Jabuke u šlafroku – jabuke u tijestu

Ovaj starinski desert jabuke u šlafroku miriše na moje djetinjstvo na Borongaju i na moju baku Anđelu koja mi ga je često radila… Poslije ga je radila mama, danas ja svojim klincima…
Suzy Josipović

Recept: Jabuke u šlafruku – pržene jabuke

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 10-ak minuta
Vrijeme prženja: pola minute svaka strana jabuke

Recept za tijesto:

2 jaja
1 vanilin šećer
mlijeko (oko 3 dl)
25 dag oštrog brašna
prstohvat cimeta
prstohvat soli
1 žličica korice limuna ili naranče
2 žlice prošeka ili ruma
3 – 4 jabuke
šećer u prahu
1 žličica cimeta
sok 1 limuna
ulje za prženje (preporučljivo kokosovo ulje)

Priprema recepta

Napravite tijesto kao za palačinke, samo gušće. Pomiješajte jaja, mlijeko, brašno, vanilin šećer, sol, cimet, dodajte malo ruma ili prošeka i naribanu koricu limuna ili naranče. Neka smjesa odstoji desetak minuta.

U međuvremenu ogulite jabuke, narežite ih na kolutiće debljine oko 1/2 cm i izvadite im sredinu. Pokapajte ih sokom limuna. Na tanjuriću pomiješajte šećer u prahu i cimet pa svaki kolutić umočite u slatku mješavinu.

Zagrijte ulje u visokoj tavi na srednjoj temperaturi, kolutiće jabuke umačite u smjesu tijesta i pržite dok ne poprime zlatno-žutu boju, svaku stranu oko pola minute. Pržene jabuke vadite šupljikavom žlicom i stavljajte na papirnatu salvetu da upiju masnoću. Posipajte ih šećerom u prahu i odmah poslužite.

Prema želji jabuke u šlafroku možete posipati i krupnije mljevenim orasima, lješnjacima ili kristalnim šećerom te servirati uz umak od jabuka, džem ili javorov sirup te ukrasiti mentom ili matičnjakom.

Recept: Wall