Dva otočna dragulja napuljskog zaljeva

Ischia i Procida su otoci smještena u napuljskom zaljevu i prepuni su zanimljivosti i ostataka raskošne prošlosti, a osim netaknute zadivljujuće prirode koju urešava modro more na otoke obožavaju doći svi koji žele imati spokoj i mir dok bezbrižno provode svoj odmor.

Ischia

Ischia
Na sjeveru napuljskog zaljeva smjestio se otok Ischia koju krasi povijesna znamenitost na obližnjem otočiću, a to je utvrđeni gradić Castello Aragonese. Skoro sve do petnaestog stoljeća ovaj otok je bio pod vlašću Španjolaca a monumentalna utvrda Castello Aragonese smještena je na otočiću vrlo strateški zbog obrane nekadašnjih stanovnika. Nekoć se na njemu nalazila ruševina stare rimske vile a aragonski kralj dao je na tom mjestu sagraditi utvrdu koja je koristila stanovnicima Ischie kao sigurno utočište od barbarskih napada. Kralj je u ovu utvrdu smještenu na otočiću pored otoka dovodio vladare i poznate ljude onoga vremena te je gradić, utvrda doživjela svoj veliki procvat a imali su prekrasan pogled na obližnju Ischiu. Nekadašnji stanovnici Castella u zahvalu posvetili su svoj život služenju princu i crkvi.

Ischia

Izdvojeno:

> Sama Ischia otok je vulkanskog podrijetla i u sebi čuva mnoge izvore vruće ljekovite vode, široko poznate po cijelom svijetu kao i iznimno poznate toplice koje su tu sagrađene.
> Najpoznatija plaža i odmaralište napuljana Sant’ Angelo može se podičiti crnim vulkanskim pijeskom, a posebno ga ukrašavaju šarene kućice u pozadini koje stvaraju dodatnu veselu atmosferu toga otoka.
Procida

Procida
Procida je najmanji otok tog dijela napuljskog zaljeva koji i dan danas odražava autohtonu ribarsku kulturu i smireni i ležerni život stanovnika. Ribarska luka kao da je ostala netaknuta bez obzira na promjene oko sebe te stoga izgleda kao da je zaleđena u vremenu kada je i nastala. Na ovom otoku nema bogatih milijardera niti navale turista. Središte sela ostalo je tradicionalno, simpatične malene kućice i danas egzistiraju udaljene od suvremenog svijeta, a predivne uske uličice tipične za napuljsku arhitekturu očaravaju svakog gosta.

Procida

Izdvojeno:

> Najveće blago Procide je marina Corricella koja zadivljuje svojom ljepotom i jedinstvenošću. Na plažama ovog otoka snimani su mnogobrojni filmovi od kojih najpoznatiji “Poštar” koji govori o prijateljstvu poštara i pisca Pable Nerude, a ova romantična prirodna kulisa poslužila je i za radnju iz kultnog filma “Talentirani gospodin Ripley“. Daleko do blještavila mondenih morskih odmarališta ovaj otok pruža nezaboravne trenutke svim svojim posjetiteljima.

Procida

Piše: Wish.hr
Fotografije: Sabrina Colombo, Gabriele Ravanetti, Renzo Ferrante, Benny, Davide Roe, Britt-Marie Sohlström

Facebook Like Button