonicama za životinje.

pas kupanje psa

Psi koji su skloni alergijama i razno raznim svrbežima kože trebaju izbjegavati doticaj sa svježe pokošenom travom, jer ona je poznata kao uzročnik iritacije.

Atopija je najčešći tip alergije kod ljubimca, a do nje dolazi udisanjem alergena iz okoline. Pod alergene mislimo na pelud, plijesan, travu, korov i grinje.

Pomozite vašem ljubimcu redovitim brisanjem prašine, izbjegavanjem pušenja u zatvorenom prostoru, zatvorenim prozorima na mjestima na kojima životinja boravi, pročišćavanjem zraka i čestim čišćenjem, usisavanjem prostora.

Ukoliko primijetite da se pas često liže ili češka vrlo vjerojatno pati od alegije… Ako mu pak na nekim mjestima počne ispadati dlaka te se pojavi infekcija kože, otvorene i upaljene rane na ušima ili ostatku tijela, obavezno posjetite veterinara.

Kod pojave bilo koje vrste alergije za početak je potrebno promijeniti životne navike psa, kako bi najlakše mogli utvrditi koji su to uzročnici, koji vašem psu smetaju.

Pas je odgovornost u svakom smislu, ali i vaš član obitelji kojem se morate u potpunosti posvetiti. Posjetite veterinara kako bi vam stručna osoba mogla dati daljnje upute kojih se vi trebate pridržavati da bi vaša njuška bila zdrava i sretna.

Facebook Like Button