Venecija romantična ljepotica bez konkurencije

O Veneciji su već napisani brojni hvalospjevi, a slavni umjetnici iz prošlosti Francesco Petrarca, Charles Dickens, Ernest Hemingway, Johann Wolfgang von Goethe… pa sve do današnjih zvijezda poput Georgea Clooneya, Nicolasa Cagea, Aleca Baldwina… prepoznali su taj grad kao idealno mjesto na kojem ne žele biti samo na proputovanju, nego i imati vlastiti dom.

Nadalje, venecijanski karneval svjetski je poznat događaj kada ionako specifične gradske ulice postaju pozornica najšarenijih maski i likova… No krenimo redom.

Venecija

Pogled u prošlost

Nekadašnje središte Mletačke Republike, Venecija je oduvijek imala status “posebnog” grada, kako zbog konkretne središnje pozicije za odvijanje europske i svjetske trgovine te svoje lučke važnosti, tako i zbog “onog nečeg” koje je u grad privlačilo brojne umjetnike koji su u njemu tražili i nalazili inspiraciju.

Sagrađena je na 118 otoka omeđenih sa 170 kanala, spojenih s više od 400 mostova. Najdulji kanal, Canal Grande, presijeca stari dio grada i zapravo je to najpoznatija ‘ulica’.

gondole venecija grad

Uz taj su kanal nanizane brojne palače, primjerice Palazzo Grassi, Casa Rezzonico i Casa d’Oro, jedna od starijih venecijanskih palača, koja je svoje ime (Zlatna kuća) dobila zbog pozlaćenih i višebojnih ukrasa koji su nekada krasili njezino pročelje.

Santa Maria della Salute

Što posjetiti

Uz kanal, točnije na mjestu na kojem se kanal spaja sa Zaljevom svetog Marka, nalazi se crkva Santa Maria della Salute. Iako nije impozantne veličine, posjetitelje očarava skladom i klasičnim proporcijama te je postala jedna od najčešće fotografiranih crkava u Italiji.

Nakon što je izgrađena u znak zahvalnosti za prestanak epidemije kuge koja je opustošila Veneciju u 17. stoljeću, odlučeno je da će se svake godine organizirati procesija, koja je i danas poznata kao Festa della Madonna della Salute, u kojoj sudjeluju venecijanski dužnosnici.

crkva svetog marka

Još jedna crkva koja plijeni pažnju je Bazilika sv. Marka, smještena na istoimenome trgu. Ta je bazilika jedan od najsvjetlijih primjera bizantske arhitekture, poznata i pod imenom Crkva od zlata zahvaljujući raskoši bizantskih mozaika.

S obzirom da je u početku to zapravo bila “kapelica” mletačkih vladara, oduvijek je uživala status simbola mletačkog bogatstva i moći.

gondole

Sam Trg svetog Marka svoj je današnji status središta Venecije ostvarivao postepeno. U početku je to bio vrt, a nakon toga i mala trgovačka luka. Tek po izgradnji bazilike on postaje središte grada. Postavljanjem dva granitna stupa, na jednom je krilati lav kao simbol svetog Marka i Venecije, a na drugom statua svetog Teodora, prvog zaštitnika Venecije.

ZANIMLJIVOST:

Kad se nađete na trgu sv. Marka, izbjegavajte prolaz između ta dva stupa – stanovnici su uvjereni da to donosi nesreću jer je na tom mjestu pogubljeno puno ljudi.

Osim spomenute bazilike, na trgu se nalazi i Duždeva palača, povijesni centar političke moći, građena u periodu od 1309. do 1424. godine, prepuna gotičkih motiva. Od samog početka bila je rezidencija mletačkog dužda, a u njoj su bile smještene i brojne političke institucije Mletačke Republike.

venecia most

Mostovi Venecije

Među brojnim mostovima koji krase Veneciju svakako su najpoznatiji Ponte di Rialto te Ponte de Sospir (Most uzdaha).
Most Rialto najstariji je od četiri mosta koji prelaze preko Canala Grande.

mostovi venecije

Most uzdaha je turistička atrakcija koja privlači pažnju legendom da će svim parovima koji se poljube ispod njega biti zajamčena vječna ljubav. No njegovo ime nastalo je na nimalo romantičnoj priči. Naime, most je zatvorenicima pružao posljednji pogled na grad prije zatvaranja u obližnje ćelije.

murano

Murano staklo

Pri posjetu Veneciji svakako treba odvojiti vrijeme za posjet obližnjim otocima, pri čemu svakako izdvajamo Burano, šareni otok koji se ljulja, i Murano oba poznata po proizvodnji posebno lijepog stakla.

Murano je došao na glas kao centar proizvodnje stakla, nakon što je Venecija 1291. godine odlučila preseliti sve radionice za proizvodnju stakla na taj tada udaljeni otok jer su do tada izbijali česti požari u tadašnjoj pretežno drvenoj Veneciji.

Danas se u Muranu proizvode istim tradicionalnim metodama brojni predmeti od stakla, od predmeta suvremene umjetnosti i dizajna, do nakita, lustera, figurica.

Manje je poznato da je Venecija grad vrlo bogatog studentskog života, iako je noćna zabava koju grad nudi, a bez koje je studentski život teško zamisliv, vrlo skromna. No mnoštvo muzeja, knjižnica, galerija, predivnih kafića i restorana… očito je privlačan sadržaj za spajanje ugodnog i korisnog.

venice carnival

Karneval u Veneciji

Iako se smatra da je tradicija karnevala počela kasnije, još u 12. stoljeću taj se događaj smatrao periodom “ludila” kojim su vlasti kanalizirale ponašanje podanika Mletačke Republike. Tek u 15. stoljeću počinju se koristiti i danas poznate umjetnički oslikane maske.

Procjene su da u danima karnevala Veneciju posjeti oko tri milijuna turista. S obzirom da je Venecija uvijek prepuna turista, preporuka je, ako baš ne želite biti dio takve mase, da izbjegnete dane karnevalskog ludila i posjetite taj grad u drugom periodu godine kada se ipak “lakše diše”.

venecija grad

Smještaj u Veneciji

Smještaj u Veneciji relativno je skup, ali čaroban pogled na skrivene uličice i kanale kompenzira čest nedostatak prostora u hotelskim sobama.

Grad vrvi hotelima i hostelima pa doista možete birati, ovisno o platežnoj mogućnosti i preferencijama. Ne preskup, a vrlo lijep hotel je Viktoria Palace Hotel s četiri zvjezdice.

Ako pak tražite luksuzan smještaj i spremni ste izdvojiti više novca, hotel Centurion Palace jedan je do takvih mjesta.

Venecija

Izdvojeno:

> Ako ste u Veneciji na proputovanju, postoji nekoliko lokacija za odlaganje prtljage, kako biste mogli neometano šetati gradom. Jedno je odlagalište na kolodvoru Santa Lucia, a drugo na Piazzale Roma.
> Izbjegavajte čestu pogrešku: iako pruža veličanstven ugođaj, ispijanje kave na Trgu sv. Marka vrlo je skupo
> Ne propustite vožnju gondolom
> Pripazite na džepare, Venecija ih je prepuna

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button