Karneval je moj dan: Rijeka i Samobor vas čekaju

Postoji taj jedan mjesec u godini kad možete biti što god poželite, a mjesto gdje se možete pretvoriti u što želite je karneval ili fašnik.

Možete se maskirati u koga želite i biti ono što ste oduvijek sanjali. Taj mjesec je veljača, najkraći mjesec u godini u kojem se održavaju brojni karnevali ili fašnici.
Zašto ne biste posjetili neki od njih i stavili svoju najdražu masku?

Riječki karneval

karnevali-rijeka
Ne morate ići izvan Hrvatske kako biste se dobro zabavili i pokazali svoju masku na kojoj ste mjesecima radili. Riječki karneval idealna je prilika za to.

Samo prošle godine u Međunarodnoj karnevalskoj povorci sudjelovalo je više od 10.000 stanovnika, a iz godine u godinu taj broj neprestano raste.
Zašto ovaj put i vi ne biste bili dio ove povorke?

Osim Rijeke, slobodno posjetite i Opatiju, kako je neki nazivaju, staru damu i biser Jadrana te Matulje, Kastav i Mošćeničku Dragu jer su tamo za vas priredili interesantan karnevalski program.

Karneval u Veneciji

karnevali-venecija
Koji grad u Europi vam prvi padne na pamet kad vam netko spomene karneval?

Malo ćemo vam pomoći, radi se o gradu na vodi koji se nalazi u susjednoj nam zemlji Italiji.
Pogađate, riječ je o Veneciji.

Osim što ćete vidjeti pregršt prekrasnih maski i veselih ljudi kako šeću ulicama, preporučujemo vam da za uspomenu kući osim fotografija ponesete i jednu venecijansku masku.

Karneval u Ptuju

karnevali-1
Jedan od poznatijih karnevala u susjedstvu održava se u Ptuju, malenom gradu u susjednoj Sloveniji. Gradom će proći Međunarodna pokladna i karnevalska povorka, a to je ukupno 55. povorka, a pozvani su svi i veliki i mali.

Samoborski fašnik

samoborski-fasnik
Ako vam se baš i ne putuje van granica lijepe naše, predlažemo vam posjet Samoboru.

Gradu poznatom po Fašniku i ukusnim kremšnitama. Ove se godine održava 194. Samoborski fašnik koji možete posjetiti od 14. veljače pa sve do 25. veljače.
I ove Vas godine očekuje obilje smijeha i zabave, osvrt na aktualno stanje u državi, maskirani mališani i njihovi roditelji, radionice, ulični zabavljači i još mnogo toga.

Karneval u Riu

karnevali-rio
Spominjati karnevale, a ne spomenuti onaj u Riu, naprosto je grijeh.

Ovo je idealna prilika da oni željni putovanja spakiraju kofere i provesele se na jednom od najpoznatijih karnevala na svijetu. Glazba, ples, blještavilo, boje, sjaj i raznovrsni kostimi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Idealno vrijeme za posjet ovom gradu je veljača, stoga kupite avionsku kartu, uzmite najosnovnije stvari, spakirajte kofere i otiđite na putovanje koje će vam se zasigurno urezati u pamćenje.

karnevali

Za kraj…
Ako baš niste osoba za putovanja, kako ona kraća, tako ni ona duža, tada nabacite masku i osmijeh na lice i prošećite svojim gradom. Sigurno se i u njemu slavi Fašnik na jednom od gradskih trgova.

Možda i nema povorke, ali sigurno ima paljenja Fašnika, lutka koji je krivac za sve nevolje i zlo u svijetu. Nakon šetnje počastite se jednom krafnom te tako dostojno i slatko proslavite ove fašničko – karnevalske dane.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button