Ljuti i sretni – zašto je ljuta paprika tako ljekovita?

Ljuta paprika direktno utječe na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, hormona zaduženih za naš lijep osjećaj.

Pored zadovoljstva koje je odlično poznato svima koji vole vatromet u ustima, ljuta paprika djeluje protuupalno, ublažava bol i dobar je biljni lijek protiv dispepsije.

Moderna medicina tek u novije vrijeme počela je prepoznavati ono što su drevni Asteci i Maje znali već tisućama godina unazad – da su kapsaicin i drugi elementi ljute paprike blagotvorni za očuvanje našeg zdravlja na potpuno prirodan način.

I tek u posljednje vrijeme dobili smo i medicinsko objašnjenje zašto su Meksikanci uvijek nasmijani i raspoloženi za pjesmu – zbog ljute paprike i neodoljivih i vatrenih salsi. Kapsaicinoidi se vežu za receptore odgovorne za osjećaj topline.

Aktivirani receptori šalju signal mozgu, a mozak aktivira reakciju organizma koja se razlikuje od osobe do osobe, a manifestira se kroz ubrzani puls, pojačano znojenje, oslobađanje endorfina.

Guru alternativne medicine, američki dr.Robert Schulc, gaji veliko poštovanje prema čiliju. On ljutu papriku smatra iznimno efikasnim lijekom protiv moždanog udara. Osobama koje su predisponirane za moždani udar savjetuje da svakodnevno uzimaju dvije do tri malene žličice ljute paprike. Najljuće koju možete pronaći.

feferoni

Za ljutinu postoji mjerna skala, a mjera je Skovilova jedinica. Skovilova skala, nazvana po ljekarniku Vilburu Skovilu, mjeri ljutinu u paprikama, koja zavisi od količine kapsaicina koji se nalazi u kori paprike.

Po toj skali slatka paprika ima nula Skovilovih jedinica, feferon od 100 do 500, čili uzmeđu 500 i 1000, halapenjo od 2500 do 5000.
Ljutina do 40.000 skovila smatra se jakom, ali podnošljivom. Habanera je vatrena, jer je njena ljutina između 350.000 i 550.000 skovila!

Novi rekorder u ljutini je paprika karolina riper

Ova paprika ima 1. 569. 300 jedinica na Skovilovoj skali ljutine.
Kako feferonka u ovom društvu djeluje naivno!

Kapsicin djeluje na gastrična senzorna vlakna želučanih neurona za bol. On ih desenzibilizira, utječe na smanjenje osjetljivosti na bol.
Čili je odličan lijek za ljude koji pate od funkcionalne dispepsije (koja nije nastala zbog gastro-ezofagealnog refleksa ili sindroma prenadraženih crijeva). Bol, nadutost i mučnina značajno se smanjuju redovnim uzimanjem čilija (2,5 grama tijekom pet tjedana).

Ljuta paprika dokazano ublažava reumatizam i bolove u mišićima kada se koristi lokalno.

Ljuta paprika može ubrzati peristaltiku i izaziva proljev. Ne preporučuje se ljudima koji pate od hemoroida i čira na želucu.

ljuta-papricica-1

Med za zdrav mozak

Pomiješajte sljedeće sastojke: 100g ljute aleve paprike, 100g svježe naredanog đumbira i veću, očišćenu, iscijeđenu glavicu bijelog luka. Kad ste od ovih sastojka dobili homogenu smjesu, dodajte jedan kilogram bagremovog meda i dobro izmiješajte plastičnom ili drvenom žlicom. Ostavite da stoji tri dana uz češće miješanje.

Svaki dan uzmite po jednu malu žličicu ovog meda s malo mlake vode tri puta na dan. Paprika i đumbir stimuliraju cirkulaciju krvi u mozgu, bijeli luk razrjeđuje krv, a sve tri biljke normalizira krvni tlak.

Ovaj med je iznimno koristan za ljude koji su izloženi riziku od ishemijskog moždanog udara, ali se ne preporučuje onima kod kojih postoji rizik od hemoragijskog moždanog udara.

Tinktura od ljute paprike protiv reumatizma i bolova u mišićima

Ljuta paprika sadrži kapsicin, supstancu za koju je dokazano da djeluje umirujuće na bolove u kostima i mišićima. Da biste sami napravili ljekovitu tinkturu sa kapsicinom, uzmite 10 manjih crvenih feferona, sitno ih isjeckajte, uspite u staklenku i prelijte s pola litre ljekarskog alkohola (91%).

Zatvorite staklenku i ostavite da stoji na tamnom mjestu 12 dana uz češće mućkanje. Tekućinu, nakon toga, procijedite i čuvajte u dobro zatvorenoj staklenci.
Tinktura se prije upotrebe razblažuje. Jednu jušnu žlicu tinkture pomiješajte s jušnom žlicom vode i utrljajte na bolno mjesto.

Nakon toga, dobro i pažljivo operite ruke vodom i sapunom, namažite ih običnim jestivim uljem, istrljajte, pa ponovo operite vodom i sapunom.
Na ovaj način ćete se zaštititi da vam esencija ljute paprika ne dođe u kontakt sai očima.

Eliksir protiv bolova u zglobovima

100g suhog grožđa
20g korijena suhog đumbira (Zingiber officinale)
3 crvene ljute papričice (Capsicum sativum)
20g suhog lista ružmarina (Rosmarinus officinalis)
20 g sjemena slačice (Sinapsis alba)

Sve sastojke prelijte litrom kvalitetnog džina, promućkajte, i držite na toplom mjestu u dobro zatvorenoj staklenci dva tjedna. Nakon tog perioda procijedite i pijte po jednu malenu žličicu s malo vode tri puta na dan. Ovaj eliksir izuzetno učinkovito umanjuje bolove.

Autor teksta: Momčilo Antonijević

Facebook Like Button