Bledska kremšnita

Bledska kremšnita ili Kremna Rezina je tipičan slovenski kolač izrađen od dva sloja lisnatog tijesta, fine kreme od jaja i tučenog šlaga. Podrijetlom iz bajkovitog grada Bleda, svojim izgledom i okusom podsjeća na mille-feuille tortu. Lisnato tijesto možete koristiti kupovno ili napraviti svoje kod kuće, šlag po mogućnosti treba izraditi bez mlijeka, a površina treba biti posipana s puno šećera u prahu.

Izdvojeno:

> Na Bledu se hvale s kremšnitama za koje kažu da su originalne i jedinstvene zbog posebne recepture koju je donio slavni slastičar doselivši se iz Srbije, a zvao se Ištvan Lukačević, još prije 63 godine. Svaki proces u izradi recepta radi se ručno. Ovaj bitan slastičar za ovaj kraj Slovenije, rekao je da svaki grad zaslužuje imati neki svoj specijalan desert pa tako i Bled ima svoju kremšnitu.
> Originalna bledska kremšnita ima dvije jedinstvene karakteristike: krema je napravljena s brašnom od durum pšenice a istučeni bjelanjci se dodaju u kremu dok je još kipuća. Kolač mora biti izrezan na kvadrate veličine 7×7 cm.

Sastojci za kremšnite
300 grama lisnatog tijesta
200 mililitara tučenog šlaga
3 jaja
120 grama šećera
1/2 paketa ekstrakta od vanilije
75 grama bijelog sve namjenskog brašna, ili brašno od durum pšenice
550 mililitara punomasnog mlijeka
1 žlica ruma
šećer u prahu

Priprema
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke sa 60 grama šećera i ekstraktom vanilije. Kada je smjesa pjenasta, pomalo i naizmjenično dodajte 50 ml mlijeka i brašno.

Pomiješajte ostatak mlijeka i šećera, te zakipite. Smanjite temperaturu te dodajte žutanjke i stalno miješajte, kako bi krema dobila čvrstu teksturu. Čvrsto istučene bjelanjke pažljivo umiješajte u kipuću kremu, miješajući od dna prema vrhu. Dodajte rum i nastavite miješati.

Ispečeni list, od 150 g lisnatog tijesta, stavite na pladanj te premažite sa slojem kreme od žutanjaka. Kada se krema ohladi na nju nanesite sloj tučenog šlaga. Izravnajte ga te pokrite s drugim slojem lisnatog tijesta.

Stavite bledske kremšnite u hladnjak oko sat vremena a zatim ga narežite na kvadrate 7×7 cm, obilno posipajte sa šećerom u prahu i poslužite. Kolač čuvajte u hladnjaku.

Uz odobrenje: Turistička zajednica Bled

Facebook Like Button