Švicarske kremšnite

Okusite najbolje švicarske kremšnite uz odličan recept koji Vam donosimo.

Slojevite kremšnite s odličnom kremom i umakom samo u Vašoj kuhinji. Isprobajte ovaj recept što prije možete, jer vjerujte nam, nećete se razočarati.

Sastojci

KREMA:
0,5 l mlijeka
6,5 dkg oštrog brašna + 1 žlica gustina
6 dkg šećera + 1žlica burbon vanili šećera
2 žutanjka
1 dkg maslaca
1 dl slatkog vrhnja

UMAK OD VIŠANJA:
1 staklenka ocijeđenih višnje,
10 dkg šećera
2 male žlice gustina

JOŠ POTREBNO:
1,5 dl slatkog vrhnja
1 mala žlica gustina

TIJESTO:
500 gr lisnatog tijesta

Priprema
Krema
Krema
1. Ulijte mlijeko u poveći lonac i zagrijavajte ga.
2. U posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i škrobno brašno.
3. Kada se mlijeko lagano zagrije (tako da još možete držati prst u njemu), dodajte pola litre u smjesu suhih sastojaka. Umutite u glatku smjesu pjenjačom ili ručnim mikserom. Umiješajte i žutanjke. Ostatak mlijeka ostavite da provrije.
4. Kada zakuha odmaknite mlijeko s ploče. Uplivajte smjesu u laganom mlazu u vruće mlijeko, pri tome konstantno miksajte kremu, tako vam se neće stvoriti grudice.
5. Kada ste dodali svu smjesu, vratite lonac na ploču i uz konstantno miksanje zagrijavajte, dok smjesa ponovno ne zavrije. Čim se počnu dizati prvi mjehurici, odmaknite smjesu s ploče, to je sasvim dovoljno za zgušnjavanje, naime škrob u brašnu i gustinu se širi već pri 80 °C.
6. Umiješajte maslac.
7. Poklopite lonac i stavite ga na hladno mjesto dva sata. Zimi ga možete ostaviti vani ili ga možete uroniti u hladnu vodu, a nakon sat vremena premjestiti u hladnjak. Vrijeme iskoristite za pripremu kora, umaka od višanja i premaza.
8. Ohlađena krema vrlo je čvrsta, mikserom je mutite pola minute da se ,,razbije” ta čvrstina. Ostavite je na pola sata u hladnjaku.
9. U to vrijeme mikserom mutite 1, dl slatkog vrhnja u šlag.
10.Špatulom umiješajte slatko vrhnje u kremu (nemojte miksati!).
11.Kremu izlijte na koru premazanu umakom od višanja i ravnomjerno ju rasporedite.
12.Umutite 1,5 dl vrhnja u šlag. Kratko prije nego što je šlag potpuno gotov, prestanite miksati i prosijte u njega škrobno brašno kroz cjediljku, tako da vam ne ostanu grudice. Umutite šlag do kraja. Škrobno brašno koje se dodaje, nije ništa drugo nego šlag fix, osim što njega prodaju u malim paketićima, pa je u usporedbi skuplje. Funkcija mu je, upijanje suvišne tekućine, koju šlag stajanjem oslobađa.
13.Ravnomjerno rasporedite šlag po kremi.
14.Prekrijte kremšnitu premazom premazanom korom.
15.Ostavite kremšnitu u hladnjaku, da se stisne, najbolje preko noći .

Kore
Koristila sam lisnato tijesto iz vlastite izrade. Naravno vi ovaj dio možete preskočiti ako koristite kupovne kore. Osobno preferiram ovako izrađene kore, pa iako od kupovnog lisnatog tijesta, jer sam primijetila, da one gotove često imaju miris užegle masti.
1. Dok se krema hladi, izvaljate na pobrašnjenoj podlozi dva komada lisnatog tijesta , da svaki bude pola centimetra dulji i širi od veličine vašeg pleha za pečenje. Tijesto će se pri pečenju stisnuti.
2. Polegnite ih na back papir. Svaku ćete koru peći zasebno. Tijesto u malim razmacima izbodite vilicom.

Pečenje donje kore
1. Izvaljanu i izbockanu koru pecite 15 – 20 min na 200 °C ovisno o tipu pećnice. Izmjerite točno vrijeme koje je potrebno da vam kora nježno porumeni. Pečenje gornje kore
2. Na pleh za pečenje stavite back papir sa dobro izbockanim lisnatim tijestom, prekrijte ga drugim listom back papira i posipajte neku suhu grahoricu kao što je slanutak ili leća ravnomjerno po čitavoj površini . Ovaj se postupak zove slijepo pečenje i spriječiti će lisnato tijesto od pretjeranog napuhivanja.  Neki umjesto grahorica koriste drugi pleh nešto manjeg promjera koji polegnu na tijesto, više volim ovaj način, jer mogu lakše provjeriti jeli tijesto pečeno.
3. Pecite 15 – 20 min (odnosno ono vrijeme koje ste izmjerili za prvu koru) na 200 °C, ne smeta ako pred završetak pečenja lagano otvorite pećnicu i provjerite tijesto. Ono mora biti svijetlo smeđe boje. Izvadite koru iz pećnice, maknite pažljivo back papir sa slanutkom. Koru maknite s pleha i ostavite ju da se ohladi.

Umak od višanja i jagoda
1. Višnje i jagode aspirirajte u sjeckalici ili štapnim mikserom.
2. Pomiješajte škrobno brašno sa šećerom i dodajte ga u lonac s vocem.
3. Zakuhajte smjesu uz stalno miješanje.
4. Zaklopite posudu i ostavite ju da se hladi. Kada se ohladi umak bi trebao biti konzistencije negdje između marmelade i preljeva, ako je pregust, jednostavno umiješajte jednu žlicu vode.
5. Ravnomjerno premažite njime donju koru. Moj savjet je, da koru premažete minimalno pola sata prije filanja kremom, kako bi kora mogla upiti sok, inače će vam krema kliziti po umaku izvan kore. Koristite zimi zamrznuto voće a u sezoni svježe, nikako nemojte koristiti konzervirane višnje ili jagode!
Premaz
1. Sok limuna dodajite postepeno žlicu po žlicu u šećer u prahu. Nakon što ste dodali prve tri žlice, između svake sljedeće miješajte smjesu , kako biste provjerili njezinu gustoću. Premaz mora biti gust i neproziran, upravo toliko tekuć da se može premazivati. Meni je trebalo 6 žlica.
2. Gornju koru okrenite naopako, odnosno da dio koji je ležao na plehu bude okrenut prema gore. Izlijte na tu stranu premaz i ravnomjerno ga premažite uz pomoć kista po kori. Ostavite da se premaz osuši.
Kremšnite ostavite u hladnjaku preko noći da se vi sastojci sjedine i stisnu, tada ćete ih moći lakše rezati. Od ove količine sastojaka dobila sam 30 kremšnita.

Autorica recepta: Jadranka Laub
Fotografija: Foter