5 mjesta u Sloveniji koje treba doživjeti svim osjetilima

Najbolji način za upoznavanje nekog kraja su ljudi od kojih je satkan, kao i priroda što nadahnjuje za svaranje umjetnost u tanjurima i čašama.

Nestvarno lijepe vizure koje se izmjenjuju na proputovanju Slovenijom savršena su uvertira u uživanje u hrani i vinu, specijalitetima koji otkrivaju tajne o tradiciji, ali i strasti kojom se prate moderni trendovi gastronomije.

Nedaleko od Nove Gorice u Solkanu živi kraj koji vrijedi posjetiti – i to ne samo zbog bajkovitog mosta “rekordera”.
Taj se kameni prvak može pohvaliti da je najduži jednoluki most.

soča Solkan

Smještena u zagrljaju prirode i tirkizne Soče, nalazi se i Ošterija Žogica koja nudi jedinstven ugođaj što spaja kreativnu kuhinju i znanje koje su domaćice generacijama skupljale i otkrivale u povjerenju jedna drugoj. Nekadašnja pizzerija je s vremenom odrasla u sjajnu tavernu.

ošterija žogica

Ošterija Žogica

Bilo koje doba dana je dobra ideja za posjet Žogici. Ujutro će vas dočekati jela od jaja s mirisnim začinskim biljem, konkretnije, domaće kobasice, jogurt te mirisno voće.

Poželite li iskusiti adrenalin i prijetiti se povijesti, Žogica će prirediti pravu avanturu i oživjeti uspomene na Prvi svjetski rat i Sočanski front.

Mislite li da vojnici i pucnjava, medicinske sestre i sirene nemaju veze s hranom i sjajnim vinom?

Dođite u Solkan i razigrana Žogica će vas razuvjeriti predstavom za pamćenje. Ljubitelji aktivnog odmora na raspolaganju imaju pregršt mogućnosti za sport, poput primjerice teniskih igrališta, odbojke i košarke – a niti najmlađima neće biti dosadno zahvaljujući igralištu.

Špacapanova hiša

Špacapanova hiša

Špacapanova hiša u Komenu četiri desetljeća njeguje krašku gastronomiju. Sve namirnice koje chef Ago Špacapan u kuhinji pretvara u remek-jela rastu na imanju ili obližnjim gospodarstvima.

Njihova je filozofija jednostavna: “najbolji lokalni sastojci stvaraju najbolje okuse”

Doda li se u tu formulu i strast prema poslu koja pokreće tu obiteljsku oazu, u Špacapanovoj hiši lako je prepustiti se domaćem ugođaju, kao kod kuće.

Kako bi mirisi i okusi hedonističke slagalice što bolje predstavili taj kraj pomno se biraju i vina, prvenstveno lokalnih sorti. Tako se postiže harmonija i predstava užitka svakog tanjura.
Domaće rakije i likeri najbolje otvaraju apetit za degustacijske sljedove, poput kakvog alkemičarskog lijeka.

S ništa manje ljubavi i pažnje priprema se i kruh s domaćim kvasom, kao i pršut te domaći sirevi što odležavaju na imanju. Volite li vino, nemojte zaobići Mirov podrum gdje će vas zavesti kapljica koja svakim gutljajem otkriva ponešto o terroiru, neraskidivom od obitelji koja živi za to što radi.

restaurant Dam

Restaurant Dam

U prestižnu udrugu JRE-a (Jeunes Restaurateurs d’Europe) upisao se i chef Uroš Fakuč, koji u restoranu Dam godinama fascinira goste kreativnim pristupom namirnicama.

Chef Uroš je realizirao svoj san i neprestano ga nadograđuje kroz pomno promišljen jelovnik u Novoj Gorici koji se otkriva zalogaj za zalogajem.

Ljubav prema igri teksturama, minimalizmu, kulinarskoj estetici i vinima spojio je u ambijent podređen uživanju – doista, interijer DAM-a ima posebnu energiju koju valja osjetiti.

Intimnu eleganciju interijera prati dojmljivost jela u kojima ne nedostaje hrabrosti, ali ni sklada, zamamnog balansa.
Svježa riba, opojno maslinovo ulje i vrhunska sol samo su neke od komponenta koje će vas zavesti.

Netom otvoren butikni hotel također je osmišljen kako bi sva osjetila uživala pa ako odlučite zaviriti ispod etikete nekih od 300 vinaz iz Slovenije, Italije, Francuske i Austrije – rezervirajte smještaj na vrijeme.

lipica

Lipica

Najvažnije slovensko konjičko središte nalazi se u općini Sežana, u Lipici, gdje se uzgajaju svjetski poznati konji – lipicanci. Najstarija europska staja i konjušnica za uzgoj lipicanaca nudi idilični ugođaj na svakom koraku.

Među očuvanim građevinama, najznačajniji je dio dvorca i stare staje, Velbanco. Konji od kojih zastaje dah imaju arapske, talijanske i španjolske korijene, a izazivaju strahopoštovanje zahvaljujući nestvarnoj eleganciji. Čim ih ugledate shvatit ćete zašto su lipicanci simbol glamura i rezultat nastojanja da se stvori savršena vrsta.

Svjetsku slavu Lipicanci zahvaljuju dvoru Habsburgovaca koji su ih osobito cijenili

Bijeli konji u punoj snazi prizor su za pamćenje, a upoznati ih možete na jednoj od vođenih turi, otputovati mislima u neka druga vremena istražujući kraj kočijom i potom snagu vratiti na pikniku.

Moći ćete vidjeti više od 300 konja i otkrivati priču koja seže u daleku prošlost, kad su konji bili simboli snage i strateške prednosti. Selo Lipica ime duguje brojnim lipama po kojima je karakteristična, a prema tradiciji, za svakog novog pastuha valja posaditi novo stablo.

Bajkovita Lipica je omiljeno mjesto za vjenčanja parova koji dolaze iz cijelog svijeta kako bi uživali u svemu što to čarobno mjesto može ponuditi. U blizini Lipice je nekoliko prekrasnih špilja, među kojima je najpoznatija Vilenica koja se obilazi još od 17. stoljeća.

villa Fabiani

Villa Fabiani

Mirisi koji se šire iz ružičnjaka Ville Fabiani, brežuljci koji je okružuju navest će vas da pomislite kako se nalazite usred kakve bajke – i nećete biti daleko od istine!
Ta je slovenska bajka rezultat ljubavi kojom se pristupa svakom komadiću rajske priče u srednjovjekovnom gradiću Štanjelu na Krasu.

Promatranje zalazaka sunca s čašom finog vina u ruci, ili pak buđenje s prvim zrakama, odmaranje na klupi za zaljubljene, zagrljaj hlada duda koji je star gotovo kao imanje te šetnja prirodom i osluškivanje izvora pitke vode vraćaju zen narušen rutinom i brže nego što možete zamisliti.

Fabiani Villa

Da to mjesto nudi neopisiv mir, za koji je zaslužan vrsni arhitekt austrijske monarhije, Maks Fabiani koji se ondje rodio. Nazdravite mu u vinskom podrumu, čašom autohtonog pikolita.

Ono što je Maks Fabiani započeo, vlasnici Blanka i Andrej Malgaj su dovršili, obnovom imanja čiji je izgled nagrizlo vrijeme.

Svoju viziju utkali su u vilu koja je trebala poslužiti kao njihov dom, ali odlučili su tu ljepotu podijeliti s drugima. Danas se u Villi Fabiani organiziraju vjenčanja, ali i drugi važni događaji – a svakim od njih slavi se pothvat kojim su je vlasnici istrgnuli zaboravu iz ruku.

Facebook Like Button