Grad Izmir dragulj Egejskog mora

Jedan od najljepših i najprivlačnijih deset gradova u svijetu za život, turski je grad Izmir, prema odabiru svjetske turističke organizacije. Riječ je o prekrasnom gradu Izmiru koji se smjestio na zapadnom dijelu Turske odnosno istočnom Sredozemlju.

izmir crkva grad turska

Prema veličini Izmir je treći grad u Turskoj, a ispred njega nalaze se samo Istanbul i Ankara. Drevni naziv grada nosi ime Smyrna, a 28. ožujka Izmir kao grad postaje službeno priznat.
Poznat je kao izrazito lučki grad, a značajno se razlikuje od ostalih dijelova Turske budući da je grad dosta moderan, otvoren i liberalan.

restoran izmir

Mnogi stanovnici Turske vrlo često nazivaju Izmir, gradom koji nije sastavni dio Turske upravo zbog previše liberalnih uvjerenja. U narednom tekstu saznajte nešto više o Izmiru, znamenitostima koje morate posjetiti, običajima i lokalnom stanovništvu Izmira.

izmir crkva

Osnovne informacije o Izmiru

Površina Izmira iznosi oko 7,340.00 km2 , a cijeli grad broji oko 2,800,000 tisuća stanovnika. U gradu prevladava topla i umjerena klima s naglaskom na jako vruća ljeta. Zimi je temperatura prosječna (nije previše zima) s naglaskom na jako puhanje vjetrova i zabacivanje mora pa se dobiva dojam hladnoće.

Najpoznatije gradska naselja u Izmiru su: Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Alsancak, Mavişehir, Karşıyaka, Göztepe, Konak and Narlıdere.

Izmir

Što je najzanimljivije u Izmiru od znamenitosti

Izmir Clock Tower (Izmir Saat Kulesi)
Povijesno – kulturološki sat smješten je na Konak trgu, a nosi naziv Izmir Clock Tower. Sat su dizajnirali Levantine French i Rayomond Charles Pere, a izgrađen je 1901. godine. Sat je bio poklon od Nijemca Wilhelm II koji je redizajniran u otomanskom stilu. Sat je visok 25 m i okružen je sa četiri fontane.

izmir-1

Kemeraltı

Jedan od najživahnijih dijelova Izmira smjestio se u strogom centru grada. Kemeraltı je povijesni tržišni bazar koji mnogi nazivaju srcem Izmira. U njemu možete pronaći zaista svašta što možete zamisliti. Od raznovrsnih začina, odjeće, vjenčanica, hrane, kućnih ljubimaca i slično. Ako se nađete u Izmiru savjetujemo Vam da obavezno posjetite ovaj povijesni plac.

izmir tržnica turska

Agora

Jedna od povijesno turističkih važnih destinacija je stara Agora. Stare helenističke i novo romanske Smyrna forme te ostatke građevina danas možete vidjeti na otvorenom muzeju u Izmiru pod nazivom Izmir Agora. Savjetujemo da svakako obiđete i pogledate ovu briljantnu arhitekturu i građevine iz nekih prošlih vremena.

izmir-2

Konak Pier

Konak Pier izgrađen je 1890. godine, a djelo je Gustava Eiffela, arhitekta koji je dizajnirao poznati pariški toranj. Konak Pier izgrađen je kao poklon, a danas je pretvoren u luksuzni turistički centar u kojem se nalaze najskuplji dućani Izmira.

Konak_Pier_(2)

Ephesus

Drevne ruševine Ephesusa nezaobilazna su postaja svakog turista u Izmiru. Najbolje sačuvani klasični antički grad u istočnom Mediteranu pripada upravo Ephesusu.

izmir turska

Prekrasna stara arhitektura, starine i običaji oduševit će brojne posjetitelje.
Znameniti Ephesus bio je važno središte za kršćanstvo u ranijem periodu odnosno jedan od sedam crkava koji su se pojavili Kristu u njegovim vizijama.

Tu je također i hram Artemide, slavna Veliko kazalište, knjižnica Celsus i mnogi drugi hramovi.

izmir turska građevine

Korisne informacije

Službeni jezik: Turski jezik
Religija: Islam
Valuta: Turska lira

Kako putovati: Turkish Air na svakodnevnoj bazi ima direktne letove iz Zagreba za Istanbul. Iz Istanbula možete letjeti međunarodnim letom u Izmir, autobusom ili vlakom.

Prosječna cijena povratne karte iz Zagreba za Izmir iznosi oko 350 Eura.
Bolesti i preventiva: Ne postoje posebne zdravstvene preporuke za boravak u Turskoj o kojima bi se trebalo brinuti s posebnim naglaskom na Izmir.

Viza: Potrebna je turska viza za koju morate tražiti izdavanje putem online službenih servisa. Viza stoji oko 25 Eura, a gotova je unutra 30 minuta.

Također ako ste se zaboravili aplicirati za vizu na aerodromima postoje specijalizirane turističke agencije koje vam odmah mogu izdati vizu, međutim njihovo izdavanje je malo skuplje te stoji oko 35 Eura.

Smještaj:
Swissotel Grand Efes, Key hotel Izmir,
Hilton hotel Izmir, Best Western Izmir, Movenpick hotel Izmir

Više informacija možete saznati na sljedećim linkovima:
www.izmir.bel.tr/
www.izmir.gov.tr/

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Pixabay, Joe Taylor,
La Laetti
Fotografija Konak Pier: Wikipedija

Facebook Like Button