Napravite domaći ajvar prema super jednostavnom receptu

Već sama pomisao na domaći ajvar izaziva želju za jelom, a sada kada su tržnice prepune svježeg povrća pravo je vrijeme da se upustite i napravite svoj domaći.
Donosimo vam jednostavan recept za pripremu ajvara, kao jednog od najomiljenijih priloga jelu.

OVDJE vas čeka sjajan vodič za pripremu zimnice uz kiseljenje, pečenje ili kuhanje omiljenih namirnica

Sastojci za recept
10 kg paprika
2,5 – 3 kg patlidžana
ljutih feferona po želji (3-5)
5 žlica soli
1 decilitar octa
2 režnja češnjaka
7 decilitara ulja

Priprema ajvara

Papriku i patlidžan ispecite u pećnici te ih očistite od kožice i sjemenki. Ako je patlidžan debeo možete ga prerezati na polovice. Feferone također očistite od koštica te sve zajedno sameljite u mašini za mljevenje mesa. Smjesu stavite u lonac i dodajte ostale sastojke i protisnuti češnjak. Kuhajte, uz miješanje, oko 2 do 3 sata. Smjesu ulijte u sterilizirane staklenke i hermetički zatvorite.

OVDJE vas čeka nekoliko dobrih domaćih recepata za pripremu džema i pekmeza

Napravite domaći džem od dunja za nadolazeće hladne
Pekmez od kupina za vaš najdraži doručak

Facebook Like Button