Što danski dvorac Rosenborg čini među najposjećenijima u Europi

Tradicionalni, povijesni dvorac Rosenborg i danas čuva dansku tradiciju i neke zanimljivosti zbog kojih se nalazi na ljestvici među deset najposjećenijih dvoraca Europe..

Dvorac Rosenborg sagrađen je između 1606. i 1634. godine, izvan zidina Kopenhagena, kao mjesto prebivališta kralja Danske i Norveške, Christiana IV. Treba naglasiti arhitektonsku zanimljivost gradnje dvorca Rosenborg, on je naime izgrađen u specifičnom nizozemskom renesansnom stilu.

Danski dvorac Rosenborg sadrži ne samo povijest danskih kraljeva, već i riznicu sa zlatnim krunama i raznim neprocjenjivim krunskim draguljima, koje je koristila sama kraljica.

1624. godine, kralj Christian IV pozivao se na svoju veliku kuću u vrtu, kao Rosenborg, jer upravo oko dvorca možete pronaći prekrasni i najstariji kraljevski vrt.

Rosenborg je služio kao kraljevska rezidencija sve do negdje 1710. godine, od kada je unuku Christiana IV, Frederik IV, služio kao ljetnikovac. Tako je dvorac postao mjesto kraljevske zbirke, što objašnjava zašto je veliki dio jedinstvenog interijera ostao izuzetno očuvan.

kraljevi

Nakon vladavine Frederika IV dvorac Rosenborg je služio kao kraljevska rezidencija dva puta: 1974, nakon što je palača Christiansborg izgorjela i 1801. za vrijeme britanskog napada na Kopenhagen.

OVDJE pogledajte zašto zovu Kopenhagen grad kao iz Legograda

U svom veličanstvenom sjaju odaje počast danskoj bogatoj prošlosti, a sa svojim impresivnim sobama, umjetničkim radovima, goblenima i interijerom, održava dansku tradiciju. Iako je dvorac pun relikvija, unutrašnji dio dvorca izgleda kao da je potpuno uništen. Čini se kao da je dvorac oronuo ali je cjelokupno bogatstvo dvorca očuvano.

dvorac_2

Postoji bezbroj dvorca u Danskoj, no dvorac Rosenborg ipak zadržava svoju reputaciju. Dvorac se smjestio u neposrednoj blizini turističkih atrakcija kao što su to Amelianhaven i Kastellet.
Spada među deset najposjećenijih u Europi, a ujedno i najzanimljivijih atrakcija u Kopenhagenu.

Danas je cijeli dvorac otvoren za sve posjetitelje koji se žele diviti jednoj od najvažnijih zbirci dragulja u Europi – danskoj kruni.

OVDJE otkrijte zašto je Danska sve privlačnija destinacija za bajkovit odmor

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button