Istanbul grad kojeg dijele dva kontineta

Agatha Christie jedna je od mnogobrojnih pisaca koje je Istanbul inspirirao za njene romane, a ovaj senzacionalni grad ostavlja sličan dojam daha misterioznosti i sjaja na svakoga tko se jednom nađe u njemu.

Istanbul grad stare civilizacije proteže se na 7 brežuljaka na prostoru koji zauzima 150 kilometara dužine i 50 kilometara širine te broji preko 14 milijuna stanovnika.

Grad kojim je bila oduševljena i Agatha Christie napisavši jedan od najpopularnijih romana Orient Express gledajući kroz prozor svog hotela Pera na zaljev Zlatni rog – Halič.

Svojim odličnim zemljopisnim položajem, kako nekoć tako i danas, omogućava svojim stanovnicima odličan prosperitet na svim ekonomskim razinama. Prvobitni naziv toga grada u vrijeme njegovog osnivanja bio je Konstantinopolis po imenu svog osnivača, velikog rimskog imperatora Konstantina, ali nakon osvajanja grada od strane Osmanlija grad dobiva novo ime Istanbul.

Jedini je to grad koji se proteže na dva kontinenta pa ga tako morski tjesnac Bospor dijeli na istanbul na Europsku i Azijsku stranu od kojih su obje podjednako pljene svojom ljepotom. Na drugu Azijsku stranu Istanbula može se prijeći trajektnom linijom iz kojeg pruža savršen pogled na veliki dio grada te preko mostova ili podvodnim tunelom Marmaray.

Taj čudesni tunel ispod mora nalazi se 60 metara ispod morske površine što ga čini najdubljim tunelom na svijetu. O ovakvom podvodnom načinu spajanja razmišljali su zamislite još u 19. stoljeću turski sultani. Pri izgradnji ovog tunela, između ostalih arheoloških pronalazaka, nađeno je fascinantnih 30 potonulih bizantskih brodova, koja je nekada činila najveću srednjovjekovnu flotu.

U jednom svom modernom dijelu grad podsjeća na Manhattan zbog impresivnih nebodera i građevina od čelika i stakla dok ostalim dijelovima dominiraju džamije kojih je preko 300 u ovom uzbudljivom gradu koji je jedan od kolijevke civilizacije.

Zanimljivo je da gdje se god krećete u bilo kojem njegovom dijelu možete vidjeti mnoštvo manjih ili većih gradilišta i djelatnika koji obnavljaju postojeće ili grade nešto novo, što ovaj prekrasni grad svakim danom čini sve ljepšim i većim.

U Istanbulu se godišnje izgradi, zamislite, preko 1000 novih ulica. Na području u naseljima Sarajburnu i Sultanahmet u dijelu povijesnog poluotoka nalaze se najraskošnije palače nekadašnjih vladara u vrijeme Rimske imperije, Bizanta i Osmanskog carstva. Najstarije i ujedno najpoznatije džamije, crkve i najveći muzeji nalaze se upravo u spomenutim dijelovima grada.

Od 7 brežuljaka na kojima stoji Istanbul na jednom brežuljku izgrađena je palača Topkapi koja je bila centralno mjesto skoro 400 godina za rukovođenje osmanskim imperijem. Njen točan naziv je Sarai-i-Đedide-i-Amire, ali zbog velikih topova koji se nalaze na ulazu narod ju je prozvao Topkapi.

Na drugom brežuljku stoji znamenita, najveličanstvenija Sultanahmetova Džamija jedinstvena po tome što jedina ima šest minareta. Legenda kaže da je Sultan Ahmet I od arhitekta Mehmet Aga naručio izgradnju minareta od čistog zlata, ali je arhitekt, pobojavši se visoke cijene, rekao Sultanu da ga je krivo čuo budući da na turskom “altin” znači zlato,a “alti” znači šest te je na lukav način izbjegao ogromni trošak, a džamija je postala jedinstvena, osim po šest minareta i po svojih sveukupno 260 prozora, a danas je u sklopu nje medresa, imaret (pučka kuhinja) te zdravstveni dom.

sultanahmet glavna

 

U povijesnom dijelu grada nalazi se i prostor nazvan Sultanahmetov trg ili Trg Hipodrom koji je u vrijeme Bizanta i Osmanskog carstva činio centar grada.

Na njemu se nalaze neki od najvrjednijih povijesnih spomenika, a izgrađen je u vrijeme bizantskog imperatora Konstantina kada grad postaje druga prijestolnica Rima. Trg je imao tri funkcije, jedna je bila sportska, druga za igre gladijatora, a treća kao politička arena budući da je Trg imao mjesta za 30.000 posjetitelja.

Uz njegove rubove nalaze se palače, a upečatljiv je Egipatski obelisk star 3.500 godina izgrađen za vrijeme faraona Tutmozisa III.

Hipodrom
 

Harem na arapskom znači skriveno i potječe od riječi „haram“ što znači zabranjeno. U haremu je živjela sultanova obitelj, majka, supruge, djeca i braća koja su se pripremala za prijestolje te posluga. U Harem su u određenim danima mogli ući samo muškarci koji su bili liječnici, učitelji prinčeva i glazbenici koji su uveseljavali u vrijeme proslava.

Harem koju je na zahtjev voljene žene Hurem izgradio Sulejman Veliki

Hurrem
 

Aja Sofija izgrađena je 573. godine i njeno ime znači Sveta Mudrost. Danas je jedan od najvećih arhitektonskih čuda koje privlači veliki broj turista koji dolaze u Istanbul.

Do 916. godine služila je kao crkva, zatim kao džamija, a 1935.godine postaje muzej. Aja Sofija ujedno je i četvrta najveća crkva u svijetu, a za izgradnju je imperator Justinianus angažirao dva najveće arhitekta tog vremena matematičara Anthemonisa i Isidora koji su pomoću 100 majstora zidara i oko 10.000 radnika, koji su danonoćno radili, bila završena nakon 5 godina i 10 mjeseci.

aja sofia
 

Znamenitosti i turističke atrakcije grada Istanbula:

Bazilika cisterna nalazi se prekoputa muzeja Aja Sofija i njeno podzemni dio u kojem se nalazi ostavlja svakog posjetitelja bez daha. Budući da unutar zidina Bizantskog grada nije bilo dovoljno pitke vode grad je u to doba dugo snabdijevan iz upravo ove cisterne koja je služila za skladištenje vode.

Voda je do cisterne dopremana vijaduktom Valens. Unutar cisterne nalazi se ukupno 336 stupova, a izgrađeni su svaki na razmaku točno od 4 metra se tako stječe dojam fantastične geometrijske šume osvijetljenih stupova među kojima se zrcali voda u bazenima u kojima plivaju ogromni primjerci riba koje su ujedno bile odlični detektori za čistoću vode.

cisterna bazilike

 

U mističnoj atmosferi možete se fotografirati skupno i pojedinačno u kazališnoj garderobi sultana i njihovih žena. Mogućnost cjenkanja oko količine fotografija i snimljenih medija prepuštena je turistima i fotografu na slobodnu volju.

Spektakularni Galata Most, smješten na Zlatnom rogu, izgrađen je 1845. godine točno ispred Jeni Džamije. Nakon velikog požara 1992. godine, most je rekonstruiran od strane Njemačke firme Thyssen te je danas sastavni dio turističkih ruta kao i jedinstveni detalj na raznovrsnim fotografijama i razglednicama.

Most Galata spaja dvije različite civilizacije i kulture te je dom preko deset restorana, koji će vam moći pružiti svježu ribu i kuhane školjke.

Galata

Regija Bazara kreće se od Trga Sultanahmeta pa sve do zidina Trga Čemberlitaš. U ovoj regiji možete pronaći spektakularne bazare među kojima se najviše ističu Veliki Bazar i Misir Čaršija.

Veliki Bazar, odnosno Kapali čaršija, idealno je mjesto za sve šopingholičare. To je jedno od najomiljenijih turističkih atrakcija u Istanbulu i to s potpunim pravom; tamo možete pronaći različite prodavaonice s velikim brojem proizvoda od svile, bakra, drva, keramike, umjetnina, pa sve do prodavaonica tepiha, šešira, torbi, nakita, začina, suvenira i čajeva.

Misir Čaršija, smjestila se nasuprot Galata mosta te je izgrađena 1660. godine. Unutar same čaršije možete pronaći više od 80 prodavaonica, a omogućen vam je i ulaz sa šest različitih strana. Za razliku od Velikog Bazara, ovdje možete pronaći različito cvijeće i domaće životinje te svježe voće i povrće.

Glavna bazar
 

Džamija Sulejmanija druga je po veličini džamija u Istanbulu te je izgrađena za vrijeme 10. Osmanskog Sultana Sulejmana. Ovu prekrasnu građevinu izgradio je čuveni turski arhitekt, Mimar Sinan. Ono po čemu se ova džamija istiće je to što su njezina vrata napravljena od livene bronce te je izgradnja kompleksa trajala 7 godina, što ju danas čini i jednom od najvažnijih građevina u Istanbulu.

Džamija ima 4 minareta a visoki su 74 metara. Ono što je zanimljivo, a vezano je uz broj minareta, je to što je arhitekt htio simbolično prikazati da je Sultan Sulejman 4. sultan po redu poslije osvajanja grada.

suleymaniye-cami_l

Djevojačka kula koja je također poznata i kao Kiz Kulesi te kod Europljana i pod imenom Leandros kula, smjestila se na južnom ulazu u bosporski moreuz, 200 metara od obale Uskudar.

Postoje mnogobrojne legende oko imena, no najzanimljivija je ta legenda koja kaže da je vještica donijela princezi košaru s voćem u kojoj se nalazila zmija te ju je ta zmija ujela i nakon toga je princeza izgubila život. Ako želite posjetiti Djevojačku kulu svakodnevno se možete pridružiti određenim brodićima, koji putuju do kule.

Većinom su to privatni čamci ili brodići, no uvijek su spremni povesti nekoga do tamo.

kiz-kulesi

 

Tramvaj zvan čežnja vozi prugom u oba smjera glavnom ulicom Istikla koja vrvi svojim domaćim šetačima i turistima te spaja s Trgom Taksim. Ulica je to koja je prepuna kavana, dućana, pasaža, a najveću pažnju privlače pročelja zgrada iz izgrađena krajem 19. Stoljeća.

U jednoj od najživljih ulica naići se može na veliki broj veleposlanstava, crkava, trgovačkih centara, a i jedna od najstarijih gimnazija u gradu Galatasaraj koju su pohađali i prinčevi Osmanske dinastije.

tramvaj zvan ceznja

Ono što zaista zaslužuje pažnju saznanje je da u Istanbulu ima izuzetno mnogo pasa i mačaka lutalica za koje se ljudi iznimno dobro brinu.
Daju im redovito hranu, cijepe ih i čipiraju, donose im razne prostirke, a kako bi im bilo udobnije boraviti na ulici. Svi su odlično uhranjeni i izgledaju više nego zadovoljno svojim lutalačkim životom u Istanbulu.

Mnogo je još znamenitosti i opipljive povijesti vidljivo na svakom koraku u ovom povijesnom gradu koji živi modernim životom velegrada. Grad je to koji vrvi ljudima i događanjima 24 sata i u kojem preporučujemo da ostanete što više dana kako biste što bolje upoznali i osjetili kako danas žive građani tog drevnog impresivnog grada.

 

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: turski
Religija: islam, kršćanstvo, judizam
Valuta: Turska lira (TL)
Viza: Viza je potrebna, a možete ju napraviti na graničnom prijelazu, aeorodromu ili u diplomatsko konuzlarnim uredima. Cijena vize iznosi 15 eura.
Kako putovati: zrakoplovom – glavna međunarodna zračna luka Istanbula jest Atatürk nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće, ljeto i jesen.
Smještaj: Preporučujemo Vam Hotel Avantgarde Taksim koji će vam ponuditi fantastične sobe s najljepšim pogledom na grad.
Restorani: Kušajte najbolje specijalitete koje Vam Istanbul može ponuditi u prekrasnom restoranu Matbah, koji će Vas osim ukusne hrane oduševiti i odličnim ambijentom.

Pripazite na svoje dokumente i imovinu oko većih turističkih središta.

Piše: Diana Mikloš

Turkish Airlines Inc.

Reportažu omogućila kompanija Turkish Airlines Inc.
Trg Bana Josipa Jelačića 4/1 10000 ZAGREB
Tel: +385 1 4921 855
e-adresa: opostoglu@thy.com
Službena stranica: Turkish Airlines

Facebook Like Button