Kako naručiti kavu u Italiji poput pravog Talijana

Vodič kroz različite načine spravljanja autentične talijanske kave i načine naručivanja espressa poput pravog Talijana.

U XIV. stoljeću mnogi pripadnici Crkve protivili su se uvođenju kave u Italiju, nazvavši je “đavoljim pićem”.
Navodno je papa Klement VIII, nakon što je popio šalicu, rekao: “Ovo je toliko ukusno piće da bi bilo grijeh dopustiti da ga piju samo nevjernici. Sotonu ćemo pobijediti dajući mu svoj blagoslov kako bismo ga učinili pravim kršćanskim pićem.”

Time se kava proširila diljem Italije, bilo u elegantnim kafićima ili skromnim i jednostavnim lokalima, postavši ritual u kojem su uživali umjetnici, političari i pisci.

Iako biljka kave raste u ekvatorijalnoj klimi i nije autohtona u Italiji, Bel Paese je maksimizirala potencijal pića uvođenjem metoda pripreme koje poboljšavaju aromu zrna kave.

Kava je postala sastavni dio talijanske kulture, godišnje se uvozi oko 8 milijuna vreća. Talijani kavu piju bilo kod kuće, gdje se obično spravlja u posudi kafetijeri, ili u kafićima, restoranima i na radnim mjestima, gdje se priprema pomoću aparata za espresso kavu.

kava-1

Kako piti kavu poput Talijana

S tradicijom koja se proteže kroz stoljeća i velikim utjecajem na sve aspekte talijanskog društva, kava se lako pretvorila u svakodnevni ritual po kojem su Talijani poznati diljem svijeta.
Ali kako Talijani uistinu piju kavu? Kako naručiti espresso baš poput Talijana kad putujete u Bel Paese ili jednostavno impresionirati svoju tvrtku s narudžbom na licu mjesta u vašem lokalnom kafiću?

Pravila je nekoliko i vrlo su jednostavna:

1. Nemojte naručivati “espresso”
Iako je espresso ispravan pojam za definiranje kave spravljene u aparatu za espresso u kafiću ili u restoranu, Talijani rijetko koriste tu riječ jer se smatra vrlo tehničkom i suvišnom: jednostavno naručite “kavu” dobit ćete šalicu vruće talijanske kave.

2. Neka ostane jednostavno
Kao što je gore spomenuto, proces naručivanja u Italiji vrlo je jednostavan. Ako tražite od vašeg bariste ekstravagantne pripravke, što se inozemstvu potiče, u Italiji bi vam to lokalni stanovnici mogli zamjeriti. U stvari, Talijani preferiraju svoju kavu crnu, ili s mlijekom, kao u cappuccinu ili latte macchiatu.

Međutim, ima prostora za malo zabave: nije neuobičajeno da Talijani naručuju “marokkino”, ukusni espresso s otopljenom čokoladom, malo mlijeka i kakaom u prahu ili “coffee shakerato”, espresso s ledom, a ponekad i likerom.

3. Popodne bez mlijeka
Ispijanje napitaka u kojima se kava miješa s mlijekom nakon određenog doba dana počinje privlačiti poglede prolaznika u bilo kojem talijanskom kafiću ili restoranu. Zapravo, naručivanje cappuccina nakon obroka ili jednostavno poslije podne je ono što najčešće odaje turista u Italiji budući da su lokalni stanovnici izuzetno strogi kada je u pitanju vrijeme u koje konzumiraju svoje kave.

Cappuccino je u redu za doručak, ili sredinom jutra, a nakon određenog doba dana prihvatljiv je jedino espresso.
žMeđutim, nakon velikog obroka, ako espresso nije dovoljan, časnim izborom može se smatrati i “caffè corretto”, espresso s kapljicom rakije ili drugih žestokih pića.

Izum aparata za espresso kavu

Na talijanskom jeziku izraz “espresso” znači “spravljen na licu mjesta”. Ova metoda usavršena je kao način skraćivanja vremena potrebnog za pripremu kave u kafićima i restoranima.

Prvi prototip aparata za kavu espresso datira iz 1855. godine i predstavljen je na Univerzalnoj izložbi u Parizu. Nekoliko godina kasnije, 1901. godine, inženjer Luigi Bezzera iz Milana izradio je prvi aparat za espresso kavu. Bezzerin patent potaknuo je istraživanja i tehnološki napredak u mnogim talijanskim tvrtkama.

Godine 1948. Achille Gaggia predstavio je sustav visokotlačne ekstrakcije kojim se spravljao napitak s više arome i gustom, kompaktnom kremom: espresso kakvog danas poznajemo.
Između 1940-ih i ranih 50-ih, proizvođači aparata za espresso kavu proširili su svoju proizvodnju do razmjera industrije.

Kava spravljena kod kuće: kafetijera

Kafetijera, koju je 1933. izumio Alfonso Bialetti, tijekom godina nije promijenila svoj dizajn. Izvorno nazvana “Moka Express”, sastojala se od četiri glavna dijela od aluminija s bakelitnom ručkom. Iako se danas kafetijere izrađuju od čelika, one još uvijek funkcioniraju na isti način i moraju se zatvoriti tipičnim zavrtanjem.

kava-2

Umjetnost miješanja

I aparat za espresso i kafetijera revolucionirali su način na koji su Talijani pripremali i pili kavu, kao i uvođenje mješavina kave. Miješanje kave, umjetnost koja svaku kavu čini jedinstvenom i prepoznatljivom, s konzistentnim okusom, uveo je Luigi Lavazza kombinirajući kave iz različitih dijelova svijeta prije više od 100 godina.

Miješanjem, varijacije su postale beskonačne, a različite kombinacije, zajedno s vrstom prženja, pružale su neograničene nijanse okusa. Luigi Lavazza neumoljivo je nastavio tražiti nove varijacije, intenzivirajući svoju laboratorijsku aktivnost i degustacije. Tako su 1923. godine mješavine – zahvaljujući upotrebi pergamina, materijala koji je omogućio bolje konzerviranje proizvoda – otvorile put za prodaju prve pakirane kave.

Tekst omugućila: Lavazza

Facebook Like Button