Omiljeni jutarnji ritual ispijanja kave u svijetu dolazi s različitim običajima

Jutarnja omiljena kava i ritual ispijanja ovog mirisnog, omiljenog napitka svima nam je poznat, no da li znate da u svijetu postoji niz zanimljivih pravila za fino pijuckanje omiljene kave.

Turska, espresso, s mlijekom ili dodatkom alkohola, instant … izbora je u današnjem svijetu napretek. Taj učinkoviti napitak za razbuđivanje pije se u cijelome svijetu, no dolazi s nizom pravila bontona – ovisno o zemlji koju posjećujete i njenim kulturološkim običajima.

SAZNAJTE kako kava pomaže u borbi protiv kilograma
5 razloga zašto je kava dobra za naše tijelo

U Italiji se pije odlična kava, ali valja znati da šalicu omiljenog napitka treba popiti brzo – poželjno u dva do tri gutljaja.
Oko poznatih turističkih mjesta cijena kave je tri do četiri puta veća nego u „prosječnom“ kafiću, dok će vam na pojedinim lokacijama naplatiti više ako predugo zauzimate mjesto na terasi.
Imajte na umu da narudžba kave s mlijekom iza 11 sati kod većine Talijana izaziva podsmijeh.
Ovdje se pije espresso: brzo, često i učinkovito.

kava

Nasuprot tome u domovini kave Etiopiji ispijanje je dug ritual koji može potrajati i nekoliko sati. Ako vas domaćin ponudi aromatičnim napitkom pripremite se za ceremoniju ispijanja koja uključuje odijevanje posebne odjeće, proces prženja i mljevenja, kuhanja te na kraju i konzumiranja sadržaja male šalice kave.

Dakako, odličnu šalicu kave možete popiti i u kraćem vremenu u mnoštvu etiopskih restorana i hotela, ali tradicionalno ispijanje poseban je izazov koji svakako trebate doživjeti.

Stanovnici skandinavskih zemalja su među najvećim konzumentima kave na svijetu. Kava se na ovom prostoru pije svakih dva do tri sata, a uz nju često jedu slatka peciva, razni kolači i torte.

U Norveškoj bi vas mogla iznenaditi informacija da se u kavu stavljaju jaja. Da, dobro ste pročitali. Nije poznato kako je priča krenula, ali mnogi Šveđani zrna kave miješaju s ljuskama jajeta, dok drugi kuhaju kavu s cijelim jajima.

Kava

Naši susjedi Bošnjaci poznati su po svojoj gostoljubivosti i ispijanju velikih količina kave.
U Bosni se kava peče – zagrije nekoliko žličica ručno mljevene kave u džezvi i prelije vrelom vodom, ponovo zakuha, makne s vatre i ostavi da miruje.
Imajte na umu da će vas domaćin ponuditi s tri kave – dočekušom, razgovorušom i sikterušom – zadnja je znak da bi posjet trebali privesti kraju.

Ponude li vas Beduini kavom na Bliskom istoku treba znati da će se crna tekućina točiti dok god ne kažete da vam je dosta. Dobro, nećete to reći nego pokazati pokretima: kad ste se dovoljno napili lagano protresite šalicu dva do tri puta i vratite je svojim domaćinima.

Najveći proizvođači kave na svijetu Brazilci veliki su kavopije. Oni rado ispijaju šalice omiljene tekućine tijekom cijelog dana.
Gorka kava nepoznat je pojam u najmnogoljudnijoj zemlji Južne Amerike, jer se šećer obavezno dodaje svakoj šalici. Ipak, brazilske domaćine možete dovesti u stanje kulturnog šoka samo ako naručite ledenu kavu.

kava-1

Neobični običaji vežu se i uz proces uzgajanja kave

Najskuplja kava na svijetu – Kopi Luwak – dolazi iz indonezijskih džungli otoka Sumatra, Java i Sulawesi, a uključuje probavljanje bobica kave od strane azijskih cibetki.

Kad ove životinje iz porodice mačaka s izmetom izbace zrna, ona se isperu, isprže, melju i nude odabranom krugu ljudi. Za šalicu ove kave treba izdvojiti i petstotinjak kuna.

OVDJE saznajte iz prve ruke kako je recenzentica Wish portala Olga Vujević u dalekoj Indoneziji doživjela susret s luwakom i proizvodnjom najskuplje kave na svijet :)
Jedna sasvim izmetnuta kava

Facebook Like Button