Omiljena kava uz nove navike za manje kilograma i bolje zdravlje

Svi volimo uživati u ispijanju kave u ugodnom društvu svoga doma, ili nekom omiljenom mjestu, kavani, kafiću… Kava, magična supstanca koju su nekoć pili „vračevi“ kako bi razvili posebne mentalne sposobnosti, danas, užitak i navika dostupna svakome…

Sama po sebi ne predstavlja problem, u umjerenim količinama, ali kombinacija sa dodacima uz kavu (mlijeko i šećer) može uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

kava

Kava + mlijeko + bijeli šećer = loše zdravlje

Omiljena kava većine nas je upravo kava s malo mlijeka uz dodatak šećera. Nažalost ova kombinacija namirnica loše utječe na naše zdravstveno stanje.

Osjećaj težine u želucu tije kom dana često nastaje upravo zbog ove loše kombinacije. Kava obiluje brojnim kiselinama, među njima se nalazi i kofeinska kiselina koja u kombinaciji s bjelančevinama iz mlijeka usporava i otežava probavu.

Osim toga kiseline iz kave pomiješane s mliječnim kiselinama izazivaju želučane kiseline s kojima velik dio populacije vodi bitku.

Stomatolozi upozoravaju na štetnost ove kombinacije, i govore kako je upravo ona razlog nastajanja zubnog karijesa i truljenja zubi budući da stalno uzimanje laktoze dovodi do nagomilavanja bakterija u ustima.
Mlijeko i šećer zajedno stvaraju kiselinu koja izjeda zubnu caklinu.

Bezuspješno se borite s nagomilanim kilogramima, isprobavate razne dijete, pazite na prehranu, ali i dalje konzumirate kavu s mlijekom – to je razlog nakupljanja kilograma.
Kava s mlijekom je prava punomasna bomba, koja u sebi (1 šalica) ima čak oko 260 kalorija.

Neutralizirajte kiselinu koja je nastala konzumiranjem kave

Trideset minuta nakon kave popite čašu vode sobne temperature. Voda će neutralizirati nastale kiseline. Vjerojatno ste primijetili kako nakon kave osjećate žeđ. Naime, kava je blagi diuretik i može dovesti do dehidracije organizma, stoga je bitno unjeti vodu nakon kave.

crna-kava-1

Uživajte i dalje, ali u zdravijoj varijanti

Turska poslovica kaže: „Crna poput pakla, jaka poput smrti i slatka poput ljubavi…“.

Najbolje je konzumirati čistu crnu kavu bez mlijeka. Crna kava u umjerenim količinama (do dvije šalice dnevno) pomaže u otklanjanju umora, poboljšava mentalne sposobnosti, no manje je poznata činjenica kako je kava također i bogat izvor antioksidansa koji pozitivno djeluju na tjelesne funkcije.

Prilikom konzumacije kave velik naglasak treba biti na umjerenosti jer kofein (sastojak iz kave) može izazvati ovisnost. Danas ljudi zbog potrebe da se održe budnima, zbog stresa, užitka ili zbog ugodnog druženja uz šalicu ovog toplog napitka piju prevelike količine kave ne znajući njene štetne posljedice.

Pretjerano uživanje u kofeinu opterećuje srce i krvne žile, provocira lučenje želučane kiseline, remeti prirodan ciklusa budnosti i spavanja, u većim dozama izaziva drhtanje ruku, nervozu, čak proljev, smanjuje finu motoričku koordinaciju te izvlači kalcij i željezo iz organizma.

Kao ni svake druge ovisnosti, ni ove se nije lako riješiti. Stručnjaci preporučuju postupno smanjivanje količine kave kako bi se izbjegla moguća jaka glavobolja.

Kako kava djeluje?

Kofein je već za 15 minuta nakon konzumiranja u krvi i dok god ga tamo ima, on djeluje!

Što se češće uzima, njegovo djelovanje slabi, a veća količina ne popravlja situaciju, već ju pogoršava.

Kava potpomaže otpuštanju tzv. hormona stresa, kortizola i adrenalina. Ovisnici o kavi luče više kortizola i adrenalina nego oni koji je ne piju, što u konačnici može rezultati osjećajem umora i iscrpljenosti.

crna-kava-2

Nove navike ispijanja kave = dobro zdravlje

Uživajte i dalje u svom omiljenom napitku, ali napravite promjene.

Zaboravite na kavu s mlijekom, konzumirajte čistu crnu kavu.

Najidealnije bi bilo biti nezaslađenu, ali ako jednostavno ne možete piti nezaslađenu, koristite alternativna rješenja za bijeli šećer – biljke poput stevije i sladića, koje se mogu kupiti u trgovinama zdrave hrane, odlično će i zdravo zamijeniti bijeli šećer i neće pokvariti okus vašeg omiljenog napitka.

I ne zaboravite biti umjereni.
Crna kava za užitak svakog dana…

Tekst: Divineenergypark

Facebook Like Button