Vrijeme je za vlastitu malu biblioteku

Da li u svom domu imate kućnu biblioteku?

Kućna biblioteka nije samo za entuzijaste i zaljubljenike u knjige. Biblioteka je idealna za svakoga od vas, kako bi opustili i stimulirali svoje misli. U današnjem svijetu kućne biblioteke postaju sve popularnije, a kućni uredi dijele svoje mjesto zajedno s njima. Ne morate imati veliki stan ili dodatnu sobu da bi ste stvorili svoju kućnu biblioteku. Potrebna vam je samo volja i mašta.

biblioteka_1

Donosimo vam top 5 savjeta kako možete stvoriti idealnu, opuštajuću biblioteku u svom domu
Mjesto

Ovisno o vašem stanu ili kući i s obzirom na to koliko prostora imate, odaberite mjesto koje je mirnij, mjesto gdje ćete sa sigurnošću moći u miru uživati, iščitavajući svjetska djela, knjige koje ste oduvijek željeli pročitati. To mjesto može biti bilo gdje u stanu ili kući, miran kutak gdje ćete se osjećati dobro.

Najvažnije je kada postavite police ili svoj ormar s knjigama da nikome ne smetate a da se ugodno osjećate u prostoru. Police možete postaviti na zidove u dnevnom boravku ili na idealnom mjestu, u prolazu u hodniku.7

kucna bibliotelka

Odredite koliko knjiga imate

Za neke od nas biblioteka bi trebala sadržavati sve knjige koje se smatraju remek dijelima, dok drugi smatraju da biblioteka treba biti mirno okruženje samo s nekoliko popularnih, najnovijih knjiga, koje se mogu pronaći na policama.

Procijenite svoje potrebe, želje za čitanjem i odlučite se koliko vam je polica potrebno za vaše knjige; da li samo tri ili četiri police ili čak možda cijela biblioteka, od poda do stropa. Ako već posjedujete manju zbirku knjiga te smatrate da se vaša biblioteka neće puno širiti, razmislite o korištenju otvorenih polica za moderni ambijent u sobi.

knjiga-pokloni

Odvojite mjesto za dječje knjige

Knjige su jako važne za djecu. Knjige mogu biti zabavne, intrigantne, zanimljive i utješne. One pomažu djeci da razumiju svoja iskustva ali i svijet oko sebe. Stoga, bez obzira da li imate biblioteku s policama ili ormara, uvijek odvojite dovoljno mjesta za sve knjige koje vaše dijete obožava.

knjige biblioteka u kuci

Izaberite boju

Tradicionalne biblioteke iz prošlosti bile su ispunjene tamno smeđim i bogatim tamno crvenim bojama. U današnjim kućnim bibliotekama moderne su i svjetlije i tamnije boje, ovisno o modnom trendu. Dizajneri interijera P
preporučuju vam da odaberete boju koja predstavlja vas i vašu osobnost i koja će vam pomoći da se opustite u prostoru.

knjiga biblioteka roma

Odgovarajuće svjetlo

Rasvjeta je presudna u prostoru za čitanje. Tijekom dana, prirodno svjetlo može biti dovoljno za čitanje, no u večernjim satima potrebna vam je dobra rasvjeta (bez obzira da li se radilo o stolnoj lampi ili rasvjeti na stropu), kako bi ste mogli ugodno čitati.
Možete iskoristiti rasvjetu kako bi ste se poigrali sa sjenama na zidu (s različitim namještajem ili čak i policama), koja će stvoriti idealnu atmosferu za čitanje.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Pixbay/ Shutterstock

Facebook Like Button