Najbolji savjeti za putovanje s kućnim ljubimcima

Pomno planiranje pustolovine zvane putovanje s kućnim ljubimcem na neku udaljeniju destinaciju pola je posla za bezbrižan put.

Vlasnici kućnih ljubimaca znaju da s dražesnim životinjama nema spontanih putovanja. Kućni ljubimci traže pomno planiranje i vještu organizaciju.

S psom ili mačkom se nećete prijaviti u neki hotel, prije nego što provjerite je li boravak životinja dozvoljeno. Također, s kućnim ljubimcem nećete krenuti na put zrakoplovom, brodom ili željeznicom prije nego što zadovoljite sve proceduralne zahtjeve.

OVDJE saznajte kojih je pet najboljih plaža za pse u Hrvatskoj

Posebni spremnici za kućne ljubimce

Da biste svojem kućnom ljubimcu osigurali udobno putovanje i držali se svih zakonskih propisa, važno je kupiti odgovarajući spremnik. On mora biti dovoljno velik da životinja u njemu može ustati, okrenuti se i leći.

Prije kupnje spremnika obavite precizno mjerenje životinje u uspravnom položaju – od vrha nosa do repa, te od šapa do ruba glave. Spremnik mora osiguravati i dovoljan protok zraka, imati čvrsta vratašca, dok se u zrakoplovima preporučuje i onaj metalne konstrukcije koji će zaštititi vašu životinju od mogućih povreda tijekom turbulencija.

Odgovarajući spremnik možete kupiti u pet shopovima ili preko nekih od internetskih stranica specijaliziranih za prodaju transportnih pomagala.

Putovnica i druga papirologija koja vam je potrebna za putovanje s vašim kućnim ljubimcem

Većina stranih zemalja zahtjeva da vaš ljubimac bude cijepljen protiv bjesnoće najmanje 30 dana prije polaska na put, te da ima ugrađen mikročip – staklena kapsula s podacima životinje i njenog vlasnika ispod površine kože.

Pojedine zemlje zatražit će od vlasnika ljubimca i dodatnu dokumentaciju potpisanu i ovjerenu od ovlaštenog veterinara o obavljenim cjepivima protiv buha, krpelja i parazita.

OVDJE pogledajte kako odstraniti krpelja

Ako vaš pas ili maca putuje u prtljažnom dijelu zrakoplova, koji je hladniji od ostatka zrakoplova, važno je pribaviti i certifikat o aklimatizaciji, koji jamči da vaša životinja može izdržati putovanje u prostoru hladnijem od 7 Celzijevih stupnjeva.

Putovnice za ljubimce razlikuju se u izgledu od zemlje do zemlje, izdaju ih veterinari, no sve jamče da je vaš ljubimac psihički i fizički spreman za putovanje, te da nije prijenosnik neke bolesti opasne po ljude.

Popis potrebne papirologije i dokumentata za putovanja prema zemljama, kao i kontakte za prikupljanje istih pronađite na mrežnim stranicama Pet Travel Storea.

Karantena

Prelazak granice s kućnim ljubimcem nekad nije jednostavan. Ako je vaša željena destinacija Velika Britanija, znajte da ova zemlja ima poseban sustav PETS koji detaljno propisuje pravila ponašanja vlasnika i njegovog kućnog ljubimca od rođenja do ulaska u zemlju. Ako ne slijedite sve procedure vezane uz cjepiva, moguće je da će vaša životinja završiti u britanskoj karanteni u trajanju i do 6 mjeseci, ili čak biti primorana na eutanaziju.

Kompleksni proces za ulazak životinju u zemlju ima i Australija, u koju je nemoguće ući bez dozvole Aqis.

hrcak

Putovanje zrakoplovom s kućnim ljubimcem

Psi i mačke dobrodošli su suputnici u putničkoj kabini Croatia Airlinesa. Njihovo se mjesto u zrakoplovu valja rezervirati unaprijed, a naplaćuje se oko 150 kuna u domaćem prometu do 750 kuna – za međunarodne letove izvan Europe.  

Ipak, psi i mačke moraju biti u propisanom spremniku maksimalne širine, duljine i dubine do 115 centimetara, s vodootpornim dnom te ne smiju težiti više od 8 kilograma (zajedno sa spremnikom). Ako prelaze ove parametre, ljubimcima je dozvoljen prijevoz u prtljažniku zrakoplova u odgovarajućem spremniku, te kao posebna prtljaga.

Vrlo slična pravila vrijede i za većinu europskih i svjetskih avioprijevoznika, s dodatkom da se mali psi i mačke mogu voziti u putničkoj kabini samo ako let traje do 10 sati.

OVDJE saznajte kako možete sami napraviti krevet i kaputić za psa

Putovanje brodom

Postoji šačica brodskih prijevoznika u svijetu koji dozvoljavaju putovanja uz pratnju kućnih ljubimaca. Prije nego što krenete na put važno je odabrati baš takvog prijevoznika i slijediti njegova pravila.

Uz kupnju karte za ljubimca, važno je uz sebe imati i veterinarska dopuštenja za put. Brodski prijevoznici potaknut će vlasnike da ljubimce tijekom putovanja drže na otvorenim palubama, na kratkoj uzici i uz stalnu kontrolu.

Ako vremenske prilike ne dopuštaju ostanak na otvorenom, ljubimci mogu biti i u kabini vlasnika samo ako je cijela kabina rezervirana za njega. U većini slučajeva ljubimci bi trebali biti izvan kontakta s drugim putnicima, izolirani u posebnim spremnicima.

Putovanje autobusom ili željeznicom

Prije putovanja autobusom ili željeznicom valja provjeriti dozvoljava li prijevoznik vožnju kućnih ljubimaca.
U Hrvatskim željeznicama primjerice, u putnički vagon vlaka dopušteno je unijeti male pripitomljene životinje visine do 30 centimetara, koje imaju veterinarsko dopuštenje za put, te koje su tijekom vožnje odvojene od ostalih putnika u posebnom spremniku te imaju brnjicu.

U većini slučajeva kartu za ljubimca nećete moći kupiti bez posebnog odobrenja prijevoznika, pa se za to valja pobrinuti na vrijeme.

Putovanje osobnim automobilom

U vlastitom automobilu vi ste ti koji određuju pravila!
Imajte na umu da životinji mora biti ugodno tijekom putovanja, pa se pobrinite da je automobil klimatiziran i da je životinji dostupna voda te hrana (ali nemojte je hraniti dok se vozilo kreće).

Osigurajte joj mjesto na stražnjem sjedalu, da vam bude nadohvat ruke, ali ne i blizu komandne ploče. Suzdržite se od otvaranja prozora, jer jak vjetar može oštetiti oči i uši vašega ljubimca.

Organizirajte kratka zaustavljanja svakih 2-3 sata kako biste se svi zajedno mogli razgibati. Ako putujete s psom, ponesite i oprsnicu jer će mu tako biti udobnije putovti.

Facebook Like Button