Raskošne venecijanske maske najtraženije su na svijetu – saznajte sve tajne njihovog nastanka

Osim karnevala u Riju, Venecija je svake godine privlačila milijune turista na najpoznatije karnevalsko događanje u Europi.
A simbol venecijanskog karnevala upravo su njegove maske koje svoje porijeklo vuku još iz antičkog doba, kada se nisu koristile samo u veljači, već tijekom mnogih mjeseci.

Tek kasnije, bile su dozvoljene od blagdana Svetog Stjepana do ponoći na Pepelnicu, kada se kroz karnevalske svečanosti slavio dolazak proljeća.

maskenbal u veneciji poklade maskare

Također, bile su dopuštene i od blagdana Uznesenja do sredine lipnja te od početka listopada do sredine prosinca. Razlozi nošenja bili su različiti, od skrivanja lica onih kod kojih su se pojedinci zadužili, a još nisu vratili dug, skrivanje od supružnika svojih ljubavnika, nosile su se na dvorskim zabavama, u kockarnicama…

Godine 1458. dužd je zbog toga zabranio nošenje maske u određenim situacijama koje su konotirale nemoral, a potpuno su zabranjene, osim tijekom službenih banketa te karnevala, 1703. godine.

Venecija karneval

Tradicija karnevala u Veneciji počela je u 11. stoljeću, a vrhunac popularnosti i neobuzdanosti dosegla je u 18. stoljeću. Tako su se, prema dokumentima iz 18. stoljeća, tijekom karnevala Mlečani maskirali u različite likove iz tadašnjeg života, najčešće ribare, liječnike, astrologe, lovce, pekare… ili pak u likove iz Commedie dell’Arte.

Venecija karneval

Tri vrste venecijanskih maski

No prava venecijanska maska za lice nije poprimala obličja navedenih likova, neko je njena funkcija bila samo sakriti lik onoga koji je nosi. Izrađivale su se od papira ili kože, ručno oslikavale i dodatno kitile (npr. perjem, baršunom, kamenčićima…). Tri su osnovne i najpoznatije vrste: bauta, moretta i larva.

Bauta je maska koja pokriva gornji dio lica, a usta ostaju otvorena kako bi onaj koji je nosi mogao jesti, razgovarati, flertovati, a često na njoj ima puno pozlate.

Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, a obično su je nosile žene prilikom posjeta samostanima.

Larva je znana i kao volto maska, uglavnom je bijele boje i tipično venecijanska, odnosno ona koju najviše podrazumijevamo “venecijanskom”. Često se nosila uz trorubi šešir i plašt. Izrađena je od voska i tkanine.

Venecija karneval

Raskoš, razvrat, razmetnost

Tijekom 18. stoljeća karneval je počinjao različitim balovima na Piazzi San Marco. Klasični karnevalski lik bila je Kolumbina koja nosi čipku i pregaču, ali nema masku.

Razmetnost, raskoš i otmjenost bile su glavne karakteristike karnevalskih svečanosti, no Napoleonovim osvajanjem Venecije sve je to počelo odumirati te potpuno nestalo početkom 20. stoljeća kad je Mussolini potpuno zabranio maske.

Godine 1979. venecijanski karneval je oživljen i od tada Venecijom defiliraju različite karnevalske povorke, kako ulicama i trgovima, tako i kanalima.

I dalje se priređuju balovi, a najpoznatiji je Duždev bal, svaki put u drugoj palači. No za ulaz na takav bal plaća se visoka cijena ulaznice, a mogu sudjelovati samo oni s prikladnim baroknim kostimom, te poznavati stare plesove (primjerice quadrillu).

Naglasak karnevala u Veneciji kakvog poznajemo danas je na dobroj zabavi, kretanju, uličnim zabavljačima, pjesmi i plesu.

Venecija karneval

Izdvojeno

> Tijekom 15. i 16. stoljeća uglavnom mladi Mlečani oformljavali su grupe poznate pod nazivom “čarapa grupe”, a zaštitni su im znak bile raznobojne čarape koje su nosili. Djelovale su pod različitim imenima (Cortesi, Sempiterni, Ortolani), a misija im je bila pripremanje programa i zabave tijekom karnevala.
> Majstori koji su izrađivali maske zvali su se maschereri, a pripadali su slikarskom cehu. Čak su imali i vlastiti statut.
> Tadašnja vlastela je vrijeme karnevala često koristila za zabranjene susrete sa suprotnim spolom.
> Nakon što su maske zabranjene u svim situacijama osim tijekom karnevala, nošenje u drugim prilikama rigorozno se kažnjavalo, od zatvora, javnog batinanja do vezivanja na Stup srama.

venecijanska maska maskenbal maskare fasnik

Piše: Wish.hr
Fotografije: Pixabay

Facebook Like Button