5 zanimljivosti koje možda niste znali o Agathi Christie

Doznajte zanimljivosti o nevjerojatnoj ženi s genijalnim umom – Agathi Christie. Agatha je rođena 1890. godine u Torquayju. Bila je i ostala najprodavanija spisateljica svih vremena, a mi vam donosimo 5 zanimljivosti o njoj koje (vjerojatno) niste znali!

5. Okladom do prvog romana
Svoj prvi roman napisala je zbog oklade sa sestrom. Bilo je to 1916. godine kada je imala samo 26 godina. Roman je izdan četiri godine poslije pod nazivom The Mysterious Affair at Styles, a u njemu se pojavljuje Hercule Poirot.

4. Opasna žena
Roman Ubojstva po abecedi (The ABC Murders) napisan je 1935. godine te izdan u siječnju 1936., dvije godine nakon Ubojstva u Orient Expressu. U Timesovoj recenziji novoga krimića Agathe Christie iste godine piše da „ako gospođa Christie ikada zamijeni fikciju pravim zločinom, bit će vrlo opasna: nitko osim Poirota neće je moći uloviti“.

Agatha Christie

3. Odmah nakon Biblije i Shakespearea
Knjige Agathe Christie prodane su u više od dvije milijarde primjeraka, što znači da su prodavaniji samo Biblija i Shakespeare.
Osim toga, njezine su knjige prevedene na više od 100 jezika, a njezina dugovječna karijera trajala je desetljećima. Napisala je 66 kriminalističkih romana, 6 romana i više od 150 kratkih priča.

2. Širok spektar znanja
Prema njezinim knjigama, lako je uočljivo kako je Agatha Christie imala širok spektar znanja. To dokazuje njezin zanimljiv život i raznovrsni interesi. Naime, za vrijeme Prvog svjetskog rata radila je u ljekarni gdje je naučila sve o otrovima.
Surfati je pak naučila u Južnoj Africi i Havajima 1922. godine. Mnogo je vremena provela i na Bliskom istoku sa svojim drugim mužem, arheologom Maxom Mallowanom kojemu je pomagala oko iskopina.

1. Poveznice s Harryjem Potterom
Zanimljivost koja se nalazi na prvome mjestu odnosi se na najnoviju adaptaciju Agathe Christie. Dvoje glumaca koji su se proslavili filmovima o Harryju Potteru ponovno su se zajedno našli na setu u novoj Poirotovoj seriji.

Rupert Grint

Riječ je o Rupertu Grintu, poznatom po ulozi Rona Weasleyja, te škotskoj glumici Shirley Henderson koja je u filmovima Harry Potter i odaja tajni te Harry Potter i vatreni pehar glumila Plačljivu Myrtle, duha koji se skriva u kupaonici magične škole Hogwarts.

Nove epizode miniserije Agatha Christie: Ubojstva po abecedi (The ABC Murders) s Johnom Malkovichem kao Poirotom gledajte petkom u 21 sat na Pickbox TV kanalu.
Pickbox TV kanal trenutno prikazuje novu adaptaciju romana Agatha Christie: Ubojstva po abecedi (The ABC Murders) s Johnom

Tekst i fotografije: Picbox

Facebook Like Button