Svi na Samoborski fašnik od 14. do 25. veljače!

Sve je spremno za 194. Samoborski fašnik koji će početi u petak, 14. veljače, na Valentinovo i potrajati do 25. veljače – potvrđeno je danas na konferenciji za medije održanoj u maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru.

Što nas sve očekuje u Slobodnoj Fašničkoj Republici najavili su budući vlastodršci: Princeza Sraka alias “Sraketa”, Princ Fašnik, Sudec alias Mitoman i Štef Fiškal alias Mutiman, ali i glavni operativci te pokrovitelji i sponzori: zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije i županova izaslanica Ivana Alilović, direktorica samoborske Turističke zajednice Martina Paladina te Ana Kelečić iz Erste banke, zlatnog sponzora Samoborskog fašnika.

samobor karneval

Pod sloganom “Od bedaka do superjunaka”, naši fašnički superjunaci ključeve grada preuzet će od samoborskog gradonačelnika na ceremoniji koja počinje u petak u 19 sati na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava.

“U Slobodnoj Fašničkoj Republici saki bedak preko noći može postati bedak” – poručio je Fiškal alias Mutiman, dodavši kako je tema prigodna jer oko nas je sve više bedaka koji se pretvaraju da su superjunaci.

“Kako preko noći od bedaka postati superjunak to je tajna jer Samoborci ne otkrivaju svoje tajne, ali pouzdano znamo da će se to dogoditi, ako se aktivno uključite u fašničke spelancije” – rekao je još Štef Fiškal.

Sudec je poručio da ne prima mito javno, Sraka je sve pozvala da osnaže svoj ego i budu sve ono što su iz dubine duše uvijek htjeli biti, a Princ Fašnik je potvrdio da su spremni za vladavinu jer sami sebe su predložili, sami sebe izabrali i sami budu i vladali.

fasnik samobor Sudec

194. Samoborski fašnik počinje 14. veljače u 19 sati s ceremonijalom primopredajom ključeva grada i povorkom srednjoškolaca te potom koncertom Željka Bebeka. Dani vikenda u prijepodnevnim satima namijenjena su najmlađim posjetiteljima Samoborskog fašnika uz povorke gostiju, vrtića i škola i više od 3000 mališana pod maskama.

Poslijepodneva su namijenjena gostrujućim maskiranim skupinama iz cijele Hrvatske i inozemstva te mjesnim odborima i njihovim alegorijskim kolima, a u kasna poslijepodneva, odnosno večeri uživat će se u glazbenom programu.

Tako na Fašnik redom dolaze Željko Bebek na otvorenju, pa Šajeta, Tomislav Bralić i klapa Intrade, zatim Slavonske lole, Magazin, Opća opasnost i Tamburaški sastav Garavi te na pokladni utorak, 25. veljače, u velikoj završnici, Jelena Rozga.

Za maskirane posjetitelje Slobodne Fašničke Republike pripremljene su i bogate nagrade bilo kroz predstavljanja na glavnoj pozornici ili ispunjavanjem Fašničke putovnice, odnosno Stripovnice.

Tu su i brojni popratni štandovski i ugostiteljski programi na više lokacija u centru grada, igraonice, luna park, dječje i kulinarske radionice, službena fašnička glasila Sraka i Ričet, a na pressici je predstavljena i slikovnica “Maska traži lice” autorice Maje Jerčić i ilustratorice Dore Ajduković.

Glavni lik u slikovnici je Maska koja traži svoje lice i male čitatelje kroz priču upoznaje sa Samoborom, njegovom poviješću, kulturnim i turističkim znamenitostima, manifestacijama, poslasticama i drugim zanimljivostima.

“Slikovnicom dominira radnja, a sve informacije o Samoboru i njegovim znamenitostima utkane su u priči tako da ih djeca lako zahvaljujući zanimljivim likovima percipiraju” – naglasila je autorica Maja Jerčić.

Slikovnica “Maska traži lice” bit će javnosti prezentirana u subotu, 15. veljače, od 14.30 sati u maloj dvorani Galerije Prica kada će se moći besplatno preuzeti te 18. veljače u 10 sati u Gradskoj knjižnici Samobor, u Odjelu za djecu i mlade.

Slikovnica će se dijeliti i tijekom radionica za djecu, koje će se održavati u maloj dvorani Galerije Prica tijekom dva fašnička vikenda, 15 i 16. veljače te 22. i 23 veljače, od 10 do 17 sati.

Zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec sve je pozdravio u ime Grada Samobora te pozvao da dođu u Samobor i dobro se zabave na najznačajnijoj samoborskoj manifestaciji – Samoborskom fašniku.

Samoborski fašnik ključna je manifestacija ne samo za Samobor, već je to jedna od važnijih kontinentalnih manifestacija u Hrvatskoj s dugom tradicijom i inovativnosti i svim onim elementima koje jedan fašnik treba sadržavati.

Pripremite maske i dođite na 194. Samoborski fašnik od 14. do 25 veljače i ne zaboravite: “Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!

Još više detalja potražite u priloženom programu ili nas pratite na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik i na društvenim mrežama, a nemojte ni zaboraviti da “bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!”.

Facebook Like Button