Zašto je Kopi Luwak najskuplja kava na svijetu

Mnogim ljudima danas je nezamislivo započeti dan bez šalice kave, a ispijanje kave se već smatra posebnim jutarnjim i dnevnim ritualom.

U našem društvu 85% populacije ispija kavu, a ovisno o željama i ukusima ona može biti s mlijekom, šlagom, vrhnjem, čista turska kava ili mješavina instant napitaka koji su malo blažih okusa.

Saznajte od nutricionistice Mr.Jakšić Marine sve informacije o kavi i njezinom porijeklu, kulturi ispijanja kave te najskupljoj kavi na svijetu za čiju je šalicu potrebno izdvojiti i nekoliko stotina kuna.
Sigurno se pitate u čemu je tajna?

Priča o kavi

Jeste li znali odakle dolazi ime ovog svakodnevnog napitka?
Sama biljka vuče svoje porijeklo iz Etiopije, a sama riječ „caffe“ dobila je naziv po jednoj maloj pokrajini upravo zato jer je tamo bila najizraženija konzumacija napitka od prženog zrna.

Postoje dvije osnovne vrste kave, a to su kava arabica i robusta. Glavni sastojak kave je kofein, a jedan od najvećih svjetskih proizvođača kave je Brazil.

Kopi Luwak – najskuplja kava na svijetu

Mnogi se pitaju koja je skrivena tajna u ovoj najskupljoj kavi na svijetu te da li je moguće da bi netko izdvojio za običnu šalicu kave nekoliko stotina kuna.
Ovaj egzotičan napitak uvrstio se na listu najskupljih kava na svijetu upravo zbog samog načina i procesa proizvodnje.

Ova vrsta kave ne proizvodi da na uobičajen način kao ostala vrsta kave budući da je ovdje jedan ključni dio proizvodnje zaista poseban.
Uobičajeno se zrna kave dalje šalju na prodaju ili na mljevenje, međutim kod Kopi Luwak kave zrna kave prolaze posebne procese probave u traktu azijske cibetke.
Životinja koja je vrlo slična mački nakon probave u svojim fekalijama izbacuje zrna kavekoja su zbog djelovanja njezinog probavnog trakta dobila snažnije okuse, arome i vrijednosti.

OVDJE saznajte kako jutarnja omiljena kava izvrsno utječe na naše tijelo

Zrna najskuplje kave zatim se vade iz fekalija azijske cibetke. Osim kompleksnog načina proizvodnje dodatna stvar koja drži cijenu ove kave visokom je činjenica a je 2004.godine bila aktualna epidemija SARS-om zbog čega je većina azijskih cibetki bila istrebljenja.

Mnogi znanstveni stručnjaci smatraju da posebni enzimi u želucu azijske cibetke razgrađujući bjelančevine, daju zapravo poseban okus kavi Kopi Luwak.
Ova vrsta kave najviše se proizvodi na Filipinima, Indoneziji i Vijetnamu zbog prirodnog staništa ove životinje slične mački.

Također je važno napomenuti da ovdje postoji i posebni ljudi čiji je svakodnevni posao traženje izmeta azijske cibetke, pronalaženja zrna te njihovo ispiranje.
Ova egzotična kava proizvodi se u vrlo malim količinama, a smatra se da se godišnje proizvede između 450 do 500 kilograma kave. Najviše je rasprostranjena u SAD-u, Japanu i pojedinim europskim zemljama gdje je i platežna moć konzumenata veća.

OVDJE pogledajte kako je naša novinarka Olga Vujević doživjela susret na Javi s cibetikom, mačkolikom životinjom, koja “proizvodi” najskuplju kavu na svijetu – Jedna sasvim izmetnuta kava

Korisne informacije

• Ovisno o zemlji cijena šalice ove kave iznosi između 250,00 Kuna do 550,00 Kuna
• 1 kg Kopi Luwak kave iznosi oko 6000,00 Kuna
• Mnogi koji su probali ovu kavu opisuju da su osjetili sljedeće okuse: okus naranče, čokolade, vanilije, rabarbare, gustoću i punoću poput likera.
• Najskuplju kavu na svijetu možete popiti u Zagrebu u Elis cafee-u.

Više informacija o najskupljoj kavi možete pogledati i na ovom videu

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button