Kako očistiti stan ili kuću od dlaka kućnih ljubimaca: 7 savjeta za čišćenje

Jeste li znali kako više od polovice ljudi u svijetu ima kućnog ljubimca u svom domu?! E pa istina je.

Pokazala je to studija međunarodnog centra za istraživanje tržišta Gfk, koja kaže kako najviše kućnih ljubimaca imaju narodi Latinske Amerike.

No, i brojnim kućanstvima diljem Hrvatske žive kućni ljubimci i to uglavnom oni dlakavi. Naravno, najpopularniji su mačke i psi.

I koliko kod volite svojeg kućnog ljubimca, borba s dlakama često predstavlja pravi izazov, a kod nekih budi prave frustracije. No, postoje načini kako smanjiti stres od čišćenja dlaka i kako smanjiti količinu dlaka koju ljubimci ostavljaju po kući.

Potrebno se malo potruditi, ali isplati se. Za manje stresa, a više uživanja i maženja s krznenim članovima obitelji slijedite ovih nekoliko savjeta.

1. Redovito češljajte kućne ljubimce

Češljanje skuplja slabu i oštećenu dlaku, a već nekoliko minuta dnevno učinit će čuda, pogotovo na proljeće kada počinje sezona linjanja krzna. Imate li tu mogućnost, ljubimca češljajte vani – tako ćete spriječiti da dio dlaka koje uklonite češljanjem pronađe svoj put u vaš dom.

Posavjetujte se s veterinarom koja vrsta četke ili češlja je najbolja za vašeg ljubimca jer njezin odabir ovisi o dužini i vrsti dlake.

Kod prekomjernog linjanja također pomaže redovito pranje ljubimca, ali i kvalitetna prehrana – i ovdje će vam dobro doći savjet veterinara.

2. Površine na kojima borave kućni ljubimci prekrijte prekrivačem

ciscenje-stana-ljubimci-1

Ima li vaš kućni ljubimac omiljena mjesta za spavanje poput kauča ili određenog dijela tepiha, umanjite štetu tako da na ta mjesta stavite posebni prekrivač, krevetić ili jastuk za spavanje. Njih ćete lakše očistiti ili, u najgorem slučaju, zamijeniti novima.

Ne želi li vaša životinja boraviti na prekrivaču, uz malo truda psa možete nagovoriti poslasticama, a mačku mačjom travom.

3. Opremu kućnih ljubimaca redovito čistite parnim čistačem

Osim što je prekrivena dlakama, oprema kućnih ljubimaca često zadržava neugodne mirise. Zato su čistači na paru idealni za čišćenje stvari poput kaveza, transportera ili mačjeg wc-a.

Čistač na paru koristi vodu zagrijanu na vrlo visokoj temperaturi pri čemu nastaje suha para. Ona izlazi pod velikim pritiskom te tako s površine koju čistite potiskuje prljavštinu i alergene te je istovremeno dezinficira.

Odluka koji parni čistač kupiti je jednostavna – opredijelite se za model koji ima nastavak u obliku četke kako biste njime očistili površine poput kaveza ili mačjeg wc-a te široki nastavak za čišćenje površina od tkanine. Njime očistite jastuke i krevetiće za spavanje nakon temeljitog usisavanja.

4. Prije čišćenja uklonite veće nakupine dlaka

Nalaze li se na vašem trosjedu, prekrivačima, tepihu i drugim sličnim površinama velike nakupine dlaka, prije nego ih usisate ili stavite u perilicu rublja, uklonite ih jednim od ovih nekoliko jednostavnih metoda:
● gumenim rukavicama
● brisačem za prozore
● valjkom za uklanjanje dlaka
● ljepljivom trakom

Gumenim rukavicama u kratkom vremenu možete ukloniti dlake s velikih površina. Naime, kada rukavicama prođete po površini, trenje između rukavice i tkanine stvara statički elektricitet zbog čega se dlake zalijepe za rukavicu. Sličan efekt postići ćete i sa brisačem za prozore.

Na manjim površinama koristite valjak za uklanjanje dlaka, a odlično će vas služiti i obična ljepljiva traka.

5. Redovito usisavajte

U kućanstvima s kućnim ljubimcima redovito usisavanje je neizbježan korak u održavanju čistog i zdravog doma. Opredijelite se za usisavač jake usisne snage, a isplatit će vam se uložiti i u posebno dizajnirane četke za čišćenje dlake kućnih ljubimaca.

ciscenje-stana-ljubimci-2

Prilikom usisavanja nekoliko puta prijeđite tepihom u različitim smjerovima kako biste usisali što više dlaka. Također redovito provjeravajte filter na usisavaču jer uređaj sa začepljenim filterom ne može učinkovito raditi.

Dlake nisu jedini problem. Sitnim česticama kože kućnih ljubimaca hrane se grinje, sitna stvorenja koja žive na tkaninama u našim domovima, a čest su uzrok alergija i astme.

Zato se opredijelite za usisavač s HEPA filterom. On sprječava čak 99.97% usisanog od povratka od zrak te će temeljito usisati dlake, čestice kože i grinje bez da ih vrati u zrak.

6. Koristite pročišćivač zraka

Kada čistite, dlake kućnih ljubimaca zadržat će se u zraku. Bez obzira na to koliko pažljivo čistili, to je neizbježno.

Tu u priču ulazi pročišćivač zraka – izuzetno koristan uređaj kojim ćete uloviti dlake koje prolaze zrakom za vrijeme čišćenja ili kada češljate ljubimca.

Osim dlaka, pročišćivač zraka hvata i sitne čestice alergena poput peludi ili grinja zbog čega su odličan dodatak svakom domu, a posebice kućanstvima s alergičarima.

Kao i kod usisavača, najbolji modeli pročišćivača zraka imaju HEPA filter jer zahvaljujući njemu i najsitnije čestice ostaju zarobljene u filteru.

7. Rublje prije pranja stavite u sušilicu

Nema veće sreće od igre i maženja sa čupavim ljubimcima, ali isto se ne može reći za čišćenje odjeće od dlaka koje potom slijedi. Kada dlake u perilici rublja dođu u kontakt s vodom, nastaju nakupine koje se lijepe za tkaninu i bubanj perilice te začepljuju odvodne pumpe, stvarajući još više problema.

Prije pranja uklonite dlake s odjeće i posteljine ranije spomenutom metodom vlažne gumene rukavice ili ljepljivom trakom. Međutim, imate li sušilicu rublja, postoji još jednostavnije rješenje.

Prije pranja u perilici rublja odjeću prekrivenu dlakama stavite u sušilicu na deset minuta s maramicom ili kuglicama za sušilicu. Vrući zrak sušilice olabavit će dlake i odvojiti ih od odjeće, a vi ih zatim samo trebate očistiti filter.

Za kraj

Uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca ne mora biti kompliciran zadatak. Slijedite ove savjete i ostvarit ćete željeni rezultat u kratkom roku – čist i uredan dom sa što manje psećih i mačjih dlaka.

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Izvor fotografije: Freepik
Tekst: Nabava.net

Facebook Like Button