Stvorite u svom domu vlastitu malu biblioteku

Da li u svom domu imate kućnu biblioteku?

Kućna biblioteka nije samo za entuzijaste i zaljubljenike u knjige ili čak samo za bogate ljude. Biblioteka je idealna za svakoga od vas, kako bi opustili i stimulirali svoje misli. U današnjem svijetu kućne biblioteke postaju sve popularnije, a kućni uredi dijele svoje mjesto zajedno s njima. Ne morate imati veliki dvorac ili čak dodatnu sobu da bi ste stvorili svoju kućnu biblioteku. Potrebna vam je samo volja i mašta.

biblioteka_1

Stoga, donosimo vam top 5 savjeta kako bi ste stvorili idealnu, opuštajuću biblioteku u svom domu.

Mjesto

Ovisno o vašem stanu ili kući i s obzirom na to koliko prostora imate, odaberite područje koje nije prometno te mjesto gdje ćete sa sigurnošću moći u miru uživati, iščitavajući svjetska djela. To mjesto može biti bilo gdje u sobi, a da ćete se vi osjećati dobro. Jer najvažnije je kada postavite police ili svoj ormar s knjigama, da nikome ne smetate a ujedno se vi dobro osjećate u prostoru. Police možete postaviti na zidove u dnevnom boravku ili na idealnom mjestu, u prolazu u hodniku.

Odredite koliko knjiga imate

Za neke, biblioteka bi trebala imati sve knjige koje se smatraju glavnim dijelima, dok drugi smatraju da biblioteka treba biti mirno okruženje samo s nekoliko glavnih knjiga, koje se mogu pronaći u vašem stanu. Procijenite svoje potrebe i odlučite se koliko vam je polica potrebno za vaše knjige; da li samo tri ili četiri ili čak možda od poda do stropa. Ako posjedujete manju zbirku knjiga te smatrate da se vaša biblioteka neće puno širiti, razmislite o korištenju otvorenih polica za moderni ambijent u sobi.

biblioteka

Odvojite mjesto za dječje knjige

Knjige su jako važne za djecu. Knjige mogu biti zabavne, intrigantne, zanimljive i utješne. One pomažu djeci da razumiju svoja iskustva ali i svijet oko sebe. Stoga, bez obzira da li imate biblioteku u obliku polica ili ormara, a možda i dodatne sobe, uvijek odvojite dovoljno mjesta za sve knjige koje vaše dijete obožava.

Izaberite boju

Tradicionalne biblioteke iz prošlosti bile su ispunjene tamno smeđim i bogatim tamno crvenim bojama. U današnjim kućnim bibliotekama vlasnik može imati svjetlije ili tamnije boje, ovisno o modnom trendu. Preporučujemo vam da odaberete boju koja predstavlja vas i vašu osobnost i koja će pomoći vama i vašoj obitelji da se opustite u prostoru.

Odgovarajuće svjetlo

Rasvjeta je presudna u biblioteci za čitanje. Tijekom dana, prirodno svjetlo može biti dovoljno za čitanje, no u večernjim satima potrebna vam je dobra rasvjeta (bez obzira da li se radilo o stolnoj lampi ili rasvjeti na stropu), kako bi ste mogli ugodno čitati. Također, možete iskoristiti rasvjetu kako bi ste se poigrali sa sjenama na zidu (s različitim namještajem ili čak i policama), koja će stvoriti idealnu atmosferu za čitanje.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Pixbay/ Shutterstock