Eko čišćenje doma prirodnim sredstvima koje ćete obožavati

Zbog gomile posla i obaveza niste stigli napraviti temeljito čišćenje vašeg doma?

Nema problema, za to nikada nije kasno. U sljedećih nekoliko redaka nudimo vam savjete kako brzo, jeftino i jednostavno očistiti dom bez kemikalija i štetnih sredstava za čišćenje.

Ocat najljući protivnik kamneca

Namirnica broj jedan za čišćenje doma je ocat. Osim za otklanjanje kamenca na slavinama, ocat je i fenomenalno sredstvo za odmašćivanje, stoga umjesto kupovnih sredstava koji imaju iritirajuće djelovanje na kožu, kuhinju očistite uz malo octa i mlake vode.

kupaonica eko ciscenje

Ovom mješavinom možete očistiti zamašćene pločice iznad kuhinjske peći, ali i prebrisati hladnjak ili pak temeljito očistiti sudoper. Osim u kuhinji, ocat je dobar i za čišćenje prozora pa je tako pomiješan s vodom i malo tekućeg sapuna idealan za pranje prozora (ne ostavlja mutne naslage kao neka sredstva za čišćenje stakla).

Limun kao stvoren za otklanjanje neugodnih mirisa

Limunska kiselina osim što savršeno čisti, idealna je za uklanjanje neugodnih mirisa i mrlja.
Sok od polovice limuna promiješajte sa žlicom kuhinjske soli i time protrljajte drvene površine (daske za rezanje, drvene ploče i sl.). Podloge će biti očišćene, a neugodan miris će nestati.

OVDJE pogledajte kako ukloniti mrlje s tepiha

Limun je dobar i u kupaonici pa njime možete istrljati otvor za odvod te ga tako očistiti od kamenca.

cvijece limun miris

OVDJE saznajte kako će vaša perilica za rublje zablistati iznutra uz jedan mali trik

Mirisi iz prirode

Umjesto kupovnih osvježivača prostora dom ispunite voćem i biljkama. U kuhinju postavite začinsko bilje (npr. ružmarin), dok polovice iskorištenih limuna postavite na radijatore kao prirodne osvježivače.
Osim svježeg voća, možete nabaviti i eterična ulja te ih nakapati u vodu i raspršivačem poprskati po prostoru.

Soda bikarbona savršen omekšivač najtvrdokornijih mrlja

Vlažna krpa sa sodom bikarbonom idealna je za čišćenje pločica i vraćanje sjaja, a ako vam na posuđu i čašama ostaju mrlje i pruge od tvrde vode, u perilicu za pranje posuđa (u odjeljak za sol) stavite dvije žlice sode bikarbone koja će omekšati vodu te će mrlje nestati.

Ako imate nestašne kućne ljubimce koji su ostavili tragove na tepihu, mrlje od urina možete lako očistiti sodom bikarbonom pomiješanom sa žlicom tekućeg sapuna – mješavinu pustite da odstoji 15 minuta, zatim isperite/usišite i mrlja više neće biti.

kucni ljubimci mirisi

Krpe za čišćenje

Nakon što ste saznali kako u kućnoj radinosti napraviti izvrsna sredstva za čišćenje, slijedi još nekoliko savjeta vezanih uz pribor. Naime, nije potrebno kupovati krpe za pranje i četke za čišćenje jer sve to već imate u svojim domovima. Stare i istrošene četkice za zube, novinski papiri i majice iz studentskih dana, sve su to stare stvari koje mogu dobiti novu namjenu.

Čuvajte stare četkice za zube i njima lako očistite prostor između pločica i teško dostupne prostore. Stare dječje majice i posteljinu pretvorite u krpe za brisanje prašine, a novinski papir iskoristite za savršeno blistave prozore. U svega nekoliko poteza i vaš će dom zablistati u punome sjaju i to sve uz pomoć namirnica koje ionako već imate u svojem domu.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button