Kako napraviti svestrani jabučni ocat

Jabučni ocat, osim što je iznimno ukusan i najviše se koristi kao gastronomska delicija, poznati je pripravak koji se u narodnoj medicini koristi za liječenje od drevnih vremena.

Mnogobrojni vitamini, minerali, beta-karoten, kalcij, željezo, fosfor ali i enzimi i aminokiseline osnovni se sastojak ploda jabuka pa je tako i njen ocat izuzetan zdravi eliksir.

Općenito ocat nastaje fermentacijom odnosno razgradnjom šećera prvo u alkohol a tijekom vremena u ocat. Iako se može raditi i iz drugih vrsta voća, povrća te čak žitarica ili sirutke, najpopularniji je ocat spravljen od jabuka.

Jabučni ocat može se primjenjivati kod masaže bolnih i natečenih nogu, kao blagotvorni oblog protiv bolnih i upaljenih mišića ili kao djelotvorna kupka za odmor umornog tijela.

OVDJE saznajte koliko je jabučni ocat izvrstan za ljepotu vaše kože i kose – napravite svoju blagotvornu kupku

Izdvojeno:

> U prosjeku treba tri kile jabuka za litru jabučnog octa.

Priprema jabučnog octa

Za početak treba pripremiti, ako je ikako moguće, nešpricane plodove jabuka. Trule, natučene ili oštećene plodove izrežite i očistite. Ako radite veću količinu sameljite jabuke u muljači za grožđe a manju količinu naribajte na ribež ili zdrobite s batom. Ostavite u posudi kako bi masa provela, što se osjeća po mirisu.

Smjesa se tada može promiješati. Proces varenja, ovisno o mjestu i količini jabuka, ponekad može potrajati od sedam dana do nekoliko mjeseci.

Prešanje smjese i spremanje soka

Nakon varenja smjesu jabuka treba isprešati a dobiveni sok procijediti i pohraniti u čiste i sterilizirane staklene posude. Dodavanjem kvaščevih gljivica ili gljivice iz prethodne ture spravljanja octa može ovaj proces ubrzati.

Pretvaranje soka u ocat

Posude ponovno trebaju biti pokrivene ali ne hermetički, treba dozvoliti cirkulaciju zraka jer se proces varenja i dalje nastavlja. Dobivena tekućina biti će mutna a na površini će se prvo stvoriti gljiva koja će s vremenom pasti na dno posude. Ove gljive mogu se oprati i sačuvati u octu za kasniju upotrebu.

Zavisno o količinama ocat bi trebao biti spreman za konzumaciju minimalno nakon mjesec i pol dana. Proces varenja može se provjeriti kušanjem dobivenog octa kako bi se utvrdila njegova kiselost.

Tekućinu pažljivo treba pretočiti kroz gustu cjediljku ili gazu, jer se na dnu sigurno stvorio talog. Ocat čuvajte u staklenim bocama na tamnijem i suhom mjestu.

Izdvojeno:

Ako se jabučni ocat pije kao sredstvo za mršavljenje treba ga se konzumirati za vrijeme ili nakon obroka, ali obvezno razrijeđenog.

Naputak za pripremu
Jednu čajnu žličicu jabučnog octa jednu i čajnu žličicu meda pomiješane sa 1 dl vode

ocat-od-jabuka

Jabučni ocat ima pozitivno djelovanje na:

> metabolizam općenito te je odličan kao pomoćno sredstvo pri mršavljenju
> regulacija šećera u krvi
> čišćenje organizma posebice jetre i bubrega
> smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka
> neutralizira bakterije i toksične tvari
> poboljšava probavu i rad crijeva
> utječe na manji osjećaj gladi

ocat od jabuka

Zanimljivosti vezane uz jabučni ocat:

> Jabučni ocat je u vrijeme američkog građanskog rata korišten kao antiseptik
> Dugotrajna konzumacija jabučnog ocata ili konzumacija u velikim količinama može imate nuspojave
> Jabučni ocat može imate negativno djelovanja na neke vrste lijekova, stoga uvijek konzultirajte vašeg liječnika pri upotrebi jabučnog octa
Facebook Like Button