Jabuke sprečavaju karijes i skidaju tjelesnu masu

Vrijeme je da napišemo nekoliko stvari o „kraljicama voća“, staroj dobroj jabuci.

Jedna od najčešće konzumiranih vrsta voća rasprostranjena je po cijelom svijetu, a u brojnoj literaturi naziva se simbolom mladosti i vječne ljepote.

Zanimljiva je informacija da je stablo jabuke najbrojnije kultivirano stablo u svijetu, a njihova povijest datira još iz prapovijesnog doba.

Prema službenim podacima današnje sorte jabuke nastale su križanjem dviju divljih vrsta za koje se smatra da potječu sa područja središnje Azije, Himalaje i Kavkaza.
U narednom saznajte više informacija o jabukama, njihovoj nutritivnoj vrijednosti, zdravstvenim benefitima i jelima u kojima se koriste jabuke.

OVDJE pogledajte kako može i bez šećera: Pekmez od kaki jabuke

Jabuka

Jabuke kroz povijest

Pisanje o jabukama zabilježeno je u jednim od najstarijih zapisa današnjice. Mnogi joj daju nazive „ voćem grijeha“ budući da je u Bibliji zapisano kako je Eva zagrizla upravo jabuku.

Također poznate su poslovice iz rimskog perioda gdje se govorilo da se dan započinje jajetom, a završava upravo jabukom. Tijekom povijesti mnogu carevi i kraljevi konzumirali su je jer su pretpostavljali da će im ova namirnica pružiti vječnu mladost.

U nutricionističkom svijetu jabuka ima velike vrijednosti i koristi se kod pojedinih zdravstvenih poteškoća, skidanju tjelesna mase, a na kraju svega i uživanju samog okusa.

jabuka

Osnovne informacije o jabukama

Prema nekim informacijama postoji više od 10 000 sorti jabuka, a razlike se očituju u nijansama. Imaju posebnu aromu, izgled, ali i ukus koji može biti slatki i kiseli.
Jabuka sadrži veliki udio ugljikohidrata, posebno glukozu i fruktozu.

Jabuke sadrže serotonin što je značajno za podizanje našeg raspoloženja

Što se tiče nutritivne vrijednosti jabuka sadrži oko 85% vode, 11 % ugljikohidrata i oko 3% dijetalnih vlakana. Bogata je vitaminima posebno vitaminom C, mineralima, a sadrži pektin i celulozu.

Bitno je sazananje da od bioflavonoida jabuka sadrži najviše antocijana koji se nalaze u kori jabuke, a imaju protuupalno djelovanje.
Stablo jabuke može preći preko deset metara visine, a karakterizira ga razgranata krošnja. Ono što je važno reći je da u svibnju cvatu cvjetovi, dok plodovi sazrijevaju od srpnja do listopada.

Jabuka

Jabuke i zdravlje

Jabuke osim što su ukusne za jesti imaju svoje zdravstvene karakteristike koje su pogodne za ljudsko zdravlje. Osim što se redovno koriste u raznim dijetama za ubrzanije mršavljenje važne su za stabilizaciju crijevne mikroflore i regulaciju probave.

Pozitivno utječu na naš imunitet, snižavanje kolesterol u krvi, smanjenje apetit, važne su za funkcioniranje bubrega te utječu na izgradnju kostiju, zubi te sprečavaju stvaranje karijesa.

Jabuke u kulinarstvu

Kao što smo već napomenuli jabuke su kiselo-slatkog okusa i mogu se koristiti prilikom pripreme raznih jela. Mnoge domaćice koriste ih za izradu raznih pita, štrudli, nadjeva s okusom jabuke, palačinki, razne kolače i torte.

Najčešće ih upotrebljavamo u desertima, a djeca najviše vole jesti narezane jabuke u tijestu sa šećerom i cimetom, limunovim sokom, u obliku čipsa ili kompotima.

U bilo koje vrijeme od jabuka možemo napraviti osvježavajuću voćnu salatu, a mnogi kuhari koriste naribane jabuke kod raznih umaka, pečenja ili pirea ili izradu svestranog jabučnog octa.

Jabuka

Zanimljive informacije:

> Danas postoji više od 10 000 sorti jabuka
> Najpoznatije sorte jabuka su sljedeće: Idared, Fuji, Elstar, Jonagold, Braeburn, Zlatni delišes, Summerred, Grany Smith i dr.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button