Top sedam najljepših termi

Još od staroga Rima terme su, uz svoju primarnu namjenu javnih kupališta, bile i središte društvenoga života. Prve rimske terme sagrađene su u 3. stoljeću pr. Kr. i već su tada postale omiljeno mjesto za kupanje i uživanje u blagodatima ljekovite vode. Daljnjim razvojem nastajali su monumentalni kompleksi raznovrsnog sadržaja pa su tako najpoznatije Karakaline, Dioklecijanove i Trajanove terme. I danas su terme omiljena destinacija koja uključuje i zdravstveni turizam. Ako pak samo želite rekreativno uživati na termalnim izvorima, u vodi obogaćenoj mineralima, donosimo pregled termi koje su melem za tijelo i dušu.

Bath, Velika Britanija

therme-bath-spa
Upravo u gradu Bathu nalazi se najveći britanski termalni izvor na kojem su stari Rimljani izgradili terme koje su danas muzej. No kako taj dragocjen izvor ne bi ostao u prošlosti, preko puta muzeja izgrađen je spa centar koji se prostire na oko 2000 četvornih metara. Karakteristika tog atraktivnog centra je krovni bazen s vodom temperature 45 stupnjeva Celzijusa u kojem, dok vas miluje topla termalna voda, možete uživati u pogledu na grad. Bogata ponuda uključuje i različite spa pakete osmišljene za ugađanje svim osjetilima.

Terme Vals, Švicarska

therme-vals
U jedinstvenom okruženju planina, ledenjaka i rijeka nalaze se Terme Vals, udaljene dvjestotinjak kilometara od Züricha. I te su termalne izvore otkrili stari Rimljani, kojima je kultura uživanja u toploj vodi bila sastavni dio života. Danas su terme Vals jedne od najatraktivnijih europskih trendovskih termi, minimalističkog dizajna, za čije je uređenje utrošeno čak 60.000 ploča od kvarcnog pijeska. Nudeći kombinaciju wellnessa i tretmana ljepote, postale su idealno odredište svih koji vole ugađati sebi. Kao dodatni element stvaranja posebne atmosfere, kompozitor Fritz Hauser skladao je posebnu glazbu za sobu za relaksaciju te za noćno kupanje koje je u ovim termama vrlo popularno. Ukratko, u tim ćete termama izgubiti osjećaj za vrijeme i “vanjski” svijet.

Landamannalaugar, Island

landmannalaugar-thibaud
Na udaljenom Islandu nalazi se jedan od najekstremnijih, da ne kažemo najekstravagantnijih prirodnih termalnih izvora Landamannalaugar. Smješten je u podnožju vulkanskih planina najneobičnijih boja, a sastoji se od niza termalnih izvora i gejzira koji formiraju rječicu u nekadašnjem krateru. Temperatura vode je od 36 do 40 stupnjeva Celzijusa i zimi i ljeti. Unatoč tome, te su terme dostupne samo do listopada, zimi ne možete u njima uživati. Do izvora možete doći pješice ili biciklom, automobili su zabranjeni. Ako se uputite u avanturu posjeta ovim termama, zajamčeno je da ćete ostati bez daha od prirodnih ljepota i neobičnih boja.

Bad Gastein, Austrija

felsentherme
Bad Gastein popularno je skijaško odredište smješteno u austrijskim Alpama. Glavni element ponude skijališta upravo su nadaleko poznati wellness centri kojih Bath Gastein broji nekoliko, a jedan od najpoznatijih su Felsenherme. U obližnjem Bad Hofgasteinu nalaze se i Alpen Therme. Grijani podovi, zabavni sadržaji, kompleksi unutarnjih i vanjskih bazena, saune… osmišljeni su za Vaše uživanje. Voda dolazi iz okolnih planinskih izvora. Vrlo je poznat i sportski medicinski centar u Gasteinu, namijenjen rekreativnim i profesionalnim sportašima.

Negombo, Italija

negombo
Spa centar Negombo nalazi se na idiličnoj lokaciji Ischia otočja s pogledom na predivan zaljev. U ponudi je nekoliko manjih bazena okruženih prirodnim ljepotama. Negombo je spoj termalnih izvora, mora i botaničkog vrta u kojem se nalazi više od 500 vrsta rijetkoga bilja. Negombo je osmišljen za iznimno terapeutsko djelovanje jer se nalazi na vrlo bogatom izvoru. Helioterapija, masaže, aerosoli, inhalacije i termalni bazen regenerirat će Vaš organizam, a ako imate problema s osteoporoznim promjenama, Negombo je mjesto za Vas.

Pamukkale, Turska

pamukkale
Dvorci od pamuka, kako ih vole nazivati, sedrene su terase ispunjene toplom izvorskom vodom bogatom mineralima, prirodno čudo. Terase su kaskadno nanizane niz litice, što čini gotovo 200 metara visine. Nalaze se u unutrašnjosti, u neposrednoj blizini grada Denizli. Pamukkale su iznimno popularna turistička atrakcija u kojoj su uspostavljena stroga pravila kako bi se prirodne ljepote maksimalno očuvale. Zbog toga posjetitelji više ne smiju hodati po terasama, no mogu se osvježiti u bazenu ukrašenom ostacima fragmenata mramornih stupova.

Terme Gellert, Mađarska

gellert-bath
U obližnjoj Budimpešti nalaze se terme koje su po svojim ljekovitim svojstvima poznate od davnina. Na raspolaganju je nekoliko bazena različitih temperatura vode te parna kupelj, odvojena za žene i za muškarce. Zanimljivo je da je Budimpešta još 1934. godine proglašena “Spa gradom”, a terme Gellert potvrđuju taj status. Uz uživanje u termalnoj vodi, priuštite si luksuzne spa tretmane, a sve to u okruženju specifične arhitekture.

Piše: Wish.hr