Gradić na obali mora – Cedar Cove stvarni gradić iz mašte

Svatko tko imalo prati suvremenu literaturu i lako čitljive ljubavne romane, zasigurno je čuo za Debbie Macomber, jednu od najpopularnijih spisateljica današnjice.

Na samome vrhu ljestvice najprodavanijih autora prema New York Timesu, s više od 170 milijuna primjeraka knjiga u tisku diljem svijeta, ta američka autorica uspješno piše o vječnoj temi ljubavi kreirajući svjetove u kojima se čitatelji lako pronalaze i s čijim se likovima poistovjećuju. Napisala je više od stotinu romana, dvije knjige za djecu, dvije vrlo popularne kuharice, a okušala se i u motivacijskoj literaturi.

Cedar Cove

Serija Cedar Cove

Popularnost njezinih romana potvrđuju i ekranizacije pa tako i naša domaća publika može pratiti sve tri sezone iznimno popularnog serijala Cedar Cove koja svojim zanimljivim sadržajem o životu u malom gradiću veseli skoro podjednako i žensku i mušku publiku.

cedar cove2

Ljubavni roman dobio je svoju televizijsku inačicu te kroz brojne epizode upoznajemo idiličan mali obalni gradić koji je postao poprište ljubavnih i društvenih intriga koje iz sezone u sezonu zaokupljaju pažnju gledatelja.

Da li znate gdje se nalazi Cedar Cove

Cedar Cove, smješten na američkom sjeverozapadu, poznat je po svojoj ljepoti i po lijepoj sutkinji Oliviji Lockhart (utjelovljuje je Andie MacDowell). Nju ne poštuju samo zbog prirodnog autoriteta, nego i zbog iskrenog interesa i suosjećanja koje iskazuje prema sugrađanima i zajednici rješavajući sporove kojima često biva uvučena u njihove živote i sudbine.

Cedar Cove

Gradić iz mašte, a tako stvaran

Ako ste ikada pogledali barem jednu epizodu, zasigurno vam se nametnulo pitanje gdje se nalazi taj idiličan gradić. No ako ga krenete tražiti na karti, nećete ga naći.

Naime, Cedar Cove je fiktivna lokacija koja se temelji na Port Orchardu, rodnom gradu autorice smještenom na poluotoku Kitsap u državi Washington, SAD. Većina znamenitosti u Cedar Coveu također su izmišljene, uključujući i domove i kuće koje se pojavljuju na naslovnicama knjiga.

cedar cove1

No neke lokacije prikazane u seriji ipak možete posjetiti ako vas put nanese u Port Orchard. Debbie Macomber ne krije da je “transformirala” rodni grad u grad iz mašte u kojem je stvoren potpuno novi svijet koji publika obožava.

Kada je 2011. godine završila seriju romana Cedar Cove, čitatelji su, očarani radnjom i lokacijom, tražili još – rezultat je bila serija romana Rose Harbor Inn, također smještena u očito inspirativni Cedar Cove, a sve pretočeno u popularnu televizijski serijal.

pancake-pantry

Iako su imena ulica, trgovina i restorana u seriji promijenjena, lako je dešifrirati stvarne lokacije.
Tako je fiktivni Victorian Tea Room (Viktorijanska soba čaja), zapravo stvarna čajana koja je u vlasništvu autorice.

U knjizi i seriji često spominjana Pancake Palace (Palača palačinki) nastala je na temelju stvarnog restorana Family Pancake and Dinner House.
Knjižnica, još jedno često mjesto radnje, i u Cedar Coveu i u Port Orchardu nalazi se jedan blok dalje od rive koja, i fiktivna i stvarna, sadrži marinu, park i Totem.

Prenoćište Bed and Breakfast koje se spominje u seriji romana Rose Harbor, inspirirano je hotelčićem Cedar Cove Inn koji se nalazi u Port Orchardu. Tu je kuću izgradio davne 1909. godine Peter Nordby, koji je aktivno sudjelovao u razvoju Port Orcharda, a bio je i jedan od utemeljitelja Kitsap banke i njezin prvi predsjednik.

Danas je to simpatičan i topli hotelčić u kojem se možete osjećati kao lik iz jednog od romana.

Ako posjetite Port Orchard, svakako se zaustavite u Gospodarskoj komori kako biste dobili više informacija o mjestu. Tamo će vas zasigurno upoznati i s već tradicionalnim lokalnim događajima poput Festivala galeba i ArtWalka.

cedar cove

Serija je snimana u Vancouveru u Kanadi, iako je autorica željela da se snima u Washingtonu. No tamo nije bilo prikladne infrastrukture koju je nudila Kanada.
Unatoč tome, i na toj je lokaciji kreiran svijet koji posljednjih godina razbuktava maštu gledatelja i očarava ih prirodnim ljepotama i toplinom koju priča nudi.

Cedar Cove gradić nije jedini

Fiktivni gradići i lokacije u koje smo se kao gledatelji skloni uživjeti, nisu tako rijetka pojava u filmskome svijetu, pa Cedar Cove zapravo nije iznimka.

Poznata serija Život na sjeveru ponudila nam je pogled u hladnu Aljasku i grad Cicely. No Cicelyja – nema.
To je ustvari Roslyn u saveznoj državi Washington, a kafić The Brick, često spominjan u seriji, zapravo je istoimeni tamošnji lokalni kafić.

Cedar Cove

I grad Stars Hollow iz popularne serije Gilmorice, prepun ekscentričnih stanovnika, samo je inspiriran postojećim gradićem Washington Depot u Connecticutu, ali se u najvećoj mjeri snimalo na izgrađenom setu u studiju Warner Bross.

Smallville, grad iz istoimene serije o Supermanovoj mladosti, također je u potpunosti fiktivan, baš kao i Sunnydale iz serije Buffy, ubojica vampira.

Činjenica da su ti gradići izmišljeni nimalo ne umanjuje utjecaj na maštu gledatelja i zanimljivost radnje koju su navedene serije ponudile, a gledatelji se poistovjetili sa živopisnim likovima.
Ionako je sve fikcija, no često bliska stvarnosti. I u tome je čarolija…

Facebook Like Button