Portofino mali talijanski gradić sinonim je za potpuni luksuz

U Ligurskom moru, 36 kilometara od Genove, smjestilo se malo turističko mjesto Portofino. Nekada poznato po ribarima, još od doba Rimljana kada su ga zvali Portus Delphini zbog mnoštva delfina, danas je to mjestašce omiljena lokacija turista naviklih na potpuni luksuz.

Portofino

Strme litice s pogledom na more, mediteranska klima, živopisne kuće u pastelnim bojama, birana lokalna jela, brojne znamenitosti i okolina podređena samo jednome – uživanju u životu.

Taj gradić, koji čini dio talijanske rivijere s tek nešto više od petstotinjak stanovnika, već godinama privlači turiste željne glamura i okusa “dolce vite”. Još od pedesetih godina 20. stoljeća brojne svjetske bogate i slavne ličnosti odlazile su u Portofino tražeći mir i bijeg od stresa svakodnevnoga života pa su tako redoviti posjetitelji bili Elizabeth Taylor, Greta Garbo, Clark Gable, Friedrich Nietzche…

Danas je Portofino sinonim talijanskog glamura, gdje se nalaze ljetnikovci Giorgio Armania, Dolce & Gabbana… Jer doista, opuštajuća atmosfera tipična za Italiju te luksuzna ponuda koju Portofino njeguje kombinacija su nestvarnog odmora u kojem uživaju sva čula.

OVDJE pročitajte i doznajte koja su mjesta u ovom dijelu Italije jednako popularna po svojim znamenitostima i posjećenosti

Cinque Terre talijanska bajka za potpuni užitak
Znameniti grad Pisa i njen Kosi toranj i dalje opčinjavaju pola svijeta
Dolce Vita nezaboravne talijanske Siene
Cortona – drevni grad neodoljive Toskane
Toskana mjesto za vječne romantičare
Da li ste spremni na zabavnu avanturu u Firenci?

portofino italija

Brojne znamenitosti

Portofino obiluje brojnim znamenitostima koje vrijedi pobliže upoznati.
Primjerice, doći u Portofino a ne posjetiti Castello Brown, dvorac koji su sagradili stari Rimljani, bio bi velik propust.

Zanimljivo je da je nakon dužeg perioda gusarskih napada i stalnih promjena vlasnika, dvorac kupio britanski konzul za samo 7000 tadašnjih lira. Arhitekt Alfredo d’Andrade renovirao ga je pazeći da ne oskvrne njegovo prvobitno arhitektonsko rješenje. Sredinom 20. stoljeća (1961. godine) dvorac je prodan općini Portofino i pretvoren u muzej te je nakon toga postao mjestom brojnih kulturnih zbivanja.

Još jedna znamenitost koja se ne bi smjela zaobići ako se nađete u Portofinu je crkva San Giorgio iz 12. stoljeća, smještena na brdašcu s pogledom na luku. Nakon što je tijekom Drugog svjetskog rata bila uništena, potpuno je renovirana.
Njena unutrašnjost skromno je uređena, a u njoj se čuvaju relikvije zaštitnika grada, San Giorgia, po kojem je crkva i dobila ime.

italija mjesto portofino

Kad ste u Portofinu, odvezite se brodicom ili otisnite u šetnju rtom do jedanaestostoljetne Abbazije di San Fruttuoso, smještene među borovima i nasadima maslina. U blizini, ali u moru, nalazi se brončana statua Krista, postavljena na morsko dno 1954. kako bi štitila pomorce. Za vedra dana možete se otisnuti brodicom kako biste je vidjeli ili pak zaroniti ako joj se želite u potpunosti približiti.

portofino restoran

(Porto)fino za nepce

Mali trg u centru pitoreskna je lokacija na kojoj možete osjetiti djelić stvarnoga života malobrojnog lokalnog stanovništva. Na njemu se odvijaju mnoge manifestacije i centar je društvenog života mjesta.

Obiluje trgovinama i restoranima, a jedan od najpoznatijih, otvoren davne 1951. godine, je restoran Pitosforo koji će vašem nepcu priuštiti nezaboravno iskustvo ponudom luksuznih, karakteristično ligurijskih jela te biranih vina.

U kombinaciji s pogledom na more, doživljaj je neopisiv. Kao što su nekada stalni gosti bile poznate osobe iz svjetskog jet seta, danas zidovi restorana fotografijama svjedoče da je Pitosforo i dalje birana lokacija za bogate i slavne – top model Naomi Campbell, košarkaš Michael Jordan, skijaš Alberto Tomba, tenor Andrea Bocelli…

Luksuzan smještaj

Od nekoliko vrhunskih hotela izdvajamo, a i najpoznatiji je, hotel Splendido s pet zvjezdica.

Otvoren prije više od sto godina, taj hotel nudi 64 luksuzno uređene sobe s pogledom na vrt ili more, otvoreni bazen s morskom vodom i restoran La Terazza s ligurijskim specijalitetima.

grad portofino italija

U centru grada, u neposrednoj blizini glavnog trga, nalazi se hotel San Giorgio s četiri zvjezdice.
Ima 18 soba uređenih u kombinaciji tradicionalne ligurijske kulture i moderne tehnologije, te nudi vrhunsku uslugu.

U centru se nalazi i nešto pristupačniji hotel Eden, s tri zvjezdice.

U blizini Portofina je nekoliko plaža, a najpoznatija je plaža Paraggi koja nudi pijesak i more čudesno plave boje.

Tu je smješten i luksuzan Eight Hotel Paraggi. Nesumnjivo je da je Portofino mondeno mjesto ljepote, luksuza i hedonističkog uživanja te prava slika Italije u svoj svojoj osebujnosti i koloritu.

Piše: Wish.hr
Fotografija: Pixabay, Luigi Alesi, Jeff Krause

Facebook Like Button