
U brojnim zemljama diljem svijeta postoje „nacionalna pića“ koja su potekla upravo iz tih zemalja i simboliziraju tradicionalnost konzumacije za navedene zemlje. Sigurno ste mnogo puta putovali te ste imali prilike čuti savjete vodiča i lokalnih ljudi kako obavezno morate isprobati piće koje je specifično upravo za tu zemlju. Svaka zemlja ima neke svoje verzije zaštićenih pića koja su simbolična samo za njih i nigdje drugdje u svijetu. Zasigurno kada vam netko spomene naziv tekile to ćete odmah povezati s Meksikom pa možemo zaključiti da je tekila nacionalno piće Meksika. Pojedine zemlje su kasnije preuzele konzumaciju određenih vrsta pića i danas sve možete pronaći svugdje, no najveća je čar ispijati piće u zemlji iz kojeg ono potječe. U narednom tekstu donosimo vam pregled osnovnih vrsta pića koja su specifična za određene zemlje svijeta.
Tekila, Meksiko
Tekila je alkoholno piće specifično za Meksiko, a kolijevkom tekile smatra se meksička država Jalisco. Proizvodi se od vrlo poznate biljke agave, a postotaka alkohola kreće se između 30%-45%. Najčešće se konzumira uz sol i limun za ublažavanje okusa, a pojedini ljudi umjesto limuna koriste karamelu i ostalo voće iz porodice agruma.
Becherovcka, Češka
Jedan od najčešćih suvenira koji turiste donose sa putovanja iz Češke je legendarna Becherovcka. Službeno se definira kao tradicionalno alkoholni češki liker i 100% prirodno piće proizvedeno od kombinacije mješovitog bilja, začina,alkohola, prirodnog šećera i vode iz Karlovy Varya. Preporuča se da se konzumira kao hladna s kockom leda i čista bez ikakvih dodatnih mješavina.
Gin i Viski / Engleska
Danas se gin proizvodi u cijelom svijetu, međutim valja naglasiti kako je gin nacionalno piće Engleza. Gin u proizvodnji nastaje kao kombinacija alkohola i mirodije od borovnice. Većina ljudi gin konzumira uz tonic ili prirodni juice ovisno o željama. Također viski se isto smatra nacionalnim pićem Engleske.
Mastika ili „Raki“, Turska
Nezaobilazno piće koje svakako trebate probati na turističkim izletima u Tursku je Mastika. Iako ju možete naći i u drugim zemljama kao što su Grčka, Makedonija i Bugarska, važno je naglasiti da je Mastika specifična najviše za Tursku. Njezin drugi naziv je „RAKI“, a posebna je po svom zamjetnom okusu smokve. Definira se kao nacionalna turska rakija od smokve u koju se dodaje sjemenje od aniša i šećera kako bi se dobio slatkasti okus likera.
Rum, Nikaragva
Rum nam izvorno potječe iz Nikaragve, a danas je njegova proizvodnja i konzumacija najučestalija na području karipskih zemalja i sjevernog dijela Južne Amerike. Svaka zemlja može reći da ima neku svoju posebnu i tradicionalnu vrstu ruma čije se arome razlikuju zbog različito korištenih sirovina. Dobiva se od šećerne trske, a najčešće se upotrebljava pri pripremi koktela kao jedan od sastojaka.
Votka, Rusija
Ne postoji osoba u svijetu koja nije čula za slavnu rusku votku, a danas se ona proizvodi skoro u svakoj zemlji. Međutim potrebno je naglasiti da ruska votka ima poseban status u svijetu alkoholnih pića i kako se prava ruska votka razlikuje od votke koju mi poznajemo. Ovisno o zemlji gdje se votka proizvodi ovisit će i sastav sirovine, no za pravu rusku votku koristi se kukuruz kao osnovna sirovina. Votka se smatra jednim od najčišćih alkoholnih pića za čiju proizvodnju se koristi najmanje primjesa, a najviše čistog alkohola.
Konjak, Francuska
Osim što je Francuska poznata po specijalnim gastronomskim jelima, također se može pohvaliti i kao matična zemlja pri proizvodnji konjaka, danas poznatom u cijelom svijetu. Konjak je dosta jako alkoholno piće i preporuča se konzumacija malih doza. Službeno se proizvodi u Francuskoj u gradu Cognaci, a osnovni sastojak je vinova loza s bijelim grožđem.
Sake, Japan
Najpoznatije japansko alkoholno piće proizvodi se od riže, a popularno nosi naziv „rižino vino“. Može se posluživati hladan, topao i vruć , a nastaje procesom fermentacije.
Vilijamovka/Šljivovica, Hrvatska
Hrvatska nacionalna pića poput šljivovice i vilijamovke prepoznate se u cijelom svijetu. Vilijamovka se naziva kraljicom rakija i za njezinu proizvodnju se koriste kruške, dok se šljivovica više ističe kao aperitiv, a proizvodi se od šljiva.
Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Billy Wilson
Didriks
Buttontree Lane
Asian Brasserie
Kirti Poddar
